De eerste weken wordt je kind gevoed via de bloedvaten in de baarmoederwand. Het klompje cellen dat straks je baby wordt, heeft nu ongeveer de maat van een korrel rijst. Het begint zelfs al een beetje vorm te krijgen. Als je het goed zou bekijken, zou je een hoofdje en een staartje kunnen ontdekken.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Lichte krampjes, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het zijn allemaal klachten die kunnen betekenen dat je zwanger bent. Zijn ook je borsten gevoeliger, lijken ze iets gegroeid en zien je tepels er anders uit? Dan is de kans groot dat er een klein mensje groeit in je buik.
Hoe lang ben je zwanger? Daar zit je dan, je tuurt naar die 'streepjes' of dat 'plusje', die aangeeft dat je zwangerschapstest positief is. Je bent dan minstens 3-4 weken zwanger, maar het kan ook langer zijn. Dit is afhankelijk van de duur van je menstruatiecyclus en het moment van de bevruchting.
Voor je baby is de wereld nog vooral een zwart-witfilm. Hij ziet namelijk nog geen echte kleuren. Wel ziet hij verschil in kleuren, waardoor het beeld bestaat uit grijstonen. Naast het ontbreken van kegeltjes, is er nog een reden waarom kleuren zien zo'n uitdaging is voor je baby.
Baby van 3 weken beter laten slapen
Op de borst, in de kinderwagen of in de draagdoek: waar je baby slaapt is in deze periode minder van belang, als het maar een veilige plek is. Weet dat Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid het advies geeft om niet samen in een bed te slapen met je baby.
Je baby slaapt nu gemiddeld 17 uur op een dag, maar een paar uur meer of minder slaap is ook goed. Tussen de slaapjes is de wakkere periode nu zo'n drie kwartier tot een uur. 's Nachts zal je nog vaak uit bed moeten voor een of twee voedingen.
Een miskraam bij 3 weken zwangerschap voel je meestal niet of nauwelijks. Meestal voelt het in deze week aan als een lichte menstruatiepijn, daarnaast kun je wat pijn ervaren vanwege het samentrekken van de baarmoeder.
Als het nodig is, krijg je hulp van een gynaecoloog of een verloskundige in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als je een tweeling krijgt of als je diabetes hebt. Misschien ben je zwanger geworden en was dat niet gepland. Misschien weet je meteen wat je wilt met je zwangerschap.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Het begint meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek. Veel vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond. Dit verschilt per vrouw.
(2)Weken na bevruchting afgebeeld op het scherm als 1-2, 2-3 of 3+ (93% nauwkeurig). Uw huisarts baseert de zwangerschapsduur mogelijk op de eerste dag van uw laatste menstruatie, niet op de dag van de bevruchting. (3) 65% van de resultaten 'Zwanger' kan 5 dagen voor je gemiste menstruatie worden gedetecteerd.
Pijn in je onderbuik: je baarmoeder gaat groeien en dat kan spanning op de omliggende organen en weefsels zetten. De banden waaraan je baarmoeder hangt, rekken dan op. Daarom heet deze buikpijn ook wel bandenpijn. Het kan aanvoelen als een harde buik of steken.
U hoeft niet nog een test te doen na het krijgen van een positieve uitslag, maar veel vrouwen kiezen hier wel voor om zeker te zijn van de uitslag. Als u een positieve uitslag krijgt, maak dan een afspraak met uw arts of verloskundige.
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
Een gratis zwangerschapstest kun je laten uitvoeren bij je huisarts of een Sense-spreekuur. Wees niet bang dat de huisarts meteen je ouders zal inlichten. Iedere huisarts heeft namelijk zwijgplicht en mag pas iets zeggen tegen je ouders als jij dat wilt.
Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.
De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Dit betekent dat het vruchtje niet in orde is. De natuur vindt als het ware een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Bij een zwangerschap is er een vruchtzakje en een embryo.
Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden. Er is na een miskraam, tenzij er verdenking is op een mola, geen reden om hCG te bepalen of een zwangerschapstest te verrichten. Het normale klinisch beloop kan worden afgewacht.
Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag. Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar zes voedingen van 90 ml is ook mogelijk.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Een pasgeboren baby valt nog regelmatig tijdens een voeding in slaap. Dit is heel normaal. Maar vanaf ongeveer zes weken kun je je baby wel langzaam laten wennen aan het zelf in slaap vallen in het bedje of wiegje.