Storm- en hagelschade
Heb je autoschade door bijvoorbeeld storm, blikseminslag, hagel of andere 'natuurschade'? Dan is dit gedekt op de beperkt cascodekking van je autoverzekering. Die dekking heb je ook met een allrisk-polis. Het voordeel is dat je na een schadeclaim niet terugvalt op de bonus-malusladder.
Stormschade wordt wel gedekt door een (mini-)omniumverzekering. Als er een dakpan van jouw woning op de auto van de buren valt, dan komt de omniumverzekering van de auto tussen. Heeft die geen omniumverzekering, dan moet hij gaan aankloppen bij de eigenaar van de dakpan om de schade aan zijn auto vergoed te krijgen.
Een storm wordt verzekeringstechnisch als storm geclassificeerd wanneer er minimaal windkracht 7 of meer, oftewel 50 kilometer/ per uur gemeten wordt. Valt er onverhoopt een boom op uw auto? Dan kunt u dit claimen onder de WA + Beperkt Casco en/of Allrisk autoverzekering.
Welke verzekering vergoedt stormschade? Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
Nederlanders zijn doorgaans goed verzekerd tegen stormschade. De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Woonverzekeraars hanteren vaak wel een eigen risico.
Bij stormschade heb je meestal een hoger eigen risico dan voor andere schades. Dat is vaak 0,2 % van de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen.
Heb je een omniumverzekering (of een beperkte omnium die stormschade dekt) dan kan je terecht bij je verzekeraar om de schade aan je wagen vergoed te zien. Bij de meeste verzekeraars is er dan ook geen franchise van toepassing.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Valt door een storm een boom, een tak of een dakpan op uw wagen, dan wordt de schade vergoed door uw autoverzekeraar, tenminste als u een omniumverzekering of een beperkte omnium hebt. Hebt u die niet, dan hangt het ervan af of de wind een geval van overmacht was.
Officieel gezien moet je schade die jij toebrengt aan een ander binnen drie dagen ná de aanrijding of het ongeval bij de eigen WAM-verzekeraar melden. Wordt de verzekeraar niet tijdig op de hoogte gebracht, dan kan met in theorie uitkering weigeren.
Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf. Reparatiekosten van dak of dakgoot worden echter niet vergoed. De gevolgschade (bijvoorbeeld de waterschade die door een lekkend dak of dakgoot is ontstaan) wordt in veel gevallen wel vergoed.
In elke polis is de termijn beschreven waarin u de schade zeker moet aangeven. Meestal is dit acht kalenderdagen. Bij een diefstalwaarborg moet u doorgaans aangifte doen bij de politie binnen de 24 uur en binnen de 48 uur aangifte bij uw verzekeraar met vermelding van het pv-nummer.
Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt alleen schade door storm als de verzekerde een verwijt te maken valt. Bij een uitzonderlijke weerssituatie is dat meestal niet het geval. Het beste wat u en uw buren kunnen doen, is de schade melden op de eigen woonhuis- , inboedel of autoverzekering.
Een schadeclaim voor stormschade heeft geen gevolgen voor uw schadevrije jaren. U daalt dus niet op de bonus-malusladder en betaalt geen extra premie na het claimen van stormschade. Dit geldt eigenlijk voor iedere schade die onder Beperkt Casco valt.
Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's, wanneer je die passeert.
Windstoten kunnen auto's van de weg blazen, zorgen voor omvallende vrachtwagens én bomen! Hevige regen kan zorgen voor minder zicht en aquaplaning. De WA beperkt– en volledig casco verzekering bieden vaak dekking voor stormschade, maar het is aan te raden om niet te rijden tijdens een hevige storm.
Stormschade voor eigendommen van de buren
Als er stormschade aan uw huis is ontstaan door eigendommen van uw buren, is het uw verantwoordelijkheid om contact op te nemen met uw opstalverzekering. U kunt deze schade niet verhalen op uw buren, omdat storm vaak wordt gezien als overmacht.
Verzekerd: De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Soms is sprake van een maximale vergoeding voor schade aan voorwerpen die aan de woning zijn bevestigd.
De eigenaar is in beginsel ook verantwoordelijk voor de boom. Is de boomeigenaar dan ook aansprakelijk voor de materiële schade die het gevolg is van het omvallen van de boom? Het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade moet dragen.
Het is van belang dat jouw stormschade verzekerd is, wanneer dit zo is dan kun je een dakdekker gaan zoeken die jou kan helpen met de reparatie van de stormschade. Licht je verzekering altijd in als je op zoek gaat naar een dakdekker. Het is belangrijk dat de stormschade aan jouw dak snel en goed wordt gerepareerd.
Weigert je verzekeraar uit te betalen? Neem dan een advocaat in de arm gespecialiseerd in het verzekeringsrecht. Je advocaat zal met de verzekeraar in gesprek gaan en wanneer het nodig is een procedure starten.
Schadebedrag uitgekeerd krijgen
Verzekeraars hanteren hiervoor verschillende reactietermijnen, maar vaak heeft u binnen een week tot 10 dagen een reactie. Zodra de schade definitief is vastgesteld, keert de autoverzekeraar de schade binnen 14 dagen uit.