Het recept van het vegan Fijngehakt van het merk Quorn is niet meer glutenvrij. Waar het product eerst werd gemaakt met glutenvrij gerstemoutextract, worden nu tarwegluten en glutenvolle gerst gebruikt.
Het bestaat behalve water voor 14% uit eiwitten, 12,7% uit koolhydraten en 2,6% uit vet. Verder zijn er vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Als bindmiddel wordt het eiwit van kippeneieren gebruikt.
Glutenvrij én Vega
De combinatie glutenvrij én vegetarisch vraagt om een beetje voorzichtigheid. Vaak gebruiken de producenten van vleesvervangers namelijk tarwe – met name gluten – om tot een lekkere sappige textuur te komen. Gelukkig zijn er sinds een tijdje ook steeds meer glutenvrije vleesvervangers te koop.
Zijn jullie producten glutenvrij? Op dit moment zijn onze producten niet gecertificeerd glutenvrij. Voor sommige producten geldt dat de hoofdbestanddelen geen gluten bevatten, maar op de plaats van verwerking van bijvoorbeeld onze Vegan Kipstuckjes zijn mogelijk wel gluten aanwezig.
Dit maal in het glutenvrije Lidl assortiment: Kant-en-klaar glutenvrij pizzadeeg, brownie- en citroencake bakmix, kipnuggets, biologische proteïne pasta, quinoa en hummus chips, glutenvrije fusilli van kikkererwten of linzen en 3 soorten biologische glutenvrije broodjes.
Rundergehakt wordt het meest gebruikt voor gehaktballen, maar ander gehakt zoals kipgehakt of varkensgehakt is ook prima om een mooie glutenvrije gehaktbal van te maken. Ook erg belangrijk voor een goed balletje gehakt zijn paneermeel en ei om de gehaktbal bij elkaar te houden.
Onbewerkt(e) vis, peulvruchten, tofu, tempé, vlees, ei en ongezouten noten zijn van nature glutenvrij. Door bewerkingen zoals paneren en marineren en door gebruik van kruidenmengsels, kunnen deze producten wel gluten bevatten. Seitan (een vleesvervanger) is gemaakt van tarwe-eiwit en bevat dus gluten.
Van zichzelf zit er in tofu géén gluten. Het antwoord is dus: ja, tofu is glutenvrij. Alleen is het bij gemarineerde tofu wél mogelijk dat de marinade gluten bevat. In oosterse gerechten wordt vaak gekookt met sojasaus en dat bevat vaak gluten.
In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan. Twijfel je?
Tekort voedingsstoffen
Vooral 'fijngehakt' van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten. In vegetarisch gehakt, zit wel minder verzadigd vet dan in rundergehakt, maar het is erg zout.
Kies uit ons heerlijk assortiment vegetarische en veganistische producten en breng vandaag nog verandering op je bord.
Gezond en duurzaam
Quorn heeft maar liefst 15 gram eiwit per 100 gram en bevat een compleet eiwitprofiel met alle negen essentiële aminozuren. Daarnaast is Quorn heel caloriearm, echt een van de magerste vleesvervangers uit het schap.
Om de coeliakieklachten te voorkomen, is het belangrijk om helemaal geen gluten meer te eten. Neem dus geen graanproducten zoals brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes, koek, cake, gebak, muesli en pizza. Lees het etiket op de verpakking goed voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt.
Vlees is van zichzelf glutenvrij. Je kunt bijvoorbeeld gerust een onbewerkt hamlapje of rundvlees of iets dergelijks kopen. Bewerkte vleesproducten - kant en klare - zoals gehaktballen, slavinken en hamburgers bevatten meestal wel gluten, vaak in de vorm van paneermeel.
De gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie een overgevoeligheidsreactie in de darm. Door die overgevoeligheidsreactie raakt het slijmvlies aan de binnenkant van de darm beschadigd. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed worden opgenomen. Er ontstaan darmklachten, zoals buikpijn en diarree.
Glutenvrij betekent minder dan 20 mg gluten per kilo product. Verreweg de meeste coeliakiepatiënten kunnen veilig genieten van voeding die minder dan 20 ppm gluten bevat. Een kleine groep mensen is zo gevoelig dat ze ook klachten krijgen na het binnenkrijgen van een hele kleine hoeveelheid gluten.
Gyros word voornamelijk met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt gewikkeld in een pitabroodje gegeten. Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Bereiding: Doe alle kruiden in een schaal en meng het met een theelepeltje.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.