Tips tegen loopneus en verstopte neus bij hooikoorts: De belangrijkste tip: gebruik een neusdouche. Die is heel effectief bij hooikoorts. Met een neusdouche (in combinatie met nasaal spoelzout) reinig je de neus en neusbijholten. Zo spoel je de pollen uit de neus weg en krijg je letterlijk weer lucht.
Een neusspray of medicijnen tegen allergie kunnen helpen. Ook een neusspray met een ontstekingsremmer kan helpen. Hou de ramen dicht op zonnige dagen met veel wind. Draag buiten een zonnebril.
Behandeling bij de arts
Bij de meeste patiënten behandelt de arts alleen de symptomen, meestal met behulp van antihistaminica (medicijnen tegen allergie) in de vorm van tabletten of een neusspray met een zeer lage dosis cortisone.
Grassen en hooikoorts
Dat stuifmeel wordt over het algemeen in de lucht verspreid van mei tot augustus en vormt een zeer lang stuifmeelseizoen van bijna 4 maanden. Dat komt door het groot aantal verschillende soorten grassen met opeenvolgende bloeiperiodes.
Snot. Ook is er een verschil in het snot. Bij verkoudheid is je snot vaak voller van structuur en gekleurd. Als je last hebt van hooikoorts, is de structuur van je snot juist waterig, waardoor het gemakkelijk uit je neus loopt.
Wanneer je hooikoorts hebt, dan kun je binnen enkele minuten een loopneus hebben, maar die verdwijnt vaak na een aantal uur. De loopneus kan ook afnemen wanneer het heeft geregend of wanneer het avond wordt. Een loopneus bij verkoudheid doet er een paar uur over om op te bouwen en blijft een aantal dagen continu bezig.
Neussprays op basis van een corticosteroïde (zoals Avamys, Beconase Aqua, Allegra Nasal, Flixonase Aqua, Otrivine Ant-Allergie, Nasonex, Mometasone, Momepax en Rhinocort) genieten de voorkeur.
De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.
Bij een verkoudheid heb je last van veel dikker snot.Ook heb je vaak last van hoestbuien als je verkouden bent, terwijl je bij hooikoorts juist continu een kriebelhoest hebt." En heb je last van brandende ogen of een geïrriteerd gehemelte? "Ook dan is de kans groot dat je last hebt van hooikoorts.
Als u allergisch bent, maakt uw afweersysteem antistoffen (immuunglobine E) aan. Deze antistoffen kunnen in uw bloed zitten en met een bloedonderzoek, een CAP RAST-test, worden aangetoond. Voor een CAP-RAST-test nemen we een beetje bloed af.
Wat verergert hooikoorts? Hoe meer pollen er in de lucht zijn, hoe meer u last kunt krijgen van hooikoorts. Daarnaast kan roken uw klachten verergeren. Omdat rook uw luchtwegen, ogen, keel en neus irriteren.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een etherische olie of een oogbad voor je ogen om de irritatie te verzachten. Citroen, Citrus limon L. De geur van Citroen geeft lucht bij benauwdheid tijdens de hooikoorts. Het helpt ook bij vermoeidheid waar je tijdens hooikoorts behoorlijk last van kunt hebben.
Andere symptomen van hooikoorts zijn: Grieperig gevoel.
Hooikoorts tabletten bestaan uit verschillende soorten. De hooikoorts tabletten die het beste werken, zijn die antihistamines bevatten. Zoals bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine. De meeste mensen gebruiken cetirizine tabletten of loratadine tabletten tegen hooikoorts.
In welke landen is geen hooikoorts? We durven niet te zeggen of er landen zijn waar helemaal geen pollen zijn – en dus geen hooikoorts is. Behalve dan in gebieden als de noord- en zuidpool, waar het veel te koud is voor pollen. Je kunt vrijwel overal in meer of mindere mate last krijgen van hooikoortsklachten.
Als u hooikoorts heeft, kan de allergoloog u immunotherapie met inhalatieallergenen voorstellen. Deze therapie bestaat uit het toedienen van allergenen in steeds hogere concentraties. Het doel hiervan is om u minder allergisch te maken. Dit wordt ook wel desensibiliseren genoemd.
Hoe hoger de stuifmeelconcentratie, hoe meer klachten. Het weer speelt een rol: hoe warmer het is, hoe hoger de stuifmeelconcentratie. Op winderige dagen verspreidt het stuifmeel zich gemakkelijk. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld. 's Avonds is de hoeveelheid stuifmeel het grootst.
Bij hooikoorts heb je waterig snot
Bij hooikoorts lijkt het wel alsof er gedurende enkele uren puur water uit de neus stroomt. De zakdoekjes zijn bijna niet aan te slepen. Bij een verkoudheid kan snot weliswaar ook waterig zijn, maar in de meeste gevallen is het snot bij een verkoudheid dikker. En groen van kleur.
De vraag is of we met zijn allen meer last van hooikoorts hebben door klimaatverandering. Onderzoek dat gepubliceerd is in tijdschrift Nature Communications voorspelt dat het aantal pollen in 2100 tijdens het pollenseizoen mogelijk met 40% stijgt.
Het antwoord hierop is kort maar krachtig: ja!Je kunt vermoeid raken door hooikoorts.
Meestal merkt iemand tussen het 15de en 25ste levensjaar voor het eerst dat hij hooikoorts heeft, maar hooikoorts kan ook ontstaan op jongere of latere leeftijd. Hooikoorts komt ook bij kinderen voor.
Net als cetirizine, is loratadine een anti-allergiemedicijn dat onder andere werkt bij hooikoorts. De stof werkt binnen een halfuur en deze werking houdt een etmaal aan.
Bij de drogist zijn veel neusspray's te koop met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline (vaak verkocht onder de merknaam Otrivin® of Nasivin®), waardoor je direct beter door je neus kan ademen.
U gebruikt dit middel 3 tot 6 keer per dag. Het is belangrijk dat consequent te doen, zolang u in contact bent met de prikkels die bij u de allergie veroorzaken. Als u een dosis vergeet, kunt u opnieuw klachten krijgen.