Voor shads tot zo\'n 7cm voldoen loodkoppen van 6 tot 15 gram meestal wel.Voor shads van 8 tot 12 cm zit je meestal wel goed met loodkoppen van 8 tot 20 gram.
Veel heeft zodoende te maken met het gewicht van de loodkop. Geoefende vissers kiezen al snel voor 5 tot 7 grams loodkoppen of minder zelfs, doe je het voor het eerst, dan kun je beter kiezen voor 14 grams of meer. Afhankelijk van de diepte, stroming en wind.
Het juiste gewicht
Gebruik dus een gewicht, waarmee je gemakkelijk de bodem kunt bereiken. Voor shads tot 10 cm zal 7 tot 10 gram voldoen. Worden je shads groter of heb je te maken met stroming kun je kiezen voor meer gewicht (17 tot 20 gram).
Afhankelijk van de stroming kun je kiezen voor een zwaarder of lichter loodje. Het is handig een aantal gewichten bij je te hebben tussen de 15 en 40 gram ongeveer.
Nadat je de shad hebt ingegooid draai je de lijn strak. Vervolgens haal je de hengeltop met een arm/polsbeweging naar boven zodat deze als het ware 12 of 1 uur aanwijst. Je haalt hiermee de shad naar je toe zodat deze, in lijn met de beweging van de hengel naar boven, een kort sprongetje onderwater maakt (A).
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
Daarom pas je je loodkop altijd aan op de maat van de shad en kies je eerst je shad en daarna pas de loodkop. In principe kun je als maatstaaf aanhouden dat de haak ongeveer een derde van de lengte van de shad lang mag zijn.
De dreg moet wel groot genoeg zijn om vlees te pakken. De staartdreg mag de actie niet te veel beïnvloeden, maar moet wél vlees pakken. Een algemene regel is dat een shad van ca 12 cm. met een fijn staarteinde, een haakmaat 6 verdient en een schoepstaart van dezelfde maat een 4 nodig heeft om goed de vis te haken.
Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars. Ten tweede zal je shads met de juiste staart moeten kiezen.
Shads van een centimeter of 10 zijn het meest geliefd. Goede shads voor snoekbaars worden onder andere geleverd door een merk als Fox Rage met hun Fox Rage Zander Pro shad, Fox Rage Slick Shad, en Fox Rage Spikey Shad. Maar ook de Iris V-Power en de Iris Popeye van Spro zijn goede vangers.
Soms zijn de aanbeten niet te missen en zul je merken dat bij het terugslepen je echt een behoorlijk trekkende weerstand zult voelen terwijl in andere gevallen je echt bijna niets meer voelt dan een beetje weerstand alsof er een blaadje aan je haak blijft hangen.
Wanneer je met een shad of twister wil gaan vissen kun je dat op verschillende manieren doen. Bij het dropshotten vis je de shad met een enkele haak een stukje boven het lood. In de meeste andere gevallen heb je een jigkop of loodkop nodig om met dit rubberen kunstaas te vissen.
Vissers op snoek, snoekbaars en baars hebben het meeste vertrouwen in pluggen, spinners en shads in de kleuren zilver, goud en rood.
Zorg dat je een hengel hebt waar je krachtig de haak kunt zetten. De juiste hengel is van cruciaal belang bij deze visserij. Ga je met een soepele, parabolische hengel aan de slag, dan ga je gegarandeerd een belabberde vissessie tegemoet. Ideaal qua actie is een hengel die strak is met een ietwat soepele topactie.
Shads en andere softbaits: kleine shads van een centimeter of 5 tot 7 zijn prima als baars kunstaas. Vooral shads met opvallende kleuren worden met succes bij het baars vissen gebruikt. Maar ook andere softbaits, zoals imitaties van wormen en kreeftjes, kan je uitstekend als baars kunstaas gebruiken.
Ook op het gebied van onderlijnen is er erg veel keuze. Toch kiezen de meeste snoekvissers ervoor om onder de dobber met een enkele dreg (haakmaat 1/2/4) te vissen. Deze dreg wordt onder de rugvin van de aasvis bevestigd zodat de vis op een natuurlijke wijze in het water hangt.
Het gewicht van de loodkop hangt af van de maat van de shad en de stroming. Over het algemeen kom je met een loodkop van 10 tot 25 gram goed uit de voeten.
haakmaat 3/0 voor shad van 7,5-9,5 cm. haakmaat 4/0 voor shad van 8-10 cm. haakmaat 5/0 voor shad van 9-11 cm.
Een jighead is een haak waarbij aan het begin van de haak een bolletje lood gegoten is. Een jighead, ook wel jigkop of loodkop genoemd, wordt gebruikt in combinatie met een shad of andere types kunstaas.
Kunstaas als zeevis aas
Dit kan zowel met lepels, pluggen en shads vanaf de kant als vanuit boten. Vanuit boten zijn shads vaak favoriet, vooral omdat je er prima gul mee kan vangen. Vanaf de kust kan je goed op zeebaars vissen met shads. Ook met pluggen kan je, vooral in de zomer, zeebaars vanaf de kust vangen.
Zorg ervoor dat het lood zo licht mogelijk blijft, ongeveer tussen de 10 – 35 gram is voldoende. Wanneer je te maken hebt met slecht weer, diep water of een sterke stroming is het genoodzaakt om zwaarder lood te nemen, ongeveer 50 – 70 gram, zo voorkom je dat de lijn weg drijft.
Qua drijfvermogen, kies een dobber van tussen de 20 en 30 gram. Zwaarder is niet nodig, de kans is groter dat de vis daar weerstand van gaat voelen en de aasvis loslaat. Het lood bestaat uit een simpel schuifloodje van rond de 10 gram, uitgaande van een 20 grams dobber (de aasvis heeft ook gewicht).
Volkmar Strikkers: Om eerlijk te zijn geloof ik niet in een vaste 'maximum temperatuur'. Is het water 20 graden, maar boven water 30, dan is snoekvissen reeds onverantwoord, terwijl de watertemperatuur eigenlijk niet bijzonder warm is.