De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse woningen is 38 jaar. Regionaal zijn er overigens behoorlijke verschillen. Noord Holland, Groningen, Friesland en Zeeland hebben gemiddeld de oudste woningen, namelijk ruim 40 jaar.
In 2020 waren jongeren gemiddeld 23,7 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. De leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten is in 2020 iets gedaald. In de jaren daarvoor gingen jongeren steeds iets later uit huis.
Experts geven zeer uiteenlopende schattingen: 55 tot 500 jaar. Lector duurzame renovatie Haico van Nunen van de Hogeschool Rotterdam concludeerde na onderzoek dat het gemiddelde Nederlandse huis minimaal 120 jaar mee kan. Volgens hem hangt dat meer af van de functionaliteit, dan van de bouwkundige staat.
Maandelijkse uitkering. U ontvangt een maandelijkse uitkering tot 100-jarige leeftijd. U mag de rest van uw leven in de woning blijven wonen zonder huur te betalen, ook als u ouder wordt dan 100.
Uit onderzoek blijkt dat een jaren 30 woning wel tot 500 jaar mee kan gaan.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom woningen uit deze periode erg gewild zijn. Ze zijn over het algemeen duurzaam gebouwd, degelijke stijl en ze bevinden zich op aantrekkelijke locaties. Laten we nog wat meer typische kenmerken bekijken die je vaak ziet bij huizen uit deze tijd.
Er zijn meerdere redenen waarom jaren 70-woning potentie hebben. Allereerst zijn het woningen die beschikbaar zijn of komen, omdat de eerste bewoners mensen zijn die nu komen te overlijden. Nog een reden: in tegenstelling tot nieuwe kavels vind je jaren 70-woningen dichtbij een stad- of dorpskern.
In principe kan iedereen een huis kopen in Nederland, dus ook als starter kom je in aanmerking voor een huis. Het enige waar je tegenaan kan lopen is dat je waarschijnlijk minder kan lenen voor de hypotheek, omdat je inkomen nog niet zo hoog is en je nog wellicht niet nog zoveel spaargeld hebt opgebouwd.
Tijdens het Interbellum, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tussen 1920 en 1940 zijn veel karakteristieke huizen gebouwd. Deze worden vaak aangeduid met de term 'jarendertighuis' of 'jaren '30 woning'. Sinds de bouw zijn deze huizen continu erg populair op de woningmarkt, tot op de dag van vandaag.
Kun je een woning kopen met inkomen uit pensioen? Ja, je kunt een woning kopen met inkomen uit pensioen. Ook als je (nog) een hypotheek nodig hebt. Er zit namelijk geen maximale leeftijd aan het afsluiten van een hypotheek.
Kun je twee huizen op je naam hebben? Je kunt twee huizen op je naam hebben staan. Wel mag er daarvan maar één woning je hoofdverblijf zijn. Het aantal woningen dat je koopt en die belast worden in Box 3, is in principe onbeperkt.
Vrouwen gaan gemiddeld op hun 26e samenwonen, krijgen hun eerste kind als ze 30 zijn en trouwen op hun 32e. Mannen zijn gemiddeld bijna drie jaar ouder als ze vader worden, en tweeëneenhalf jaar ouder als ze gaan trouwen. Van de huwelijken houdt 37% echter geen stand en ongehuwd samenwonenden gaan nog vaker uit elkaar.
Deze laatste belasting is afhankelijk van je leeftijd. Ben je tussen de 18 en 35 jaar, dan betaal je geen overdrachtsbelasting als je een huis koopt waar je zelf gaat wonen en deze niet duurder is dan 440.000 euro. Van deze vrijstelling mag je een keer gebruikmaken.
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
Met een gelijkaardig groeiritme zitten we in 2020 al aan een gemiddelde woningprijs van ongeveer 345.000 euro. Nog eens tien jaar later, in 2030, zou de gemiddelde woning dan 690.000 euro kosten. Een belangrijke nuancering: de inflatie maakt dat een euro in 2020 of in 2030 niet hetzelfde is als een euro van vandaag.
Waar moet u op letten bij een huis dat is gebouwd tussen 1970 en 1980? Houd bij deze woningen rekening met Kwaaitaal- en Mantavloeren, de aanwezigheid van asbest én het gebruik van vurenhouten gevelkozijnen. Daarnaast is het zo dat het voegwerk bij deze huizen vaak te wensen over laat.
In totaal geven twee op de drie 55-plussers (65 procent) in 2018 aan in een koopwoning te wonen. Dit eigenwoningbezit daalt met de leeftijd: van de 55- tot 65-jarigen zegt 71 procent in een koopwoning te wonen, van de 75-plussers zegt 50 procent dit.
Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben.
Kan je je huis na 1 jaar verkopen? Je kan je huis zeker na 1 jaar verkopen.Je kan zelfs 3/5 van de registratierechten terug krijgen.
In 2023 kan jij 100% van de woningwaarde lenen als hypotheek. Alle kosten die boven deze waarde komen, betaal je uit eigen zak. Zo zijn de kosten koper (k.k.) voor eigen rekening, wat gemiddeld neerkomt op 2,5% - 5% van de woningwaarde.
De eerste geregistreerde huizenprijs stamt uit het jaar 1949. Toen kostte een eigen huis € 9.200. Nu, bijna 70 jaar later, is de prijs vijfentwintig keer zo hoog. Als je in dit huis had belegd, was je rendement 4,85% per jaar geweest.
Ouderdom woningen
De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse woningen is 38 jaar.