Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Zo vaak moet je je bed verschonen
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Onderzoek wees uit dat er zo'n 1,5 miljoen mijten in ons beddengoed leven. Door je bed niet op te maken, is het dus minder vochtig en warm. En dat zou er voor kunnen zorgen dat de beestjes dehydrateren en sterven, zeggen de onderzoekers. Beter dus om je beddengoed opengeslagen op je bed te laten liggen.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Bed luchten
Warmte en vocht is belangrijk voor een bacterie om te groeien. Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten. Het beste is het om direct na het opstaan het dekbed op te schudden en dubbelgevouwen op het voeteneind te leggen.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.
Met name katoen is daarvoor goed geschikt. Als jouw beddengoed gemaakt is van 100% katoen zou het goed tegen wassen op 90 graden moeten kunnen. Toch is het belangrijk om altijd te kijken naar het wasvoorschrift, en om anders op 60 graden te wassen. Tip: gebruik liever niet de eco-stand van een wasmachine.
Niet alleen bacteriën en schimmels, maar ook huisstofmijten houden van een klamme omgeving. Een gemiddeld matras bevat dan ook meer dan 2 miljoen huisstofmijten. Veel mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes, waardoor zij luchtwegklachten, eczeem en andere allergische reacties krijgen.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Eelt aan de voeten is ruw. Dit zorgt ervoor dat een hoeslaken veel sneller slijt dan een kussensloop of dekbedovertrek. Een levensduur van 1 jaar is niet verrassend.
Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
De matrasbeschermer (ook wel molton genoemd) heeft als taak om het matras te beschermen tegen bijvoorbeeld transpiratievocht, maar ook een bijdrage te leveren in het slaapklimaat.
Wat kun je doen tegen huisstofmijten in bed? Huisstofmijten in bed kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt ze wel degelijk tegengaan door je bed eens per week te verschonen. Daarnaast is het raadzaam je matras regelmatig te stofzuigen en het dekbed buiten uit te hangen.
De meeste mensen hebben gewoon 1 slaapkussen op hun bed liggen. Slaap je met z'n tweeën? Dan liggen er natuurlijk 2 kussens. Slaapkussens zijn er vaak in 3 verschillende maten: standaard, kingsize en queensize.
Een sprei over je bed leggen, maakt je slaapkamer echt af. Het geeft je bed een luxe uitstraling en zorgt voor meer warmte in de slaapkamer. Kies voor een sprei van een mooie, rijke stof en je hebt echt een aanvulling op de huidige de styling van je slaapkamer.