De grootte en vorm van de tepelhof kan per mens sterk verschillen. De diameter loopt uiteen van gemiddeld 25 millimeter bij mannen tot 40 à 100 millimeter bij vrouwen. Bij de vrouwelijke tepels geeft de tepelhof grofweg de omvang van de melkklieren weer.
Uitstekende tepels
Je tepelhoven veranderen dus, maar ook je tepels zelf worden groter en beginnen meer uit te puilen. Zo zorgt je lichaam ervoor dat je baby straks gemakkelijk je tepel kan vinden als je hem aanlegt om te voeden.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
De tepelcorrectie of tepelverkleining vindt plaats onder plaatselijke narcose zodat je er niets van voelt. Bij een ingetrokken tepel worden de melkgangetjes die de tepel naar binnen trekken, losgemaakt. Bij een tepelhofverkleining verwijderen we een deel van de gepigmenteerde huid rondom de tepel.
De donkerkleurige huid rond de tepel van de borst.
Het hele tepelhof en tepelgebied ziet eruit als een kleine en verhoogde heuvel bovenop de borst. Ook deze tepel kan hard worden door kou of stimulatie.
Op de tepelhof bevinden zich de kliertjes van Montgomery. Dit zijn kleine kliertjes die vet aanmaken en dit vet afscheiden op de tepel. Je kunt ze zien, het zijn een soort bultjes. Het vet dat ze maken houdt de huid soepel en houdt de zuurgraad van de huid goed.
Een tepelhof vergroten vindt dokter Rowe één van de simpelste ingrepen om uit te voeren. Hij injecteert wat filler in de tepelhof of tepel, die 9 maanden tot 2 jaar resultaat zou moeten bieden.
Borsten en tepels maken onderdeel uit van de erogene zone bij vrouwen. Wanneer je tepels gestimuleerd worden, geven je zenuwen aan je spieren in het gebied het signaal om samen te trekken, waardoor je tepels hard worden.
Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.
Tepelhoven die gedurende het leven in grootte en kleur veranderen, zijn normaal en bijvoorbeeld te wijten aan verschuivende hormoonspiegels in het lichaam (puberteit, menstruatie, zwangerschap en borstvoeding).
In tegenstelling tot wat mannen vaak zeggen (en denken) valt het op dat niemand, vrouwen of mannen, de voorkeur geeft aan borsten groter dan cup D, zoals DD of zelfs E. De C-cup is gemiddeld de meeste ideale cupmaat met 48.5% van de mannen en 52.3% van de vrouwen die C als wensdroom hebben.
1. Groot of klein. De grootte van een tepel kan verschillen tussen een muntje van 20 cent en een halve hand, volgens gynaecoloog Alyssa Dweck. Dat ze er in verschillende maten zijn wisten we wel, maar wist je ook dat ze kunnen groeien, als je bijvoorbeeld zwanger bent?
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Veranderingen aan de tepel kunnen een aanwijzing zijn van borstkanker. Het kan dan gaan om irritatie, zoals zweren, roodheid of schilfers rondom de tepel. Ook vocht in de tepel, een verdikt strengetje naar de tepel of een ingetrokken tepel kunnen symptomen zijn van borstkanker.
Er zijn veel verschillende redenen waarom een blaasje op een tepel kan verschijnen. Vaak vormt zich een folie over een melkkanaal op de tepel. Dit gaat gepaard met een prik in de borst en pijn bij het geven van borstvoeding. Dit soort van membraan belemmert de melkstroom en kan leiden tot een melkopstopping.
De tepels van een vrouw hebben een functie. Als een vrouw moeder wordt, gebruikt het pasgeboren baby'tje de tepels van de moeder om moedermelk te drinken.
Deze tepeluitvloed komt uit beide borsten en kan verschillende kleuren hebben: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin. Niet-melkachtig. Deze tepeluitvloed bevat bloed of ontstekingsmateriaal (pus). Wanneer er bloed bij zit, kan dit het gevolg zijn van geïrriteerde melkgangen door leegmasseren of een ontsteking.
20. Net als je borsten, kunnen je linkse en rechtse tepel verschillen. Eigenlijk zijn ze nooit identiek, maar het schil is bij sommigen sneller op te merken, als bij anderen.
Vermijd turtlenecks, een hoge ronde hals, polo's en boothalzen, omdat ze je borsten als één groot 'blok' tonen. Daarentegen reduceren een V-hals, een (wijde) U-hals en een vierkante halslijn je borsten. Zij doorbreken het vlak tussen je hals en borsten en geven zo de illusie van een kleinere buste.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele 'melklijn' voorkomen.
Je tepels worden stijf door temperatuur, emotie of aanraking // Er zitten super gevoelige zenuwen in je tepel, die ervoor zorgen dat je tepel stijf wordt wanneer het koud is of wanneer deze worden aangeraakt.