De prijs van een gevlinderde betonvloer schommelt doorgaans tussen 50 en 130 euro per vierkante meter. De totale kostprijs wordt voornamelijk bepaald door de voorbereidingen die moeten gebeuren, de dikte van de vloer, de vorm van de kamer en het soort afwerking.
De gemiddelde kosten voor het laten storten van een betonvloer zitten tussen 30 euro en 120 euro per m². Dit is inclusief beton en de mensen en incl btw. Als je isolatie er onder wilt kost dat 20 euro per m² extra en wil je het beton glad laten afwerken (vlinderen), dan kost dat 25 euro extra.
Het storten en afwerken van je gevlinderde betonvloer doen wij onafgebroken en binnen 24 uur. Hoe lang het vlinderen van je vloer duurt, hangt af van meerdere factoren zoals de oppervlakte, de temperatuur en hoe het beton aantrekt.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de gekozen beton klasse kan het vlinderen tot wel 24 uur na het storten duren totdat het gewenste resultaat is bereikt. Het eindresultaat is dan ook wel de moeite waard, er ligt immers een naadloze slijtvaste vloer waar je jaren plezier van hebt.
De prijs van een gevlinderde betonvloer schommelt doorgaans tussen 50 en 130 euro per vierkante meter. De totale kostprijs wordt voornamelijk bepaald door de voorbereidingen die moeten gebeuren, de dikte van de vloer, de vorm van de kamer en het soort afwerking.
Het vlinderen van beton gebeurt na het gieten van het beton met een vlindermachine. De ronddraaiende bladen van deze machine bewegen over de vloer. Deze bewegingen zorgen er voor dat de structuur gladder en dichter wordt. Na het polieren is de nieuwe betonvloer klaar en kan deze verder uitharden.
Zelf beton vlinderen, is dat moeilijk? Zelf beton vlinderen is best een zwaar klusje. De vlindermachines zijn vrij krachtig en het vergt nog aardig wat spierkracht om deze apparaten goed onder controle te houden. Verder is het wel handig als je een beetje ervaring hebt met een vlindermachine.
Zo'n 30 minuten nadat de betonvloer is gestort, komt er een dun laagje water op de vloer te staan. Is deze laag verdwenen? Dan kunt u beginnen met vlinderen. Houdt aan dat zodra het beton hard genoeg is om op te lopen, kunt u met het vlinderen starten.
Veel hangt er natuurlijk van af hoe glad je de betonvloer wil krijgen. Als hij spiegelglad moet zijn, is het polijsten met een vlinder toch de enige oplossing. Moet de vloer gewoon vlak zijn, dan kan je hem ook afstrijken met een gladde plank. Deze kan je aan een stok bevestigen voor het gebruiksgemak.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Nadat het beton gegoten is, heb je de keuze om de betonvloer te polieren of te polijsten. Zo wordt je vloer strak en glad. Dat gebeurt met een speciale vlindermachine. De betonvloer zal uiteindelijk een minimale dikte hebben van 7 cm.
Voor schuur of garage
Houd daarom een minimale dikte beton aan van 18 tot 20 cm voor uw schuur of een garagevloer storten. Daarbij is het verstandig om hiervoor een dubbele bewapening toe te passen. De dikte van een wapeningsnet bij een betonvloer groeit mee met de draagkracht van een vloer.
De kosten van een broodjesvloer per m2 worden bepaald door de prijs van de materialen zoals de liggers, de broodjes, bouwstaalmatten en het te storten beton. Voor de gemiddelde kosten per m2 wordt vaak uitgegaan van een bedrag rond de 35 euro.
Een gevlinderde betonvloer is simpelweg een betonvloer die behandeld wordt met een vlindermachine voor een gladdere structuur.
Een gevlinderde betonvloer is een vloer van écht beton en minimaal 7 centimeter dik. Zonder kunststoffen. Andere namen voor een gevlinderde betonvloer zijn: woonbeton, gepolierd beton of een monolitisch afgewerkte betonvloer.
Beton is op zich geen duur materiaal, in tegendeel. De uitstekende levensduur van minimaal 100 jaar zorgt er in combinatie met het scherpe kostenplaatje voor dat we kunnen spreken over een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waar menig aantal andere materialen alleen maar van kunnen dromen.
Pleisteren of vlinderen van cementdekvloer
Pleisteren betekent dat je een cementpap verspreidt over de cementvloer. Dit gebeurt nat in nat: de cementdekvloer is nog nat, en ook de pleisterpap is nat. Het resultaat is een vloer met een heel stoer uiterlijk.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Prijs. De gemiddelde prijs van een gepolierde betonvloer ligt tussen 75 en 150 euro per vierkante meter (exclusief btw, inclusief plaatsing) naargelang oppervlakte, geometrie en complexiteit.
Noël Naert: “De blauwachtige kleur komt soms voor bij het gebruik van hoogovencement en is het gevolg van de erin aanwezige ijzer- en mangaansulfides. Na contact met de lucht oxyderen deze sulfides en worden ze na enige tijd kleurloos.
Dan de laatste en hele belangrijke stap; het uitharden. Zorg ervoor dat het beton afgedekt is. Een aantal uren na het storten kan hiervoor een zeil of folie over de gestorte betonvloer aangebracht worden. Om het uitharden goed te laten verlopen is het van groot belang dat het vocht niet kan bevriezen of verdampen.
Vers gestort beton is na 28 dagen volledig uitgehard. Wel is het al na een paar uur beloopbaar.
Afwerking betonvloer
Het vlinderen van een betonvloer is de eerste stap in het afwerken hiervan. Bij een betonvloer vlinderen wordt de toplaag in eerste instantie geschuurd en vervolgens van een dun laagje cement met kwartskorrels voorzien. Deze kwartskorrels zorgen voor een zeer slijtvaste toplaag.