Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
Dit heeft meestal financiële gevolgen voor de ouders. De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden.Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken.
Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.
De leerplicht
Als je leerplichtig bent en toch stopt met school, schakelt school een leerplichtambtenaar in. Deze wordt ook ingeschakeld als je teveel afwezig bent. De leerplichtambtenaar gaat samen met jou bekijken hoe je alsnog een diploma kunt halen.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet.
Als je ouder bent dan 18 jaar, ben je zelf verantwoordelijk voor je toekomst en kan je stoppen met je studie en een tussenjaar nemen. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een startkwalificatie nodig om te kunnen stoppen. Heb je dit niet, dan ben je nog leerplichtig en kan je niet zomaar stoppen.
Ja, dat kan! Een havo- of vwo diploma geldt als een startkwalificatie. Als je nog geen 18 bent, heb je zo'n startkwalificatie nodig om een tussenjaar nemen.
Zonder vmbo-diploma naar het mbo
Dan kan je een mbo-opleiding op niveau 1 doen. Dit heet een 'entreeopleiding'. Een entreeopleiding duurt meestal een jaar, soms iets korter. Na een entreeopleiding kan je een baan zoeken.
De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt.
Sinds 1 september 2020 zijn kinderen 13 schooljaren lang leerplichtig (van 5 jaar tot 18 jaar). Voor de 5-jarige kinderen is er leerplicht van 290 halve dagen.
Onderwijs is belangrijk, omdat kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen en kunnen bouwen aan een goede toekomst. Een diploma biedt meer kans op een baan. Daarom moeten jongeren vanaf vijf jaar naar school, totdat ze een diploma (startkwalificatie) hebben of achttien jaar worden.
Absoluut verzuim
Staan leer- of kwalificatieplichtige jongeren niet ingeschreven op een school? Dan heet dat absoluut verzuim. Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Als de Bureau Halt het proces-verbaal in behandeling neemt, blijft het kind buiten het justitieel traject en krijgt dus geen strafblad. Vaak gaat het om een leerstraf, gecombineerd met een taakstraf.
Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.
Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school. Een startkwalificatie is een diploma op havo- of vwo-niveau of een diploma van niveau 2 van het mbo of hoger. Het kabinet wil het aantal schooluitvallers terugbrengen naar maximaal 20.000 per jaar in 2021.
Aantal voortijdig schoolverlaters
In 2020-2021 ging het om 24.385 nieuwe schoolverlaters; 1,88 procent van alle leerlingen. De stijging is het grootst onder leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs. In 2021-2022 hebben 25.217 mbo- leerlingen voortijdig het onderwijs verlaten (6.35 procent van de leerlingen).
Kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht geldt voor alle jongeren die willen stoppen met school als ze 16 of 17 jaar zijn. In de kwalificatieplicht staat geschreven dat je minimaal een havo-, vwo- of mbo (niveau 2) diploma moet hebben als je op deze leeftijd wilt stoppen met school of je opleiding.
' Voor deze vrijstelling moet u een verklaring afleggen bij uw gemeente. Uw gemeente heeft hiervoor een speciaal formulier. Uw kind staat in Nederland ingeschreven, maar gaat in het buitenland naar school. U heeft een rondreizend beroep, bijvoorbeeld als circusartiest.
Vanaf 18 jaar niet meer verplicht naar school
Als je 18 jaar bent, ben je niet meer leerplichtig en hoef je niet naar school. Ook niet als je nog geen startkwalificatie hebt: een diploma op minimaal niveau mbo-2, havo of vwo (art.
Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Is thuisonderwijs in Nederland toegestaan? Ja, in Nederland is dit doorgaans mogelijk op grond van een richtingsbezwaar volgens de Leerplichtwet 1969. Een vrijstelling is alleen mogelijk als het kind niet eerder een school in de zin van de Leerplichtwet heeft bezocht.