Heb je een pomp met een vlotter, zorg dan dat de vlotter vrij kan bewegen. Til de pomp nooit op aan de elektrokabel of de vlotter, maar gebruik hiervoor een touw. Een dompelpomp kan verstopt raken.
Een grondige schoonmaak van uw dompelpomp
Haal alle onderdelen van uw apparaat uit elkaar en maak ze stuk voor stuk schoon, zeker tussen de kleine groeven en randen. Kleine moeren en vijzen verdienen bovendien ook een grondige poetsbeurt. Controleer de pomp op versleten of verroeste onderdelen en vervang indien nodig.
Vuil en vuil dat zich op de vlotterschakelaar ophoopt, kan ervoor zorgen dat deze niet goed werkt. Vervang de dompelpomp. Controleer of de vlotterschakelaar goed werkt. Zo niet, dan moet de schakelaar worden vervangen.
Nooit droog pompen
Laat een dompelpomp nooit drooglopen, oftewel zonder water laten werken. Dit kan de motor en de mechanische afdichting namelijk flink beschadigen.
Iedere dompelpomp kan permanent onder water staan.
De meeste pompen kunnen wel een beperkte tijd droogdraaien hebben, maar een heel uur. Je kunt proberen of de pomp nog water oppompt, doet ie dat niet meer dan kun je hem het beste vervangen.
Een dompelpomp gebruiken voor beregening of drukverhoging
Dan zou moet u kijken naar een onderwaterhydrofoor. Een normale dompelpomp is bedoeld om water weg te pompen naar een hoger gelegen niveau en levert daarna geen echte significante druk meer.
Wanneer u gebruik maakt van dompelpompen met vlotter, schakelt de dompelpomp automatisch aan en uit op het gewenste waterniveau. De vlotterschakelaar schakelt de dompelpomp in, wanneer het ingestelde waterniveau is bereikt en uit wanneer het water laag genoeg staat.
Vuilwater dompelpompen, deze kunnen water met zand, grond en residu verpompen. De vuilwater met vaste delen dompelpompen kunnen nog grover materiaal aan. De waaier aan de onderkant van pomp slaat vaste delen kapot om deze te verpompen. Een dompelpomp kan met of zonder vlotter zijn uitgerust.
Een vuilwater dompelpomp laat een laagje water van vier tot acht centimeter achter. Vaste delen dompelpomp (Vortex dompelpomp): deze wordt gebruikt om water weg te pompen dat grove vuildeeltjes bevat die groter zijn dan 35 millimeter (groter dan een zandkorrel).
Je doet een kraan open, zodat het water (en vooral de lucht) weg kan. Daarna druk je op de reset, zolang tot er water uit de kraan komt. Nu laat de pomp eens goed pompen door vele kranen goed open te zetten, zodat de lucht in de zuigleiding mee stroomt met het water.
Om water uit je zwembad, kelder of vijver heb je naast een goede dompelpomp ook een geschikte slang nodig voor het transporteren van het water. Een spiraalslang is hier geschikt voor. Deze sluit je aan door gebruik te maken van een slangklem. Wij adviseren de slang met slangklem na gebruik weer af te koppelen.
Met een maximale opvoerhoogte van 40 meter, en een dompeldiepte van maximaal 20 meter en een krachtige druk van max. 4 bar, is de pomp perfect voor het oppompen van helder water uit grote diepten.
Doorgaans worden dubbelseals met oliebad toegepast en vaak is het motorgedeelte zelf ook oliegevuld om hiermee binnendringen van water te voorkomen. De kabelaansluiting moet waterdicht aangesloten zijn.
Universele dompelpomp met zeef, ideaal voor gebruik in een watertank of jerrycan voor op de camping of op de boot. De waterpomp heeft een capaciteit van 0,5 Bar, verbruikt 38-40 Watt, werkt op 12 Volt en pompt gemiddeld 15 liter per minuut.
De Dab Nova Up dompelpomp is een perfecte dompelpomp voor het zwembad. Deze pomp staat bekend om de uitstekende prijs kwaliteitsverhouding. Daarnaast is de pomp veelzijdig inzetbaar, naast het droogleggen van het zwembad voorziet de pomp ook moeiteloos je tuin van water.
Een dompelpomp die handmatig geschakeld wordt, werkt dus zonder vlotter. Dat betekent dus dat u erbij moet blijven zodat u de pomp kunt uitschakelen als het te verpompen water weg is. Een pomp zonder vlotter kan ook een automatische pomp zijn in een manuele stand. Voor vlakzuigende pompen geldt dit bijvoorbeeld.
Is het lekken gestopt nadat je de watertoevoer hebt afgesloten?Dan is de vlotter het probleem. Nadat de bak is volgelopen, wordt het vlotterkraantje niet voldoende afgesloten waardoor de watertoevoer gewoon blijft doorgaan.
U kunt zelf proberen de vlotter schoon te maken, dit kan bijvoorbeeld met azijn. Zorg er wel voor dat u de vlotter eerst uit uw toilet haalt voordat u dit probeert, het is namelijk zo dat azijn de rest van de onderdelen in uw toilet aan kan tasten en dit kan terzijnertijd ook weer voor ongewenste problemen zorgen.
Hoe werkt een dompelpomp? De onderkant van de pomp bevat een aanzuigrooster, waarmee het water direct de pomp in gezogen wordt. Het water wordt daarna via het pomphuis naar de persaansluiting gebracht, waardoor het water de pomp kan verlaten.
Over het algemeen geldt echter dat een dompelpomp minimaal tot ongeveer 30 cm onder de waterlijn geplaatst moet worden, om te voorkomen dat de pomp droogloopt en beschadigd raakt.
Een dompelpomp is goed te gebruiken als u water uit een vijver, sloot of andere bron wilt gebruiken om uw tuin of een veld te irrigeren. Dus het laten vloeien van het water over een grasveld of door de tuin.
Vrijwel de enige manier om de waterdruk te verhogen is met een drukverhogingspomp. Het water komt de pomp binnen en wordt dankzij een efficiënt waaiersysteem met een verhoogde druk uit de pomp geslingerd. Hiermee verhoog je de waterdruk voor een comfortabele regendouche of zelfs voor een beregeningsinstallatie.