Bij een paniekaanval kun je een snelle hartslag hebben, zweten, duizelig zijn en trillen. Het komt door moeheid, spanning of angst. Adem rustig: in 3 seconden in en langzaam in 6 seconden uit. Of ga even iets doen waardoor je minder let op je hart en ademhaling.
Hoewel er veel verschillende oorzaken voor een angstaanval zijn, is het zo dat uw lichaam bij stress of angst stresshormonen aanmaakt, zoals adrenaline en cortisol. Dit kan bij sommige mensen een verhoogde hartslag teweegbrengen of zelfs een paniekaanval. Een veelvoorkomende oorzaak van een angstaanval is stress.
Probeer niet weg te lopen van uw emoties, maar erken dat u bang bent en in paniek begint te raken. Erken en accepteer dat u bang bent, maar weet dat u niet echt in gevaar bent. U kunt niet gek worden, u gaat niet dood. De gedachte dat u in gevaar bent is slechts een symptoom van de paniek.
Wat is het? We spreken over een paniekaanval als iemand zeer plots hevige angst ontwikkelt, die binnen enkele minuten een piek bereikt. Hij of zij voelt dat hij/zij de controle over zichzelf verliest. De persoon heeft ook lichamelijke reacties zoals zweten, trillen, snelle ademhaling …
Een paniekaanval is een aanval van hevige angst en spanning, die plotseling begint en enkele minuten tot een uur kan duren.
Tijdens een paniekaanval ga je hyperventileren en heb je vaak het gevoel dat je doodgaat. In de meeste gevallen heb je ook negatieve gedachten en denk je dat je gaat flauwvallen of gek wordt. Een aanval kan enkele minuten duren, maar ook een half uur. Uiteindelijk gaat het vanzelf weer over.
Bij een paniekaanval kun je een snelle hartslag hebben, zweten, duizelig zijn en trillen. Het komt door moeheid, spanning of angst. Adem rustig: in 3 seconden in en langzaam in 6 seconden uit. Of ga even iets doen waardoor je minder let op je hart en ademhaling.
Hierdoor ervaren mensen met paniekaanvallen vaak een benauwd, beklemmend, stekend of branderig gevoel in hun borst, waardoor ze bang kunnen worden voor het krijgen van een hartaanval. Ook bij dit symptoom is het verstandig om medische hulp te zoeken, zodat je deze oorzaak kunt uitsluiten.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt.39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld.
Scherder: “De reden dat we vooral 's nachts piekeren piekeren heeft een aantal oorzaken. 's Nachts daalt de bloeddruk, vertraagt de ademhaling en komen er allerlei hormonale processen op gang die ervoor zorgen dat je tot rust komt, zodat je kunt slapen.
Het aantal paniekaanvallen is heel wisselend. Dit kan gemiddeld één keer per week zijn, maar ook veel meer. Soms worden periodes met veel aanvallen (bijvoorbeeld één keer per dag) afgewisseld met periodes met weinig tot geen aanvallen.
Wat is een paniekaanval? Als je een paniekaanval hebt, kun je het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan.
Een paniekaanval is een plotselinge golf van intense angst of intens onbehagen die binnen enkele minuten een piek bereikt. Een paniekaanval herken je aan vier of meer van de onderstaande symptomen: Hartkloppingen, bonzend hart of een versnelde hartslag. Transpireren.
Een paniekstoornis is goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer een combinatie wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de cliënten. Ook gedragstherapie is een bewezen vorm van behandeling.
Zoek afleiding door de omgeving in je op te nemen, te tellen, in gesprek te gaan met een ander of door water te drinken. Bespreek je angsten met dierbaren, je hoeft je hier echt niet voor te schamen. Vermijd geen situaties en plekken die angsten opwekken. Door juist wel te gaan nemen te angsten juist af.
Kalmeer je partner en leidt de aandacht af van de angst. Ga bijvoorbeeld wandelen en kijk wat jullie allemaal om je heen zien. Een ademhalingsoefening werkt vaak ook goed. Bagatelliseer de angst van de ander niet, want een paniekaanval voelt erg naar voor degene die hem heeft.
Kijk bij stoppen met alcohol of minder drinken, stoppen met kalmerings-pillen of stoppen met drugs of minder gebruiken. De kans op een paniekaanval is groter als je veel stress hebt en moe bent. Dus probeer stress minder te maken. En zorg dat je goed slaapt, genoeg beweegt en ontspant.
De frequentie van paniekaanvallen kan sterk variëren. Sommige mensen hebben wekelijkse of zelfs dagelijkse aanvallen gedurende een langere periode.Andere mensen kunnen een paar aanvallen per dag hebben en vervolgens weken of maanden geen enkele paniekaanval.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Als je vaker een paniekaanval hebt, helpt het om te weten dat de dingen die je aan je lichaam merkt geen kwaad kunnen. Je bent niet in gevaar. Je snelle ademhaling en hartslag gaan altijd vanzelf weer over. Probeer jezelf zoveel mogelijk gerust te stellen en vraag mensen in je omgeving om dit ook te doen.
Daarnaast zijn ook cultuurspecifieke symptomen mogelijk (bijvoorbeeld tinnitus, pijn in de nek, hoofdpijn, onbeheersbaar schreeuwen of huilen). Er dienen minimaal vier van de kenmerken hierboven te worden ervaren om te kunnen spreken van een paniekaanval.
De stoornis begint meestal tussen het 20e en 40e jaar, maar kan op alle leeftijden voor het eerst optreden. Soms ontstaat de eerste paniekaanval na een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals een bevalling, een lichamelijke ziekte of stress en conflicten op het werk. Vaak is er geen duidelijke aanleiding.
Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor vermindert een paniekaanval. Voorbeelden zijn alprazolam, clonazepam, diazepam en lorazepam. Venlafaxine regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties.
Symptomen paniekaanval
Spanning, vrees, en raar in je hoofd voelen, kan een eerste aanzet zijn. Of, plotseling word je overvallen door een snelle ademhaling of hoge adem, hartkloppingen, een versnelde hartslag, koude rillingen, pijn of een drukkend gevoel op de borst.