De keukeninrichting van een restaurant bestaat in de basis uit verschillende onderdelen. In iedere restaurantkeuken bevindt zich een gedeelte waar de chef diverse gerechten kan bereiden. Vaak is dit opgedeeld in een 'warm' en 'koud' gedeelte. Zodra de gerechten klaar zijn, worden ze naar het uitgiftepunt gebracht.
Brancherichtlijnen raden aan 60% van je commerciële ruimte te gebruiken voor je gasten en de resterende 40% in te richten voor je keuken. Als je dus een restaurant hebt met een oppervlakte van 50 vierkante meter, gebruik je 30 vierkante meter voor zitplaatsen en de resterende 20 vierkante meter voor de keuken.
Een professionele keuken is het hart van het restaurant. Het maakt de bereiding mogelijk van de sappige gerechten die het restaurant zijn klanten aanbiedt. De kwaliteit van de service is eveneens van essentieel belang, maar is sterk afhankelijk van de organisatie van de keuken.
Vanwege deze grote afzuiginstallatie, adviseren wij in bijna alle gevallen om géén airco en/of verwarmingsunit te plaatsen in de keuken. Er gaat namelijk energie verloren, doordat de net geconditioneerde lucht (verwarmd of gekoeld), linearecta weer naar buiten wordt gezogen.
Deze zijn leverbaar vanaf € 10.000,- tot € 200.000,-. Dit zelfde geld voor een horeca keuken. Er zijn tal van factoren die invloed hebben op de uiteindelijke kosten van een keuken.
Het loon van een restauranteigenaar: 2.500 euro netto.
Deze full service is haalbaar tot ongeveer vijftien tot twintig gasten per ober. Per vijftien gasten kunt u er dan het beste een ober bijnemen zodat de obers kunnen samenwerken en niemand wat tekort komt.
Routing is de weg die voedsel, afval en personeel afleggen in de keuken.
Gastronomisch: 1,6 tot 1,8 vierkante meter per klant. Full-service: 1,1 tot 1,4 vierkante meter per klant.
Routing in een horecakeuken
Met de routing van de keuken wordt bedoeld: de weg dat voedsel, afval, afwas en personeel aflegt in een keuken. Daarnaast gaat het er om hoe je dit zo goed mogelijk inricht.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Minimum en maximum salaris voor Chef-koks - van € 1.713 tot € 3.852 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Een Chefkok factureert ongeveer € 55 per uur ex BTW.
In de horeca werken is vaak gezellig en leuk, maar het harde werken en het gemiddelde salaris van €11,76 zorgen er voor dat er vooral ook in de horeca een groot tekort is aan deze toppers. De bedragen die hierboven genoemd worden, zijn bruto-inkomens en kunnen enorm verschillen per regio en bedrijf.
Een luxe keuken is een keuken die is uitgerust met topapparatuur. Een espressomachine, een kokendwaterkraan en een hogedruk stoomoven zijn apparaten die je regelmatig ziet in een luxe keuken. Vaak worden luxe keukens gemaakt van duurzame materialen. Hierbij kun je denken aan natuursteen, glas, massief hout en RVS.
Grootst en luxe:
Ben je van plan om een grote en kwalitatief goede keuken aan te schaffen en heb je speciale wensen wat betreft de apparatuur? Dan kunnen de kosten voor de complete keuken oplopen tot € 25.000, inclusief plaatsing.
De gemiddelde kosten van een nieuwe keuken van gemiddelde grootte bedragen meer dan €10.000. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de grootte van uw keuken en van de luxe kasten of apparaten die u wilt installeren. Een nieuwe keuken kan je ergens tussen de €5.000 en €17.000 kosten.
Een grootkeuken of collectiviteitskeuken onderscheidt zich van een restaurantkeuken door het grote aantal (dezelfde) maaltijden dat er tegelijkertijd bereid worden.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Er zijn nogal wat voordelen die met een airco komen. De belangrijkste is nog steeds dat wanneer het erg warm is buiten en daardoor ook binnen, je een ruimte makkelijk en snel kunt koelen. Dit maakt het wonen, werken en slapen een stuk prettiger. Naast dat de lucht wordt gekoeld, wordt deze ook ontvochtigd en gefilterd.