Wanneer je pesto kant-en-klaar uit een potje eet, krijg je vaak veel toegevoegd zout binnen. Zout zorgt voor conservering en voor smaak. In 100 gram groene pesto van een bekend Italiaans supermarktmerk zit al bijna 3 gram zout. In de rode variant is dit 2,4 gram.
Er zitten 87 kilocalorieën in 1 eetlepel (20 gram) pesto. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pesto'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Pesto is een heerlijke smaakmaker en makkelijk toe te passen in verschillende gerechten. Meestal gebruik ik pesto op een stukje brood, in een pastagerecht, als dressing in een salade of op de pizza. Het lekkerste is natuurlijk om de pesto zelf te maken.
Bij zelf pesto maken maal je het hoofdingrediënt, een bos basilicum, samen met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of staafmixer. Samen met olijfolie, en de smaakmakers knoflook, beetje citroensap, zout en peper ontstaat er een groene pesto met heel veel smaak.
Houdbaarheid Pesto
Vers gemaakt pesto is tot 7 dagen houdbaar in de koelkast, maar de pesto moet dan wel afgedekt zijn. Ook een geopende pot gekocht pesto is ongeveer tot 7 dagen houdbaar. Hierbij moet dan de deksel er wel opgedraaid zijn. Bij gerechten met pesto hangt het eerder van de overige ingrediënten af.
Verse pesto kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Pesto kan je ook zonder probleem invriezen. Verdeel de koude saus bij voorkeur in gebruiksklare porties en vries deze luchtdicht in (bv. in vacuüm getrokken diepvrieszakjes).
Mocht u toch nog een kant-en-klaar potje pesto willen kopen dan bent u het best uit met die van (bij) de Euroshopper van Albert Heijn. Die is met een 5,2 als best beoordeeld en is bovendien ook nog eens de op één na goedkoopste uit de test.
Zongedroogde tomaatjes zijn de basis van rode pesto, die tomaatjes vervangen in principe de basilicum van de groene pesto en daarmee is eigenlijk het verschil tussen groene en rode pesto uitgelegd. De rest van de ingrediënten -de basis- zijn in groene en rode pesto namelijk hetzelfde.
Er zit 8,2 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) pesto, waarvan 1,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Hoe komt het dat een potje pesto zo goedkoop is? "Kijk maar eens bij de ingrediënten", zegt Luiten. "Vaak zijn pijnboompitten vervangen door goedkopere cashewnoten, en olijfolie door zonnebloemolie. Ook zit er bijvoorbeeld aardappelzetmeel in als vulmiddel, heel veel zout en soms zelfs suiker."
Als je het echt wil eten zoals ze het in Ligurië doen, eet je de pesto met de pastasoort trofie – maar je ziet het ook vaak met trenette, fettuccine of fusilli. Ik trek in dit recept lekker mijn eigen plan en kies voor linguine.
Een groene pesto geschikt voor veganisten. Deze groene pesto is gemaakt van d.o.p. Gecertificeerde italiaanse basilicum uit de streek ligurie. Het klimaat van deze streek geeft de basilicum een zoete, zachte en onmiskenbare basilicum smaak. Dit maakt de pesto's van puro bijzonder en uniek van kwaliteit.
Hoeveelheid eiwit in pesto:
2 gram. in 1 eetlepel (20 gram)
1 maaltijd (450 g) bevat 513 calorieën.
Schimmel gevonden in de jampot, appelmoes, pesto of pindakaas? Gooi het dan direct weg, want de kans is groot dat er al bacterievorming gaande is in het potje. Peulvruchten, pinda's en andere noten moeten direct worden weggegooid als er schimmel op wordt aangetroffen.
Een gesloten potje pesto kun je in de voorraadkast bewaren. Een geopend potje blijft langer goed in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel, om te voorkomen dat er bacteriën en schimmels in gaan groeien. Pesto kun je goed invriezen, bijvoorbeeld in een plastic zakje of in een ijsblokjesvorm.
Schep de verse pesto in een vorm voor (grote) ijsblokjes. Laat ze vastvriezen en verzamel ze daarna in een afsluitbaar diepvrieszakje. Zo zal je langer en beter de smaak behouden. Gebruik nadien telkens een hoeveelheid naar wens, sluit het zakje goed af en stop het opnieuw in de vriezer.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.