Van alle zwangerschappen eindigt 10-15% in een miskraam. Na 1 miskraam heeft u geen grotere kans op een nieuwe miskraam. Na 2 miskramen is de kans wel groter dat het nog een keer gebeurt: ongeveer 25%. Na 3 miskramen is de kans op herhaling ongeveer 35%.
De kans op nog een miskraam We weten dat minstens één op de tien zwangerschappen in een miskraam eindigt, maar waarschijnlijk komen miskramen zelfs nog vaker voor, namelijk zo rond de 15%. Na een eerste miskraam is uw kans op een nieuwe miskraam niet of nauwelijks verhoogd.
Na twee miskramen stijgt de kans dat u opnieuw een miskraam krijgt. Die kans is ongeveer 25 procent. Na drie miskramen is de kans op herhaling 35 procent. Er is dus nog altijd een grote kans dat een volgende zwangerschap wél goed afloopt.
In ongeveer 50% van de gevallen is de oorzaak onbekend of is het toeval. Zelfs na 3 opeenvolgende miskramen is bij meer dan 60% van de vrouwen de volgende zwangerschap wel succesvol. De voornaamste oorzaken zijn: Genetische en chromosomale afwijkingen: 5% van de ouders vertoont een chromosoomafwijking.
Herhaalde miskraam komt voor bij ongeveer 1-3% van alle koppels die zwanger worden. Als je miskramen hebt gehad, betekent het niet dat je niet zwanger kunt worden.
Voor vrouwen onder de 35 jaar is de kans dat een zwangerschap in een miskraam eindigt ongeveer 1 op 10. Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 1 op de 5-6 zwangerschappen in een miskraam. Tussen de 40 en 45 jaar is de kans 1 op 3. De kans neemt dus toe met de leeftijd.
Minstens 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Waarschijnlijk komt het zelfs nog vaker voor: zo rond de 15%. Na een eerste miskraam is de kans op een nieuwe miskraam niet of nauwelijks hoger.
Een herhaalde miskraam is zwaar en verdrietig. Maar in de meeste gevallen is er wel hoop. Veel vrouwen krijgen uiteindelijk wel een gezond kind, ook na meerdere miskramen.
Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam.
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Herhalingskans van een miskraam
Dat lijkt misschien heel veel, maar de kans dat een volgende zwangerschap wel goed afloopt is nog steeds het grootst, namelijk 65%. Het komt dus voor dat vrouwen drie of soms nog wel meer miskramen hebben voordat zij een gezond kind krijgen.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.
Een baby maak je samen.
Het is echter een feit dat je geen kindje kan maken met alleen een eicel en een baarmoeder. Je hebt er een zaadcel bij nodig en dus heeft de man een bijdrage van 50%. De kans op een miskraam is ongeveer 15%.
De meeste miskramen ontstaan door chromosoomafwijkingen. Dat is dan ook het antwoord dat vrouwen als eerste krijgen wanneer ze hun gynaecoloog vragen naar het waarom van deze miskraam. Er zijn twee soorten chromosoomafwijkingen bij het vruchtje mogelijk: Toevallige chromosoomafwijkingen (na de bevruchting ontstaan)
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.
Wanneer een vrouw meerdere miskramen achter elkaar heeft gehad, neemt de kans op een miskraam wel toe. Er is geen bewijs dat stress een miskraam veroorzaakt.
Het merendeel van de miskramen vindt plaats in het eerste trimester voor een zwangerschapsduur van 12 weken. Ongeveer 15-20% van alle vastgestelde zwangerschappen eindigt in een miskraam (Wang, 2003; Wilcox, 1988).
Het bloedverlies na een miskraam (of na curettage voor een miskraam) kan twee tot drie weken duren. Het zwangerschapshormoon in je bloed daalt dan ook geleidelijk. Als het zwangerschapshormoon helemaal weg is, komt je menstruatiecyclus weer op gang en krijg je weer een nieuwe eisprong.
De meeste vrouwen zijn echter na een miskraam binnen vier maanden weer zwanger. Het allerbelangrijkste is dat je samen met je partner onderzoekt wat hierin voor jullie goed voelt. Ook de vraag wanneer je klaar bent voor een nieuwe zwangerschap na de miskraam speelt vaak op.
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang. Als de miskraam is vastgesteld met de echo, wat een missed abortion heet, komt in ongeveer 40% van de gevallen in de eerste week de miskraam opgang.
Meestal is de groei al gestopt in de eerste 12 weken. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam.
De afwijking is bijna nooit erfelijk. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, hard werken, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken. Het is belangrijk dat je beseft dat de miskraam dus niet is ontstaan door iets dat je niet had moeten doen.
Miskraam of vroeggeboorte na de eerste 24 weken
Als je na 24 weken een miskraam krijgt of je baby wordt te vroeg geboren, dan heb je recht op totaal 16 weken betaald verlof. Net als bij een goed doorlopen zwangerschap, vraagt je werkgever dan een uitkering aan bij het UWV en betaalt jou je salaris door.
Kun je werken als je een miskraam hebt? Als vrouwen een miskraam hebben of gaan krijgen vragen ze zich vaak ook af hoe ze dat moeten regelen met hun werk. Nu is geen enkele miskraam hetzelfde, noch de vrouw, de situatie en de zwangerschapsduur. Dus is er ook geen standaard advies over miskraam en werk.
De meeste vrouwen krijgen ongeveer twintig dagen na hun miskraam weer een eisprong. Soms duurt dit langer. Bijvoorbeeld omdat het lichaam nog niet klaar is voor een nieuwe zwangerschap of door stress. Als je zeker wilt weten of jouw cyclus weer op gang is gekomen, kun je het beste de eerste menstruatie afwachten.