Eerst doe je het oud papier in een bak met water, dan wordt het lekker zacht en kun je er goed stukjes afscheuren. Nou dat doen ze hier, o dat gaat prima en dan komt de mixer en met die mixer maak je er een lekker papje van. Net zo als in de fabriek, weet je nog wel. Dat heette papierpulp.
Doe in een teiltje of emmer en giet er warm water over totdat alle stukjes papier volledig ondergedompeld zijn in het water. Laat dit minimaal een uur weken. Gebruik een staafmixer (of evt. een gewone blender)en maak het papier fijn tot pulp.
Verwijder voorzichtig het frame. Zorg ervoor dat de pulp van het frame loskomt voordat je het frame optilt. Laat het zelfgemaakte stuk papier op het vilt drogen. De droogtijd is afhankelijk van de kamertemperatuur, ongeveer 24-48 uur.
Een vel van 100% cellulose kun je met de hand fijn knijpen in een bak met water tot een pulp, je kunt dezelfde bak gebruiken als waarin je het papier gaat scheppen straks. Zolang het zeefraam erin past gaat het goed! Vul de bak met een laag water en kneed de vellen cellulose goed fijn.
Papier-maché methode met papierpulp
Hierbij gaat men het papier weken (gedurende minstens een nacht) of koken. Daarna wordt aan de pulp lijm toegevoegd. Bij deze papier-maché methode kan men de pulp direct in de gewenste vorm zetten zonder dat men een mal hoeft te gebruiken.
Dun, flexibel papier zoals servetten-, kranten- of wc-papier is hiervoor het best geschikt.
Bison Wand&Klaar® Behanglijm, bijvoorbeeld de kant-en-klare 1kg pot Vliesbehang. Maar je kunt ook net wat je over hebt van een behangklus of ander creatief project gebruiken. Je kunt ook Bison Behangplaksel in poedervorm gebruiken. Dit poeder moet je nog wel eerst met water aanmaken.
Houtpulp is materiaal dat bereid wordt door het cellulose uit de vezels van hout af te scheiden. Het wordt vooral gebruikt in de papierindustrie, maar ook bij het vervaardigen van textiel, voedingsmiddelen en medicijnen. 90% van de organische pulp die in de industrie gebruikt wordt, bestaat uit houtpulp.
Papier mache is perfect om te ontwerpen met knutselverf, mineraalzand, Décopatch papier, strozijde, servetten en nog veel meer. Door te ontwerpen met de Décopatch-techniek in combinatie met een patch-lijm en patch-vernis, wordt de vaas ook van buitenaf waterafstotend.
Het wordt gemaakt door hout te vermalen tot een pulp, die vervolgens wordt gekookt, gebleekt en gedroogd. Cellulose uit houtpulp is niet-verteerbaar door de menselijke spijsvertering. Het wordt daarom als een niet-nutritieve vezel beschouwd. Cellulose uit houtpulp heeft op zich geen nadelige gezondheidseffecten.
Handgemaakt papier heeft een speciale textuur en kan worden gebruikt voor hobbyprojecten, papierkunst, kaarten en nog veel meer. Hier vind je zowel kant-en-klaar papier als materiaal om zelf papier te maken. Koop papierpulp en een frame/mal voor papierproductie.
Als je zelf papier schept, bijvoorbeeld van oud papier, dan kun je daar zaden van planten aan toevoegen – dan krijgen je GROEIPAPIER. Groeipapier kun je in het voorjaar of najaar op een stukje grond leggen of in een bloempot, waar je een dun laagje aarde overheen strooit.
Drogen van papier gebeurt voornamelijk in contactdrogers gevoed met stoom en met hete lucht, afhankelijk van het type product. In het algemeen komen er drie hoofdtypen drogers voor in de papier- en kartonindustrie: de multi-cilinder droger, de Yankee droger en de contactloze droger.
Je kunt papier maché-lijm maken van pva-lijm, behangplaksel of bloem. Meng jouw keuze simpelweg met water tot je een dikke, kleverige pap hebt.
Behangplaksel wordt ook wel gebruikt bij het maken van papier-maché. Zorg er hierbij voor dat je de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgt.
Pritt knutsellijm voor papier-maché, doosje van 125 g | Blokker.
Meng twee delen water met een deel bloem. Dus twee kopjes water met een kopje bloem. Het is slim om de bloem te zeven voordat je deze gebruikt, zodat je geen klonten krijgt. Voeg er wat zout aan toe om gisten tegen te gaan.
Wil je het gemaakte papier-maché project bewaren dan kan je gerust een aantal lagen extra doen. Maar als je het goed maakt zijn 5 lagen echt wel voldoende. De laatste laag van de papier-maché kan je eventueel mooie papier voor gebruiken. Dit is afhankelijk wat je er mee wilt doen.
Deze prachtige schepen zijn gevormd van kippengaas. Het geraamte is bekleed met wit krantenpapier en VTR Adhesive en tenslotte stro zijde papier. Het belangrijkst is de boten te vernissen met Paverpol, zodat ze waterbestendig worden.
Bij mechanische ontsluiting, wordt het hout fijngemalen.Als je hier water aan toevoegt, ontstaat er papierpulp.Deze pulp bevat meer lignine en kortere vezels dan chemisch verkregen pulp. Dit maakt het papier minder sterk dan houtvrij papier.
Wij raden aan ongeveer 5 liter water met 1 kg droge pulp te mengen. Laat de gemengde pulp minimaal 5 uur staan en daarna kan het gevoerd worden. Bietenpulp is geen volledige voeding er naast dient gras, hooi, brokken of andere voer gegeven te worden.
Zowel naaldhout als loofhout (inclusief eucalyptushout) wordt gebruikt als grondstof voor papier en karton. De vezels van tropisch hardhout zijn niet geschikt voor de productie van papier. Bomen die vooral vezels leveren voor de papierindustrie zijn: Fijnspar (vurenhout)
Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om decorstukken, maskers of ornamenten van te maken. Het is echter niet erg sterk. Daarom wordt het ook gebruikt voor Piñata's waarbij het de bedoeling is om deze kapot te slaan. Papier-maché kan met een stok gemakkelijk stuk geslagen worden.
Papier-maché ("gekauwd papier") is een zogeheten composietmateriaal dat bestaat uit stukjes papier of pulp, soms versterkt met textiel, gebonden met een soort lijm, zoals houtlijm, zetmeel of behangplaksel.
Zo maak je papier maché
Scheur kranten in stroken of snippers en week ze in de lijm. Roer het papier goed door de lijm en laat het een nachtje weken. Gebruik een vorm, dit kan van alles zijn, bv karton of een ballon. Modelleer je werkstuk door de pap of de plakstroken overlappend op je vorm aan te brengen.