Insuline is een hormoon dat het suikergehalte in het bloed reguleert. Mensen met diabetes hebben een tekort aan de natuurlijke variant, die het lichaam zelf aanmaakt. Voor mensen zonder suikerziekte is een extra dosis insuline gevaarlijk.Voor ouderen kan het dodelijk zijn.
De gevolgen van een overdosis insuline variëren van persoon tot persoon. Een gezond slachtoffer wordt misselijk en gaat braken, een verzwakte patiënt kan hartritmestoornissen krijgen, het bewustzijn verliezen, in coma raken en uiteindelijk zelfs overlijden.
De lever haalt een groot deel van de glucose uit het bloed en zet deze om in glycogeen en hiervoor is insuline nodig. Als je lang niets eet, kan je lichaam glycogeen weer omzetten in glucose (suiker), zodat je bloedsuiker niet verder daalt.
De spieren (je stofwisseling) kan energie halen uit verbranding van suiker (glucose) of uit verbranding van lichaamsvet. Insuline maakt vetverbranding haast onmogelijk dus zal je niet afvallen en het buikvet blijft zitten waar het zit.
Je wordt behandeld door middel van een wekelijkse injectie. Hierdoor krijg je een meer verzadigd gevoel waardoor je afvalt. Uit een studie bleek dat de deelnemers 15 kilo verloren. De injectie neemt het hongergevoel weg en zorgt ervoor dat het eten langer in de maag blijft.
Zo kon het gebeuren dat verbaasde Spaanse artsen medio jaren negentig op de spoedeisende hulp het leven moesten redden van een stuiptrekkende en piepjonge bodybuilder van 19 jaar, die zichzelf had geïnjecteerd met zo'n driehonderd eenheden insuline per dag en buiten bewustzijn was geraakt.
Zijn hypo's gevaarlijk voor ons lichaam? Hier is veel onderzoek naar gedaan, maar voor zover we weten is het vaak doormaken van een hypo niet gevaarlijk voor het lichaam of de hersenen. Bij ouderen mensen kan het een extra belasting voor het hart vormen.
Gewichtstoename bij insulinegebruik is een complicatie met ongunstige gevolgen voor de patiënt. Voorspellers van deze gewichtstoename zijn de startdosering van insuline, de mate van ophogen van de insulinedosis en de psychische stress die met diabetes en diabetesbehandeling samenhangt.
Insuline is een hormoon dat niet alleen je bloedsuiker verlaagt, maar ook de vetopslag in je lichaam stimuleert. Als je insuline moet spuiten, of als je insuline-resistent bent, dan kan het voorkomen dat er te veel of te lang insuline in het bloed circuleert. Hierdoor kun je in gewicht toenemen.
De belangrijkste bijwerking van insuline is een hypo. U heeft dan te weinig suiker in uw bloed. U merkt dat aan hongergevoel, een bleke huid, trillen, zweten, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en flauwvallen. Behandel een hypo direct door wat druivensuiker te eten of een drank met suiker te drinken.
Wanneer type 2 diabetespatiënten starten met insuline spuiten, komen zij binnen een jaar ongeveer drie tot vijf kilo aan. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt nu dat dit mogelijk komt doordat mensen zo'n anderhalfuur per dag meer gaan zitten.
Als je diabetes hebt, kan stress je bloedsuikergehalte flink ontregelen. Het kan ervan stijgen, maar ook dalen. Daarnaast lijkt het erop dat mensen met veel stress vatbaarder zijn voor diabetes. Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam.
Wat een te lage bloedsuikerspiegel is, is afhankelijk van wanneer u voor het laatst hebt gegeten. Globaal kunt u een bloedsuikerwaarde onder 4,5 mmol/l aanhouden als laag en een waarde onder 3,5 mmol/l als te laag.
Heb je 's nachts niets gemerkt maar word je wakker met hoofdpijn, een lamlendig gevoel of een hoge bloedglucosewaarde? Dan kan het zijn dat je in je slaap een hypo hebt gehad. Ook nare nachtmerries kunnen wijzen op een nachtelijke hypo.
Het nodige aantal eenheden insuline varieert van persoon tot persoon (8 tot 200 eenheden). Meestal begin je met het inspuiten van 10 eenheden insuline 's avonds. In samenspraak met je arts kun je dan zelf de dosis verhogen, bijvoorbeeld om de drie dagen.
Gebruikt u insuline? Wanneer u start met insuline moet uw arts een recept uitschrijven. Hierna kunt u zonder recept van uw arts zelf uw insuline bij uw apotheek bestellen.
Omdat een grote hoeveelheid insuline op een plek pijnlijker is bij spuiten en langzamer in het bloed wordt opgenomen wordt vaak een maximum van 50 eenheden per injectie aangeraden. Een hoge dosis zal dan over meerdere injecties per dag verdeeld moeten worden.
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd.
Een te lage bloedsuiker is gevaarlijk. Er is snel actie nodig. Uw bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 9. Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglykemie.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Bepaalde soorten ontstekingsremmende medicijnen, waaronder prednison, kunnen als bijwerking diabetes hebben. Ruim 2 op de 10 mensen die bepaalde soorten ontstekingsremmers gebruiken, krijgen daardoor diabetes. Dat komt vooral doordat het lichaam door de medicijnen minder goed reageert op het hormoon insuline.
Waar nooit geïnjecteerd mag worden: - In een geopereerde buik of been. - Door vocht gezwollen injectiegebied of trombosegebied. - Lipodystrofie b.v. lipohypertrofie (verdikking van het onderhuids vetweefsel) of lipoatrofie ( putjes in het onderhuids vetweefsel).