Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip, krijgen uw gasten, onder andere, de belangrijke B-vitamines die het immuunsysteem versterken, het zenuwstelsel verbeteren en over het algemeen meer energie geven in het dagelijks leven.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
"In rood vlees zitten stoffen die niet gunstig zijn, en die je met mate zou moeten nemen. Op lange termijn heb je echt grotere kans op hart- en vaatziektes en kanker." Ze gaat verder: "Eenzijdige diëten zijn sowieso niet verstandig. Het is gevaarlijk om zo'n extreem eetpatroon aan te nemen.
Volgens de entertainer volgt hij momenteel een zogenoemd veganistisch dieet wat inhoudt dat hij absoluut geen alcohol, vis, vlees, zuivelproducten zoals kaas en eieren mag eten. En dat blijkt te werken. ,,Ik ben al bijna 4 kilo kwijt in tien dagen'', liet hij vandaag weten.
Gezond dieet: basisvoedingsmiddelen
Een gezond voedingspatroon bevat veel groente en fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten, oliën rijk aan onverzadigde vetzuren, halfvolle en magere zuivel, gevogelte en vis.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
Voor het milieu én je gezondheid kun je beter kip (wit vlees) eten dan rund (rood vlees).
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Oostenrijkers komen als grootste vleeseters ter wereld naar voren. De gemiddelde Australiër werkt jaarlijks 111,5 kilo aan rund- en varkensvlees, kip en vis weg. Hij wordt gevolgd door de Nieuw-Zeelander met 106 kilo en de Oostenrijker met 102 kilo.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Rijst bevat per 100 gram zo'n 7 gram eiwit. Dit lijkt positief, maar het aandeel Leucine, Isoleucine en Valine (de BCAAs) is hiervan vrij laag, dus voor spieropbouw zullen deze eiwitten je geen wonderen opleveren.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Ook stoten pluimveehouderijen fijnstof uit. Dat komt doordat het gescharrel van kippen stof doet opwaaien. Mensen die binnen een straal van 1 kilometer van een pluimveebedrijf wonen, hebben een 11 procent verhoogd risico op longontsteking, zo beschreef de Volkskrant.
Rooster je een hele kip, gans of kalkoen? Ga dan uit van 400-500 gram per persoon. Het lijkt veel, maar houd er rekening mee dat een hele vogel bestaat uit aardig wat bot. De kans is natuurlijk aanwezig dat je nog wat restjes overhoudt, maar dit is gezien de volgende dag helemaal niet erg.
Toch is er wel een algemene regel van wat je aan gewicht kunt verliezen per week. Experts zeggen dat je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week kunt verliezen. Let op: dat is dus vet! Als mensen willen afvallen of gewicht willen verliezen, willen ze eigenlijk altijd vet verliezen.