Reguliere nachtschade bestaat uit: aardappelen (m.u.v. de zoete bataat), aubergine, tomaat, paprika en rode peper. De lijst van eetbare nachtschade is relatief kort, maar de lijst van giftige nachtschade is vrij uitgebreid. De meeste nachtschade is giftig voor de mens.
Wat zijn nachtschades? De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.
Verwijder de schillen van aardappelen: de meeste alkaloïden zitten in de schil. Vermijd groene tomaten vanwege de giftige alkaloïde tomatine (zit niet in rijpe tomaten). Vermijd aardappelen met groene plekken en uitlopers, daarin bevindt zich veel solanine (alkaloïde).
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
De belangrijkste alkaloïden zijn solanine (in groene aardappelen en als 'tomatine' in tomaten), nicotine (kleine hoeveelheden die niet verslavend zijn) en capsaïcine (waardoor pepers pittig zijn) vormen een natuurlijke afweer tegen insecten waardoor ze simpel gezegd giftig zijn.
Hoewel nachtschades veel voedingsstoffen bevatten, zijn er ook mensen die geen nachtschades eten. Dit komt doordat nachtschades ongezond voor je zouden zijn. Dat nachtschades ongezond zouden zijn, zou komen door een stofje dat in de plantenfamilie te vinden is. Dat stofje heet alkaloïde.
Een tomaat is een nachtschade die in groene vorm inderdaad giftig kan zijn, al zijn er groene tomatenrassen die wel eetbaar zijn zonder risico's. In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is.
Om de inname van het schadelijke solanine te verminderen, kunt u in ieder geval meer variëren met groenten die niet tot de nachtschade-familie behoren. Denk daarbij aan sperziebonen, bloemkool, boerenkool, andijvie, wortelen en witlof.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Eén van de schadelijke verontreinigers van mais is het onkruid Zwarte Nachtschade. Dat bevat een tweetal gifstoffen. Koeien die enkele grammen per dag opnemen, vergiftigen.
Bij nachtschaden denken de meeste mensen aan paprika, tomaat, aardappel en aubergine. Sommige mensen denken ook aan courgette, omdat deze veel met de andere genoemde groenten gegeten wordt. maar courgette is familie van de komkommer en geen nachtschade.
Zoete aardappel, of bataat, is net als de gewone aardappel een knol gevuld met zetmeel. Het is echter geen familie: de aardappel behoort tot de nachtschade, de bataat tot de windefamilie. Zoete aardappels bevatten veel antioxydanten, vitamines A en C en beta-caroteen.
Bekende nachtschades zijn aardappels, aubergine, tomaat, paprika en peper. De nachtschade zou strikt genomen niet behoren tot een voedingspatroon gebaseerd op het Paleo principe. Een van de redenen is omdat de nachtschade oorspronkelijk niet in Afrika voorkwam maar afkomstig is uit Latijns-Amerika.
Sommige mensen denken bij nachtschaden ook aan courgette omdat mensen deze groente veel met de netgenoemde groente eten. Courgettes zijn echter familie van de komkommer (cucurbitaceae) en dat zijn geen nachtschaden.
Er zitten voor ons heel bekende en eetbare soorten bij, zoals de aardappel, tomaat, paprika, rode pepers en aubergine. Maar ook gojibessen en zelfs tabak behoren tot de familie van de nachtschade.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Bij gewrichtsklachten is het belangrijk om veel voedingsmiddelen met Omega 3-vetzuren te eten. Deze beschikken immers over ontstekingsremmende eigenschappen. Vette vissoorten als zalm, markreel, haring en tonijn zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Maar ook schaaldieren zijn een goede bron van deze zeer gezonde vetzuren.
Op internet kom je misschien wél voedingsadviezen tegen om je reuma minder te maken, zoals niets uit nachtschadefamilie eten (zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika), visoliecapsules slikken, geen melk drinken en geen koffie drinken. Deze adviezen zijn dus helaas niet voldoende onderbouwd.
Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk; de dubbele hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn. Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn.
Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. Deze stof is verwant aan solanine en heeft een vergelijkbare werking. In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens.
Gele tomaatjes gebruik je net zo als rode tomaatjes: zowel rauw als gekookt. Ze zijn lekker om zo uit het vuistje te eten, maar ook door salades, sauzen, soepen en zelfs door roerbak gerechten.
Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine. Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker).
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.