Door minder vaak te kolven zal de melkproductie afnemen. In principe stimuleer je de melkproductie het beste als je om de twee à drie uur kolft. 's Nachts mag er wat langere tijd tussen zitten. Door kolven komen hormonen vrij: Prolactine zorgt voor het aanmaken van melk.
Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven. Soms is het nodig om de melkproductie een boost te geven om wat meer melkopbrengst te verkrijgen. Wanneer baby bij je aan de borst drinkt, zal hij of zij regeldagen of clustermomenten hebben.
Borstvoeding en kolven onder werktijd
De werknemer heeft de eerste negen maanden na de bevalling het recht om onder werktijd borstvoeding te geven of te kolven. De werkgever is verplicht om een hygiënische en van binnen afsluitbare ruimte in te richten voor het kolven of het geven van borstvoeding.
Als je nog een keer per etmaal kolft, kan het zijn dat je deze kolfbeurt zomaar kunt laten vallen. Maar het kan ook zijn dat het toch te abrupt is en je borsten toch nog te vol raken. In dat geval laat je eerst om de dag een kolfbeurt vervallen, daarna om de twee dagen, en daarna om de drie dagen.
Kun je zonder kolven borstvoeding geven? Ja zeker, dat kan! Borstvoeding is een heel natuurlijk proces. En kolven is natuurlijk iets bedacht wat gewoon heel handig is voor vrouwen die bijvoorbeeld weer gaan werken maar het is zeker niet zo dat je een keer moet kolven om borstvoeding te geven.
Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen. Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin. Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas.
Moedermelk blijft nog vele maanden de belangrijkste bron van voedingsstoffen voor je baby." Een gemiddelde baby van zeven maanden oud haalt nog steeds 93% van zijn calorieën uit melk. Zelfs tussen 11 en 16 maanden mag de helft van de dagelijkse calorie-inname van je baby nog steeds van melk afkomstig zijn.
Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken. Je bent dan onbewust aan het afbouwen.
ie plek herken je meestal aan een pijnlijke, harde plek in je borst ie rood kan zijn en warm aanvoelt. Als je hiernaast koorts of verhoging hebt, is er waarschijnlijk sprake van een borstontsteking. Je ontstoken borst doet hierbij pijn, en jij voelt je waarschijnlijk lamlendig.
Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af. Geleidelijk de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door voeding uit de fles.
Plaats je handen op de borst, ieder aan een kant, en beweeg je handen heen en weer. Als laatste stap maak je met je vingers of de rug van je vingers zachtjes een rechte, strijkende beweging over je borst richting je tepel, alsof je de melk naar je tepel toe wilt sturen. Dit kun je de hele borst rond doen.
U kunt onder werktijd borstvoeding geven of kolven totdat uw kind 9 maanden is. Daarvoor gebruikt u maximaal een kwart van uw werktijd. Uw werkgever betaalt uw salaris door.
Kolven vergt veel van de moeder, het is onnatuurlijker en veel minder bevredigend dan het kind aan de borst hebben en het is ook erg vermoeiend. Anderzijds vinden veel moeders het erg belangrijk om moedermelk te kunnen geven.
Je kindje weer aan de borst krijgen, nadat je gestopt of sterk geminderd bent met voeden, is absoluut mogelijk! Zelfs maanden later nog, nadat je stopte met voeden. Naast je kindje weer aan de borst krijgen, is relactatie ook het (terug) op gang brengen van je melkproductie.
Hoe vaker je kolft, hoe meer je de melkproductie stimuleert. Door minder vaak te kolven zal de melkproductie afnemen. In principe stimuleer je de melkproductie het beste als je om de twee à drie uur kolft. 's Nachts mag er wat langere tijd tussen zitten.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Ga naar de huisarts om te weten waar het bij u door komt. Bel direct bij pijn of druk in de borst met 1 van deze klachten erbij:De pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress.De pijn verdwijnt niet als u rustig gaat zitten.
Bij inflammatoire borstkanker blokkeren de kankercellen de lymfevaten in de huid van de borst.Hierdoor ontsteken de lymfevaten en wordt het borstweefsel hard. De borst wordt rood, roze of paars en gaat er ontstoken uitzien.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Het is normaal dat je borsten niet meer vol aanvoelen als je al een tijdje borstvoeding geeft, omdat je lichaam raakt afgestemd op de hoeveelheid melk die de baby drinkt. Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg.
Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags van de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kind beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem van je kind helpen ontwikkelen en versterken.
Vanzelf 'afbouwen'
Je kunt doorgaan met borstvoeding geven zolang jij en je kindje dat willen. Vanaf 6 maanden heeft je kind niet meer genoeg aan alleen borstvoeding. Vaste voeding zal een steeds belangrijkere plaats innemen. Hoe meer gewoon eten en drinken je kind krijgt, hoe minder hij om borstvoeding zal vragen.
Tekenen van een lage melkproductie
Baby's kunnen last hebben van een vertraagde stoelgang, verminderde urineproductie, geelzucht, gewichtsverlies na de geboorte en lusteloosheid. Tijdens de borstvoeding is de baby mogelijk slaperig of gefrustreerd, of wellicht zuigt de baby alleen maar in korte perioden.