App-aanbieders kunnen uw gegevens doorverkopen aan andere bedrijven. Deze kunnen uw gegevens bijvoorbeeld gebruiken om u advertenties te tonen die bij u passen. Of om u bepaalde informatie of adviezen te geven, bijvoorbeeld over uw gezondheid.
Niet alle apps bieden in-app aankopen. Om te controleren of een app in-app aankopen aanbiedt alvorens u deze koopt of downloadt, zoekt u de app in de App Store. Zoek vervolgens naar 'In-app aankopen' bij de knop met de prijs van de app of bij de knop 'Download'.
Als een app 150.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 15 keer gedownload is. Lees goed de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft.
De meeste apps zijn gratis te downloaden. Er zijn ook betaalde apps waarbij je voor het downloaden moet afrekenen, soms eenmalig en soms via abonnementsvorm. Je ziet in ieder geval altijd duidelijk wat je betaalt. Voordat je op de downloadknop kunt drukken zie je de prijs.
Als een app in de App Store een knop 'Download' heeft in plaats van een prijs, is de app gratis. Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het downloaden van een gratis app. Sommige gratis apps bieden in-app aankopen en abonnementen die u kunt kopen.
Ga naar pay.google.com. Zo bekijk je de bestelgeschiedenis: Afzonderlijke bestellingen: tik op Activiteit. Abonnementen: tik op Abonnementen en services.
Via deze gegevens kun je gemakkelijker met de geïnstalleerde apps communiceren als je de Google Assistent of Google Zoeken gebruikt. De Google Assistent kan zo bijvoorbeeld beter begrijpen welke app moet worden gebruikt om een actie uit te voeren. Ga naar Je gegevens in de Assistent of Je gegevens in Google Zoeken.
Bij sommige apps kun je extra content of services kopen in de app. Dit noemen we 'in-app-aankopen'.
Elke bank app, van iedere Nederlandse bank, is onder andere beveiligd met een unieke verificatiecode. Alleen met die persoonlijke code is de betaalrekening toegankelijk. Er is dan ook geen enkel geval bekend van fraude als gevolg van het gebruik van een bankapp.
Google Play Store scant dagelijks de apps op malware en het wordt op diverse manieren getest op veiligheid. Ondanks dat kan er een app doorheen glippen die nieuwe malware bevat. Zodra dit wordt ontdekt verwijderd Google deze app gelijk uit de Play Store.
Internetbankieren is door de Nederlandse banken zeer goed beveiligd en de schade is, afgezet tegen de tegenover de totale omzet bij internetbankieren, klein. Banken en consumenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het veilig te houden.
Hoe in-app-aankopen in Android uit te schakelen
Ga op de Android-telefoon of -tablet die je wilt beperken naar de Google Play Store-app en tik vervolgens op de profielfoto in de rechterbovenhoek en kies "Instellingen". Tik nu op "Authenticatie" en vervolgens op "Verificatie voor aankopen vereisen" en tik op deze optie.
De meeste apps en games die je in Google Play aantreft, zijn kosteloos te downloaden. Dit hoeft echter niet altijd te betekenen dat een applicatie ook helemaal gratis is. Vaak heeft de ontwikkelaar advertenties aan de app toegevoegd om er toch geld aan te verdienen.
Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Eind 2021 was 87% van alle pinbetalingen contactloos en toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald.
Er wordt een virtueel bankrekeningnummer gemaakt wanneer u een kaart toevoegt met de Google Pay-app, de Google Wallet-app of de app van uw bank. Als u bijvoorbeeld in winkels betaalt, gebeurt het volgende: Uw virtuele bankrekeningnummer wordt gedeeld met de verkoper. Uw echte rekeningnummer wordt niet gedeeld.
Als je jouw gehele smartphone beveiligd wilt hebben zijn de smartphones van Huawei een goede keuze. Ondanks het Chinese bedrijf dat erachter zit, is er veel gedaan om gebruikers te beschermen. Ook de Mi is een goede oplossing. Beide telefoons kun je nog extra beveiligen door speciale apps te installeren.
Het blijkt te maken te hebben met een wijziging in de Google Android API sinds Android 6 (Marshmallow) met betrekking tot de Bluetooth Low Energy specificatie. Als je app op wat voor manier dan ook gebruik maakt van deze specificatie, dan is de locatiemachtiging vereist.
Een abonnement kost 9,99 euro per maand en laat je onbeperkt naar miljoenen nummers luisteren. Ook is het mogelijk om 20.000 nummers uit je eigen collectie in de cloud van Google Play Muziek op te slaan, waardoor je via de app altijd toegang hebt tot deze muziek.
De functie van Tikkie, die Groepie heet, lijkt op de website Wie Betaalt Wat. Ook hier kan iedereen zijn bonnetjes invoeren voor bijvoorbeeld het eten of de drank. De app berekent vervolgens aan wie jij nog iets moet betalen of van wie jij nog geld krijgt. Op deze manier hoef je zelf niet ingewikkeld te doen.
Bijna alle bekende banken in Nederland hebben een app die betalen met je Android-smartphone mogelijk maakt. Het gaat om ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, RegioBank, ASN Bank en Bunq. De enige banken die op moment van publicatie nog geen ondersteuning bieden voor mobiel betalen, zijn Triodos Bank en Knab.