Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Voordat je je spijkerbroek gaat wassen check je even de wasvoorschriften van je geliefde spijkerbroek. En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen.
Ja, de meeste spijkerbroeken kunnen veilig op 40 graden Celsius worden gewassen. Dit temperatuurniveau is vaak voldoende om vuil en geuren te verwijderen zonder de stof te beschadigen. Echter raden wij aan om je spijkerbroek veilig op 30 graden te wassen, zo houd je de kleur en pasvorm zo lang mogelijk mooi.
Je kan denim best op een koude temperatuur wassen – lees: 30°. Zo zorg je ervoor dat de stof niet verkleurt of krimpt. P.S. Om de kleur van een zwarte jeans mooi te houden, was je hem op een zo laag mogelijke temperatuur. Nog net iets kouder dan 30° als dat mogelijk is.
Als je ze in de machine wast, krimpen ze. Maar als je ze in bad draagt (onze favoriete methode), krimpen ze niet alleen, maar gaan ze ook als gegoten zitten. Als je jeans van onbewerkt denim koopt, neem wel dan je gebruikelijke taillemaat, maar een pijplengte die twee tot drie keer zo lang is.
Zit er meer of minder elastaan in je broek verwerkt, dan kan de broek ongeveer een halve tot één hele maat uitlopen. Het verschil tussen twee maten bij een jeans is ongeveer 2,5 tot 5 centimeter. Als je broek een flinke maat uit lubbert is hij 5 centimeter groter dan toen je hem kocht.
Kan kleding krimpen op 60 graden? Ja, kleding kan zeker krimpen als je het op 60 graden wast.
Jeans wassen: lage temperaturen bij het wassen
Over het algemeen moet je spijkerbroeken bij lage temperaturen wassen. Afhankelijk van de samenstelling van het materiaal is 30 of 40 graden perfect voldoende om je spijkerbroek schoon te maken en tegelijkertijd de vezels te beschermen.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur.
Kies de juiste temperatuur
Maar met een te lage temperatuur wordt wasgoed soms niet goed schoon. Was niet alleen maar op lage temperaturen. Dat veroorzaakt viezigheid en problemen in je machine. Onderhoud de wasmachine goed door minstens eens per maand een wasprogramma van 60°C of heter te draaien.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Waarom krimpt mijn kleding in de wasmachine? Temperatuur en zeep zorgen ervoor dat de vezeltjes van je kleding uit hun vorm raken.Ook het ronddraaien van de droger of wasmachine kan ervoor zorgen dat deze vezels dichter bij elkaar komen.
Linnen, katoen, viscose,… zullen over het algemeen krimpen in lengte in de was. Verkort dus wat minder dan nodig (bijvoorbeeld 1 à 1,5 cm). Na een wasbeurt is de lengte dan perfect. Bij zware benen blijft een nieuwe broek hangen op de benen.
Als je jouw kleren wast, wrijven ze tegen elkaar aan.Dit leidt ertoe dat ze elke keer een beetje van hun verf en materiaal afgeven. Daarom moet je jouw wasgoed altijd binnenstebuiten wassen. Dit afschuren is vooral zichtbaar bij zomen en naden.
Tip 3: Het beste is om jeans apart te wassen van andere kleding. Was lichte en donkere jeans apart om verkleuring te voorkomen. Stop nooit meer dan 4 of 5 jeans tegelijk in de wasmachine in verband met het maximale trommelgewicht. Tip 5: Gebruik vloeibaar wasmiddel, hierdoor blijft de wassing mooier.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Wassen op lage temperaturen: zuinig en goed voor je kleding
Met een wasje op een lage temperatuur (20 of 30 graden) bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Zelfs het verschil tussen 40 graden en 30 graden is groot.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen. Een goed alternatief is het vriesvak: doe de jeans in een plastic zak in en leg de zak in het vriesvak – de kou doodt bacteriën.
Nadat je spijkerbroek net uit de was komt en je hebt hem aan de waslijn gehangen om te drogen. Zal de jeans na een half uurtje dragen weer als gegoten zitten. Hang je je spijkerbroek buiten op om te drogen.
Bij het centrifugeren op een hoog toerental wordt de stof van de jeans onnodig belast. Een snelheid van 1000 toeren is voldoende. Stretchjeans kun je het beste centrifugeren bij een snelheid van 700 toeren, anders loop je het risico dat de stretchvezels scheuren.
Wassen op 90 graden
Op deze temperatuur verdwijnt alle zichtbare en onzichtbare viezigheid hieruit. Daarnaast is het ook van belang voor je wasmachine om hem zo af en toe op 90 graden te laten draaien om bacteriën, schimmels en zeepresten te laten verdwijnen.
90 en 95 graden
Meestal zijn alleen schoonmaakdoeken, witte tafelkleden en dweiltjes hiervoor geschikt. Tegenwoordig wassen niet veel mensen meer op deze hoge temperatuur. Een was op 90°C kost 5 keer zoveel dan een was op 30°C. Voor je wasmachine is het wel goed om een paar keer per jaar een kookwas te doen.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%.Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast.