Als een werkgever de arbeidscontract niet ondertekend, kan er heel goed gewoon een overeenkomst tot stand gekomen zijn. De arbeidsovereenkomst is namelijk het aanbod van de werkgever en als de werknemer dit aanvaardt is sprake van een geldige overeenkomst.
De werkgever moet binnen 1 maand een schriftelijk contract aanbieden, de werknemer moet deze tekenen. Als de werkgever niet tekent, ben je niet verplicht om door te werken zonder contract. Zonder getekend contract heb je geen juridische basis om je rechten af te dwingen.
Onze tip: U kunt in principe niet zomaar onder een contract uit. Maar dat kan wel als 1) de andere partij de gemaakte afspraken niet nakomt, dan kunt u dus ontbinden, of 2) als er sprake was van bijvoorbeeld bedrog, bedreiging of misleiding, dan kunt u het contract vernietigen als u dit kunt bewijzen.
Een arbeidsovereenkomst, met jouw handtekening en die van je werkgever, is niet verplicht. Ook mondelinge afspraken zijn geldig. Jouw werkgever is wel verplicht om de afspraken die hij met jou maakt op papier te zetten.
Vast contract opzeggen
Dan moet u zich houden aan de opzegtermijn die in uw arbeidsovereenkomst staat. Zijn er geen afspraken gemaakt?Dan is uw opzegtermijn 1 maand.
Ontslag op staande voet houdt in dat je per direct stopt met werken, zonder opzegtermijn. Dit is alleen mogelijk wanneer er sprake is van een dringende reden. Bijvoorbeeld als je werkgever je bedreigt of je loon niet meer betaalt.
Ontslag op staande voet moet u 'onverwijld' nemen. Dit betekent dat, zodra de reden duidelijk is, u meteen ontslag neemt en aangeeft waarom u dat doet. U mag daar niet een paar dagen mee wachten. Als u (nog) niet zeker weet of er een dringende reden is voor ontslag, dan mag u hier wel eerst onderzoek naar doen.
Loon kan in geld, maar ook in natura worden overeengekomen (kost en inwoning bijvoorbeeld). Dat er een schriftelijk contract is, is dus geen vereiste voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst.
U mag in overleg met uw werkgever (tijdelijk) meer of minder uur gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen bij uw werkgever.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
De bedenktijd houdt in dat de werknemer tot 14 (of 21) dagen nádat de beëindigingsovereenkomst tot stand is gekomen (is ondertekend) – zonder opgave van redenen – de overeenkomst kan ontbinden.
In de wetgeving is niets geregeld over de rechtsgeldigheid van een handtekeningstempel. Plaatst u uw eigen handtekening met een stempel, dan blijft deze ondertekening rechtsgeldig. U kunt de handtekening dan niet achteraf intrekken.
Uw werkgever moet u op tijd en schriftelijk laten weten of hij wel of niet uw contract verlengt. Dit heet 'aanzeggen'. Hij moet u uiterlijk 1 maand voor de einddatum van uw contract een bericht sturen. Dit kan per brief, e-mail of WhatsApp.
Sluiten uw werkgever en u een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt de aanzegtermijn. Een aanzegtermijn houdt in dat uw werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van uw contract schriftelijk aangeeft of hij de overeenkomst wel of niet voortzet. Ook worden daarbij de voorwaarden aangegeven.
Een arbeidscontract is een overeenkomst waarin afspraken staan tussen jou en de werkgever. Door het arbeidscontract te tekenen komen jullie overeen over het werk wat je als werknemer levert en welke arbeidsvoorwaarden je hiervoor krijgt. Deze definitie geld eigenlijk voor elk arbeidscontract.
Zonder verlenging eindigt het dienstverband van rechtswege (ontslag van rechtswege). Strikt genomen is dit geen ontslag, maar een overeenkomst die eindigt.
Wanneer je minder uren wilt gaan werken, dan moet je je verzoek schriftelijk indienen. Je hoeft geen reden voor je verzoek te geven. Dit mag natuurlijk wel, maar weet dat je daar niet wettelijk toe verplicht bent. Je werkgever heeft tot uiterlijk één maand voor de gewenste ingangsdatum om te reageren op jouw verzoek.
Het weigeren van werk is niet zomaar toegestaan. Zeker niet wanneer het om een redelijke opdracht gaat. Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is.
Schriftelijke arbeidsovereenkomst
U kunt een arbeidsovereenkomst schriftelijk of mondeling afsluiten. Het is wel verstandig een arbeidsovereenkomst schriftelijk vast te leggen.
Het antwoord op deze vraag is nee. Bij een 'overgang van onderneming' gaan alle werknemers mee naar de nieuwe werkgever. De werknemers blijven dan werken op basis van de arbeidsovereenkomst die ze al hebben gesloten met de eerste werkgever en hoeven geen nieuw contract te tekenen.
Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en aanvaarding daarvan. De wet stelt daarnaast dat een mondeling aanbod vervalt, als het niet onmiddellijk wordt aanvaard. Voor een schriftelijk aanbod geldt dat het vervalt als het niet binnen redelijke tijd wordt aanvaard.
Opzegging van de arbeidsovereenkomst is in principe vormvrij, waardoor opzegging ook mogelijk is per e-mail of WhatsApp. De partij die opzegt moet echter wel kunnen aantonen dat de opzegging de andere partij heeft bereikt.
Neem je zelf ontslag, dan heb je geen recht op een WW-uitkering en dat kan behoorlijk wat financiële gevolgen hebben. Denk er dus heel goed over na voor je zelf ontslag neemt. Wees je ervan bewust, dat zelf ontslag nemen betekent dat je zonder inkomen komt te zitten.
Reden ontslag
als je een opzegtermijn moet presteren: binnen 6 maanden na de ontslagbrief, maar niet later dan 2 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst.