Hoe werken slaapapps? Bij de app Sleep Cycle pikt de microfoon bijvoorbeeld bewegingsgeluiden op. Volgens de app wijst veel beweging op lichte slaap, terwijl weinig beweging op diepe slaap duidt. De app Pillow kan geluidsfragmenten opnemen, zodat je bijvoorbeeld weet of je snurkt.
apps die in diepe slaap zijn worden door de google play store als "uitgeschakeld" gezien, en krijgen daarom geen updates meer.
Bij “Ongebruikte apps laten sluimeren” zet je apps in de slaapstand wanneer ze een tijdje niet gebruikt zijn. Onder het kopje "Sluimerende apps” staan alle apps die niet op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze apps ontvangen geen updates en versturen geen meldingen.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Welke apps verbruiken meeste energie op een iPhone? Ga naar de 'Instellingen' app.
Achterhaal eenvoudig hoeveel energie je apps verbruiken. Tik in de app 'Instellingen' van je Android-smartphone of iPhone op 'Batterij'. Daar zie je welke apps de grootste boosdoeners zijn.
Populaire apps die dit veel gebruiken zijn bijvoorbeeld de Kaarten app van Apple of Google Maps maar ook Flitsmeister of Buienalarm. In veel gevallen is het helemaal niet nodig om je locatievoorzieningen aan te hebben en kost dit onnodig veel verbruik van de batterij.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen > Batterij gaan, en op Android naar Instellingen > Batterij & energiebesparing > Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Sleep As Android
De app laat je wakker worden in jouw optimale slaapfase. Waar gewone wekkers je wakker maken op de tijd die jij hebt ingesteld, zorgt deze app ervoor dat ze je wakker maken op het juiste moment. Daarnaast kun je ook via statistieken zien hoe jouw slaapcyclus eruit ziet.
Sleep Cycle
De meest bekende, meest gebruikte en meest verkochte slaap-app. Sleep Cycle is zowel verkrijgbaar voor de iPhone als Android en is een slimme wekker die je slaapritme meet. Door de mobiele telefoon naast je op het matras te leggen kan de app jouw beweging registreren, die samenhangt met je slaapfase.
'Slaap' configureren
Open de Gezondheid-app op uw iPhone. Tik op 'Aan de slag' onder 'Configureer Slaap'1 en tik vervolgens op 'Volgende'. Volg de instructies op het scherm om het volgende te bepalen: Slaapdoelen: stel het aantal uren in dat u wilt slapen.
De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust. De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd.
Structuur van de slaap
Per nacht bevind je je ongeveer 210-270 minuten in deze fase (45 tot 55% van je totale slaaptijd). Fase 4: diepe slaap (S4): diepe slaap. Per nacht bevind je je ongeveer 75 tot 90 minuten in deze fase (15 tot 18% van je totale slaaptijd).
Bij volwassenen vertegenwoordigt de diepe slaap gemiddeld 25 procent van de nachtrust. Dat percentage vormt een belangrijk onderdeel van uw slaappatroon. Tijdens deze fase is namelijk ook uw hersenvloeistof in beweging waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.
Kijk naar de apps
Scrol naar beneden en je ziet welke apps het meest van de accu vreten. Wellicht kun je deze apps vaker links laten liggen. Of juist door ze helemaal af te sluiten. Kijk daarom ook of een app veel actief is geweest op de achtergrond; dit doe je door in dit scherm op de naam van een app te tikken.
Laat je iPhone 's nachts aan het stroom hangen, zodat taken ongemerkt op de achtergrond kunnen worden afgewikkeld en je er overdag minder last van hebt. Is je batterijprobleem na een paar dagen nog steeds niet opgelost, dan zou je naar Instellingen > Batterij kunnen gaan om te controleren welke app je accu leegtrekt.
Apple belooft dat een iPhone-accu na 500 laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft. Omdat je niet elke dag de iPhone-batterij volledig zult laten leeglopen en weer opladen, zul je na ongeveer twee jaar intensief gebruik de eerste slijtage gaan merken.
1. Automatische helderheid uitschakelen. De functie waarbij je scherm automatisch de helderheid van je scherm instelt, is een functie die veel batterij kan slurpen. Door het feit dat je telefoon constant gebruikt maakt van de lichtsensoren, verbruikt deze dus ook batterij.
'Zware apps'
Het gaat hierbij om applicaties die veel van het geheugen, de accu of je databundel vragen.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.