Burn-out: Fysieke en/of mentale instorting (fase 12) Al je plannen zijn omgevallen. Het leven dat je hebt opgebouwd stelt niets meer voor. Je ziet de zin en het nut van het leven niet meer in en je kunt zelfs zelfmoordgedachten hebben. Fysieke, mentale en emotionele ineenstorting is het eindstation.
Een gevoel van watten in je hoofd bij burn-out komt vaak voor – ook wel omschreven als hersenmist of brain fog. Concentreren lukt niet meer, evenals het maken van de juiste keuzes, dingen onthouden of helder nadenken.Door watten in je hoofd bij burn-out kun je het gevoel hebben alsof je hoofd vol zit.
Depressie is nog ingrijpender dan een burn-out. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Je ziet nergens nog de zin van in, je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie kan helemaal losstaan van situaties die je eventueel stress bezorgen.
Een burn-out is ernstiger dan overspanning. Daarom verwijst de huisarts soms naar een psycholoog voor de behandeling van uw burn-out. Uw huisarts helpt u bij het uitzoeken van een psycholoog. De bedrijfsarts bespreekt met u hoe u zoveel mogelijk kunt blijven werken.
Zo is stress een van de grootste oorzaken voor lichamelijke uitputting. Maar ook psychische- of chronische klachten kunnen leiden tot uitputting.
Chronische stress is slecht voor de geestelijke, lichamelijke en maatschappelijke gezondheid. Schulden en gebrek aan perspectief kunnen een oorzaak zijn van stress. Als deze zorgen langere tijd aanhouden, kan dat leiden tot ergere problemen en sociale uitsluiting. En daarmee chronische/toxische stress.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
Een werknemer met stressklachten mag zich gewoon ziekmelden. Deze reden hoeft hij of zij daarbij trouwens niet te geven.
Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.
Overspannen en ziek melden op werk
Als je overspannen bent en werkstress ervaart, mag je je ziek melden voor werk. Je bent niet verplicht om een reden op te geven, maar je werkgever vraagt wel hoe lang je afwezig denkt te zijn. Gun jezelf en je lichaam een paar dagen rust om bij te komen van een stressvolle periode.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Werken als je depressief bent is zwaar en vaak praktisch onmogelijk. Het is beter om dit met je werkgever te bespreken en een oplossing te zoeken dan door te werken als je depressief bent. Hoe eerder je een depressie behandelt, hoe beter.
Symptomen vol hoofd
Vergeetachtigheid: als je hoofd vol zit met allerlei informatie en gedachten, is het moeilijk om alles te onthouden en raak je snel dingen kwijt. Concentratieproblemen: doordat er zoveel informatie in je hoofd zit, is het lastig om je te concentreren op één taak.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Het is bij een vast contract niet toegestaan om een medewerker te ontslaan vanwege een burn-out. Zelfs wanneer de reden dat je het ontslag in wilt dienen, niets te maken heeft met de burn-out, kun je je werknemer niet ontslaan als hij een burn-out heeft.
Als je door psychische klachten je werk niet meer kan uitvoeren, ben je ook arbeidsongeschikt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een burn-out of een depressie.
Uw huisarts kan in één of meer gesprekken herkennen of u een burn-out heeft. Ook informatie van uw partner of familie is hierbij nuttig. Soms geeft de huisarts u een vragenlijst. Dit helpt mee om vast te stellen of u een burn-out heeft.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Meestal krijgt u vanaf de 1e dag van uw ziekte loon doorbetaald, maar u kunt te maken krijgen met wachtdagen. De werkgever hoeft dan over de 1e dag of de 1e 2 dagen geen loon te betalen. Dit mag, als dit in uw arbeidsovereenkomst of cao staat.
Wanneer je die angst om ziek te worden hebt, dan heb je mogelijk last van hypochondrie. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen worden gezien als teken van een ernstige ziekte, zoals een steek, jeuk of kramp, terwijl er medisch niets te vinden is. Het is erg moeilijk om iemand met hypochondrie gerust te stellen.
Mentale vermoeidheid
Het kan voor de volgende vermoeidheidsklachten zorgen: vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk en mentaal heel moe.Je voelt je letterlijk 'opgebrand'.Je raakt je grip op de situatie kwijt.En je krijgt klachten die veel invloed hebben op je dagelijks leven.