De gevolmachtigde persoon heeft toegang tot haar bankrekeningen inclusief spaarrekeningen. Ook mag hij het huis van je naaste verkopen, schenkingen doen en leningen afsluiten in naam van je naaste.
Een volmacht is een notariële akte waarin u, de volmachtgever, een ander of anderen de bevoegdheid geeft om namens u rechtshandelingen te verrichten. De gevolmachtigde(n) mag/mogen u vertegenwoordigen inzake financiële en formele zaken. Denk hierbij aan beheren van de bankzaken en verkopen van de koopwoning.
Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (zie ook art 3:60 BW). De gevolmachtigde “valt er als het ware tussenuit”. Een volmacht wordt ook wel “machtiging” genoemd; de gevolmachtigde heet dan “gemachtigde“.
Een gevolmachtigde behartigt de belangen van een naaste. Het gaat hierbij om geldzaken, medische behandelingen en persoonlijke wensen. Of een combinatie hiervan. De afspraken worden vastgelegd in een volmacht of levenstestament (notaris.nl).
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
De gevolmachtigde persoon heeft toegang tot alle bankrekeningen en spaarrekeningen, hij heeft zeggenschap over het verkopen van de woning. Ook mag hij leningen afsluiten en schenkingen doen in naam van de volmachtgever.
Een gevolmachtigde zal rekening en verantwoording moeten afleggen over wat hij als gevolmachtigde doet. Als hij dat niet doet op de manier zoals je van hem had mogen verwachten is de gevolmachtigde aansprakelijk voor schade. Volmachten kunnen mondeling of schriftelijk worden gegeven.
De volmacht is niet eeuwig geldig, maar kan beëindigd worden. Dit kan zowel gebeuren door het overlijden, de ondercuratelestelling, het faillissement of het van toepassing verklaren van de schuldsanering op de volmachtgever.
De executeur kan tegelijkertijd ook erfgenaam of legataris zijn. Dan moet over zijn loon geen inkomstenbelasting maar erfbelasting worden betaald.
Kun je iemand anders machtigen om je huis te verkopen? Ja, via een volmacht kun je iemand anders machtigen om jouw huis te verkopen. Dit biedt uitkomst wanneer je in het buitenland bent tijdens het verkoopproces, of wanneer je vanwege andere redenen (zoals ziekte) niet aanwezig kunt zijn.
Bij een rekening met meerdere titularissen moeten alle titularissen hun akkoord geven om een specifieke volmacht te geven, zowel aan elkaar als aan een derde. Maar om die volmacht weer in te trekken, volstaat de handtekening van één titularis.
De gevolmachtigde mag namens de volmachtgever handelen, maar de volmachtgever blijft daarnaast altijd zelf bevoegd om de handelingen te verrichten. Indien de volmachtgever geen vertrouwen meer heeft in de gevolmachtigde, kan de volmachtgever de volmacht intrekken.
Algemene volmacht
Met een algemene, algehele volmacht kan je naaste een vertrouwenspersoon aanwijzen die namens haar alle financiële zaken regelt. De vertrouwenspersoon mag beslissingen nemen die grote gevolgen kunnen hebben op het vermogen van je naaste.
Je kunt een ander persoon machtigen om die documenten namens jou te laten tekenen. Een volmacht moet altijd schriftelijk worden opgesteld met een vermelding van datum en handtekening. Verder moet er duidelijk blijken voor welke handeling de volmacht precies is verleend.
De volmacht notaris kosten kunnen variëren van ruim honderd euro tot bijna 500 euro. Dat heeft ook te maken met het honorarium van de notaris en aan alles wat er bij het opstellen van de volmacht komt kijken.
Wat is en doet een volmacht? “Een gevolmachtigde voert namens een verzekeraar werkzaamheden uit die normaal gesproken door de verzekeraar worden gedaan. Denk aan het accepteren en beheren van een verzekering, maar ook aan het regelen van schades.
Een volmacht vervalt op het moment van overlijden. Dit betekent dat een gevolmachtigde de rekening van de overledene niet meer kan gebruiken en geen betalingen meer kan doen namens de overledene. Tevens vervalt een eventuele volmacht die de overledene als gevolmachtigde had.
Doel van een volmacht
Een volmacht is bedoeld om de zaken te regelen voor een eventuele latere periode van wilsonbekwaamheid of voor een periode waarin iemand (tijdelijk) niet in staat is om zijn/haar eigen zaken te regelen.
In onze levenstestamenten/volmacht staat bijvoorbeeld: “De verleende volmacht eindigt door schriftelijke herroeping van de volmacht jegens de gevolmachtigde. Van iedere herroeping of opzegging wordt ook schriftelijk mededeling gedaan aan de notaris die deze akte in bewaring heeft.
Een gevolmachtigde is een persoon die op basis van een volmacht bevoegd is rechtshandelingen te verrichten namens de volmacht gever. Een gevolmachtigd han delsagent is een zelfstandig ondernemer die bemiddelt bij overeenkomsten in opdracht van een volmacht gever.
Wie alleen of gezamenlijk namens een rechtspersoon mag ondertekenen, staat in de statuten. De eigenaren of bestuurders kunnen ook andere personen een volmacht geven. Bijvoorbeeld aan een medewerker of familielid. Hierdoor mogen zij bepaalde contracten of documenten ondertekenen.
Zo kunnen de bestuurders voor de normale gang van zaken zelfstandig handelen op grond van de afgegeven volmacht, terwijl voor rechtshandelingen met een grotere omvang de gezamenlijke bestuursbevoegdheid blijft gelden.
Met een bankvolmacht geef je iemand toestemming om bij- en afschrijvingen van je rekening te bekijken, geld over te maken of een incasso terug te boeken. Een volmacht kun je altijd weer intrekken, je rekening blijft op jouw naam staan.
Je kan één of meer personen aanwijzen als gevolmachtigde. Als je een partner hebt dan is het gebruikelijk om als eerste gevolmachtigde je partner aan te wijzen. Hiervoor hebben wij de mogelijkheid om twee levenstestamenten met partner op te stellen. Met die twee levenstestamenten benoemen jullie elkaar tot gemachtigde.