Wat natuurlijk ook altijd kan: de restjes invriezen. Handig wanneer je een keer minder tijd of zin hebt om te koken. Zorg ervoor dat je de restjes in luchtdichte containers of zakken verpakt om de smaak en kwaliteit te behouden.
Slim invriezen
Heb je restjes over van een maaltijd? Laat deze zo snel mogelijk afkoelen in een pan of bak met koud water. Zet ze daarna in de vriezer, daar zijn ze nog 3 maanden houdbaar. Tip: zet er een datum op zodat je later weet wanneer je het ingevroren hebt.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
De risico's die het opnieuw invriezen met zich meebrengt, ontstaan vooral bij het ontdooien. Tijdens het ontdooien wordt het voedsel blootgesteld aan hogere temperaturen en verliest het vocht. Beide zijn twee factoren die de groei van bacteriën bevorderen.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
U zult verbaasd zijn hoeveel kerstgerechten u kunt invriezen, zoals gekookte kalkoen, ham en zelfs uw kerstpudding. Door uw kerstrestjes in te vriezen bespaart u eten en geld , zodat u nog maandenlang van uw feestelijke lekkernijen kunt genieten.
Enkele van de beste restjes om in te vriezen zijn gekookte gehakte vleeswaren, ovenschotels, pizza, soep, tomatensaus, brood en gebakken goederen . Restjes die niet in de vriezer passen zijn hardgekookte eieren, gevuld en ongekookt vlees zoals kipfilet en varkenskoteletten, koude tonijn en pastasalades.
Sommige voedingsmiddelen kunnen gewoon niet goed worden ingevroren. Voorbeelden zijn mayonaise, roomsaus en sla . Rauw vlees en gevogelte behouden hun kwaliteit langer dan hun gekookte tegenhangers omdat vocht verloren gaat tijdens het koken.
afbakbroodjes kun je heel goed invriezen, gewoon in een diepvrieszak.
Vouw het voedsel en de wikkel twee keer in de richting van de tegenoverliggende hoek. Vouw de uiteinden omhoog en duw de lucht eruit terwijl u vouwt. Met de uiteinden omhoog gevouwen, blijft u het voedsel en de wikkel vouwen. Trek het uiteinde strak en sluit af met koord of diepvriestape.
Ja!Lasagne is prachtig in te vriezen en op te warmen , en het verdubbelen van de hoeveelheid vereist minimale extra moeite. En omdat de smaken meer tijd krijgen om samen te komen, smaakt opgewarmde lasagne eigenlijk beter dan een plak die net uit de oven komt. De lagen saus voorkomen dat de lasagne uitdroogt als hij wordt opgewarmd.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw zijn ham en andere restjes drie tot vier dagen houdbaar in de koelkast nadat ze zijn gekookt . Als u meer tijd nodig hebt om die restjes op te maken, dan blijven ham en andere restjes tot vier maanden houdbaar in de vriezer.
Voel je vrij om overgebleven gekookte ham in zijn geheel of in plakken in te vriezen, afhankelijk van of je later kleinere of grotere porties nodig hebt . Stap 2: Om hamplakken in te vriezen, snijd je het vlees in de gewenste porties. Het is handig om te weten dat de meeste recepten tussen de 8 en 12 ounces nodig hebben.
Je kunt vlees invriezen, en maaltijden die zijn gekookt van eerder gekookt en bevroren vlees, bijvoorbeeld restjes van een gebraden kalkoen. Maar zodra het is ontdooid, staat de pauzeknop uit en moet je het eten binnen 24 uur opeten.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Gekookte lasagne blijft tot vijf dagen goed in de koelkast als u het in een goed afgesloten bak bewaart om overtollig vocht en andere verontreinigingen buiten te houden . De beste manier om te bepalen of lasagne is omgedraaid, is door te kijken naar uitgedroogde noedels of een zure geur die uit de tomatensaus en kaas komt.
STOUFFER'S maaltijden zijn ontworpen om te worden bereid vanuit een bevroren toestand. Party Size items kunnen worden ontdooid onder de koelkast en bereid. Zie de verpakking voor details.
Aluminiumfolie, diepvriespapier, plastic bakjes en plastic diepvrieszakjes helpen voedsel om de optimale kwaliteit in de vriezer te behouden . Plasticfolie alleen biedt niet genoeg bescherming, maar kan worden gebruikt om voedsel in een andere verpakking te scheiden.
Glas . Mason- of Ball-potten zijn erg goed om in te vriezen , zolang je de brede variant gebruikt en niet helemaal vult. Laat minstens een goede centimeter over zodat de inhoud kan uitzetten; je kunt wat breuk ervaren totdat je het onder de knie hebt, maar het is een kleine prijs om te betalen voor plasticvrij.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als je denkt dat je restjes niet binnen vier dagen op kunt, vries ze dan meteen in . Ingevroren restjes blijven lang veilig.
Houdbaarheid: Tompouce kan tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard.