Met systeemherstel zet u met behulp van een herstelpunt belangrijke systeembestanden en instellingen terug. Voorbeelden hiervan zijn: geïnstalleerde programma's, register bestanden en drivers. Deze kunnen eenvoudig worden teruggezet via een door u geselecteerd herstelpunt.
De term 'Systeemherstel' betekent: de computer terugzetten naar een eerder moment, toen er nog geen problemen waren. Windows Systeemherstel maakt op bepaalde momenten een soort foto van de toestand van de computer. Dat noemen we een herstelpunt. De programma's en instellingen van de computer worden vastgelegd.
Gebruik Systeemherstel om herstelpunten te maken wanneer u een nieuwe app, een nieuw stuurprogramma of een Windows-update installeert, en wanneer u handmatig een herstelpunt maakt. Herstellen heeft geen invloed op uw persoonlijke bestanden.
Laat de computer rustig zijn gang gaan en onderbreek hem niet, Gemiddeld duurt systeemherstel ongeveer 10 minuten. Dit kan korter maar ook langer zijn. De computer zal uit zich zelf weer opstarten en een melding geven over het resultaat van het systeemherstel.
Selecteer Herstel > Systeemherstel starten. Selecteer in het vak Systeembestanden en instellingen herstellen de optie Volgende. Selecteer het herstelpunt dat u wilt gebruiken in de lijst met resultaten en selecteer vervolgens Zoeken naar programma's die worden beïnvloed.
Kabels controleren als de pc niet opstart
Haal de stekkers los en duw ze weer met gevoel maar stevig terug – soms kunnen ze gewoon te los hebben gezeten. Controleer met een ander netstroomapparaat of het gebruikte stopcontact wel stroom levert en controleer de aardlekschakelaar.
Door te vernieuwen blijven ook de apps behouden die bij de pc zijn meegeleverd en de apps die u vanuit de Microsoft Store hebt geïnstalleerd. Uw pc opnieuw instellen om Windows opnieuw te installeren, maar u verwijdert dan ook bestanden, instellingen en apps, behalve de apps die bij de pc zijn meegeleverd.
In tegenstelling tot eerdere Windowsversies is systeemherstel in Windows 10 niet automatisch ingeschakeld. Als je systeemherstel wilt gebruiken zal je het zelf in moeten schakelen. Selecteer in het venster Systeemeigenschappen de partitie die je wilt laten controleren door systeemherstel.
Als op uw computer slechts één besturingssysteem is geïnstalleerd, houdt u F8 ingedrukt wanneer u de computer opnieuw opstart.
Optie 1: Herstel je computer vanaf het bootmenu. Als het goed is kom je automatisch in een herstelmenu terecht als je computer 3 of meer keer opnieuw opstart. Vanaf dit menu kan je naar probleem oplossen navigeren om je computer instellingen te verversen.
Idealiter duurt Systeemherstel ergens tussen een half uur en een uur , dus als je merkt dat er 45 minuten zijn verstreken en het is niet voltooid, is het programma waarschijnlijk bevroren. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat iets op uw pc het herstelprogramma verstoort en verhindert dat het volledig wordt uitgevoerd.
Als je de fabrieksinstellingen van een apparaat terugzet, ben je alle aanpassingen die jij aan het apparaat hebt gedaan, kwijt. Documenten, foto's, video's, programma's, applicaties, instellingen, enzovoorts. Alles wordt teruggezet naar de instellingen waarmee het apparaat vanuit de fabriek is geleverd.
Vaak staat de toegewezen ruimte op 3 a 5% tot op 15% van de totale schijfruimte maar dat hangt er dus vanaf hoe groot je schijf is. Dus hoe groter de schijfruimte hoe meer ruimte er is voor die paar procenten. Je hebt tenminste 300mb nodig voor herstelpunten en de schijf moet groter zijn dan 1Gb.
Afhankelijk van de snelheid van je computer kan het herstel meer dan een uur duren. Je computer start ook meerdere malen opnieuw op. Dit alles is een geautomatiseerd proces, je hoeft zelf geen handelingen meer uit te voeren. Ga in de tussentijd dus gerust iets voor jezelf doen.
Samenvatting: Opstartherstel is een Microsoft Windows-functie die problemen kan oplossen met bestanden die nodig zijn om het besturingssysteem op te starten. Minder weergeven Dit artikel bevat instructies voor het uitvoeren van Windows Opstartherstel in Windows 11, Windows 10, Windows 8 of 8 en Windows 7.
F7: spellingcontrole (in Word) F8: tekst selecteren, daarvoor moet u een paar keer op deze toets drukken (in Word)
Functietoetsen kunnen worden gebruikt voor toetscombinaties of voor bepaalde systeemfuncties die op de toetsen zijn afgebeeld. Zo kun je de toets F11 als toetscombinatie gebruiken om het bureaublad weer te geven of als systeemfunctie om het geluid van de computer zachter te zetten. + F11 drukken.
Systeemherstel is niet voltooid. De systeembestanden van uw computer en de instellingen zijn niet gewijzigd. Systeemherstel kan een bestand niet openen. Dit komt waarschijnlijk omdat een antivirusprogramma wordt uitgevoerd op de computer.
Heb je minder dan 10 dagen geleden Windows 11 geïnstalleerd, dan ga je via de Windows instellingen gemakkelijk terug naar Windows 10. Ga naar de instellingen van je pc. Klik links in de balk op 'Systeem' en klik daarna op 'Systeemherstel'. In het scherm van de herstelopties vind je de optie 'Downgrade'.
Wat is de herstelpartitie (D:)?
De herstelpartitie (D): is een speciale partitie op de harde schijf die wordt gebruikt om het systeem te herstellen als zich problemen voordoen. De herstelpartitie (D:) is zichtbaar in Windows Explorer als een bruikbaar station, toch mag u er geen bestanden op opslaan.