De buitenste delen van de vagina zijn niet zelfreinigend. Urine, zweet, menstruatiebloed en sperma kunnen tussen de schaamlippen en in de huidplooien rond de vagina gaan zitten. Als dit niet gereinigd wordt, kan dit voor irritatie, nare geurtjes en andere klachten zorgen.
Door te wassen met een zeep met een hogere pH-waarde, kan de natuurlijke balans van 'goede' schimmels en bacteriën in de vagina verstoord raken. Om de natuurlijke vaginale flora niet te verstoren maar wel schoon te houden is het voldoende om je vagina dagelijks te wassen met schoon, lauw water.
Voor de aangedane huid bij de vulva, droge schaamlippen wordt aangeraden om de huid extra te verzorgen. Het is belangrijk om deze enkel op de vulva aan te brengen en niet inwendig in de vagina. De volgende crèmes zijn hiervoor geschikt: Cetomacrogolcrème met 10% of 20% vaseline.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Minder douchen heeft veel positieve voordelen. Zo verbruik je minder water en energie, wat niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor je portemonnee! Verder bespaar je een hoop tijd in je dagelijkse routine.
"Je te vaak wassen doet meer kwaad dan goed", vertelt dermatoloog Katherine Ashenburg. "Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen.
Je vulva wassen met warm water is helemaal prima, maar je kan ook een milde, intieme wasgel gebruiken die de natuurlijke pH-waarden van je vulva respecteert. Pas alleen op dat je niet overdrijft, want je intieme huid is delicaat en te veel reinigen kan net zo schadelijk zijn als te weinig.
De oorzaak van LS is niet bekend. Mogelijke oorzaken zijn: erfelijkheid. Soms komt LS bij meer personen in een familie voor, maar er is geen sterk verband.
Lichen sclerosus et atroficus
Ze verschijnt vaak voor het eerst na de leeftijd van 60 jaar, maar soms begint de ziekte ook op jonge leeftijd, soms zelfs in de puberteit. Typisch kleuren de schaamlippen wit en verliezen ze hun plooien, waardoor er vervlakking en vernauwing voorkomt.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem. Het warme water waar de meeste mensen een voorkeur voor hebben mag dan wel prettig aanvoelen, het verzacht ook de oliën in de huid.
Veel mensen zien het als een onhygiënisch iets, als mensen niet dagelijks douchen. Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Bij droog of beschadigd haar is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Door minder vaak te wassen droogt je haar minder snel uit. De natuurlijke oliën op je hoofdhuid kunnen dan je haarpuntjes beter bereiken.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo'n 65 euro. Douche minder vaak. De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink.
Enkele keren douchen per week is genoeg
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Bacteriën vermijden
Maximaal twee keer per week douchen is meer dan voldoende om schoon te blijven. Op de dagen dat je niet doucht, kun je je oksels, billen en geslachtsdelen wassen met een washandje. En als je bang bent voor bacteriën, zit er volgens Larson maar één ding op: regelmatig je handen wassen.
Zo kun je douchen als je ongesteld bent
Houd er ook rekening mee dat je vagina zichzelf reinigt. Het enige wat je nodig hebt is schoon, warm water om rond je vagina te wassen. Als je een handdouche gebruikt, richt het water dan op de buitenkant van je vagina, niet rechtstreeks in je vagina.
Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast.