Dus Geen drinkbak en laat hem maar even dorst hebben dan is hij pas getriggerd om het te gaan leren dat is meestal pas met 2 a 3 dagen. Elke dag tik je 1,2,3 keer tegen het pinnetje aan en laat zien dat daar het water uit komt. Als hij maar dorst genoeg heeft leert hij het vanzelf echt waar!!
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Classic drinkfles voor Konijn,
U kunt water in een bakje doen maar binnen enkele minuten ligt het vol met zaagsel, hooi en ontlasting. Met Classic drinkfles heeft uw konijn altijd schoon en helder water, ook als u een weekend weg gaat is er voldoende water aanwezig. Heeft u 2 of meer konijnen hang dan meerdere flessen.
Konijnen blijken een sterke voorkeur te hebben voor wateropname uit open drinkbakjes. Daarnaast verhoogt het gebruik van drinknippels het risico op een te lage wateropname.
Juiste hoogte: zorg ervoor dat het drinkflesje op de juiste hoogte hangt, zodat je konijn zijn kop niet hoeft te draaien om te drinken. Hij moet er rechtstandig voor kunnen zitten als hij drinkt, want anders kan hij last krijgen van zijn nek(spieren).
Praktisch drinkflesje voor de knaagdierenkooi Naast een goede toevoer van het voer is het van belang dat je konijn of knaagdier ook genoeg drinkt. Deze dieren hebben de voorkeur om een drinkflesje te gebruiken, zoals de Drinkfles Top van Zolux. Deze drinkfles verstrekt water naar behoefte.
Het lijkt soms saai dat konijnen (net als veel andere (huis)dieren) alleen maar water drinken, terwijl wij als mensen veel verschillende soorten drinken hebben. Schoon drinkwater is echter de meest natuurlijke en gezonde optie voor konijnen.
Konijnen die veel groente eten, drinken over het algemeen minder water. Vooral in gras zit veel vocht. Wees dus niet al te bezorgd indien jouw konijn veel gras eet en niet tot nauwelijks drinkt.
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten.
Laat je konijnen liefst drinken uit een bakje. Zo kunnen ze gulzig drinken en krijgen ze voldoende vocht binnen. Zet er twee neer, voor het geval ze er eentje omstoten en ververs minimaal een keer per dag het water. Je kunt konijnen niet zomaar van alle groente voeren, want ze hebben een hele kwetsbare spijsvertering!
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Een konijn in het wild is een planten eter
Maar ze smullen ook graag van boeren akkers. Denk daarbij aan granen, maïs en kool. Drinken doen ze bijna niet. Omdat er veel sap zit in het eten van konijnen hoeven ze niet veel te drinken.
Het is ook mogelijk knaagdieren te voorzien van water door middel van een waterbakje. Hiervoor kan een voerbakje gebruikt worden, door deze te vullen met water. Een voordeel van een waterbakje is dat deze op een ergonomische wijze de dieren laat drinken, zoals ze dat in de natuur ook vaak doen.
Houd de waterbak nog een tijdje in de kooi en houd de waterfles regelmatig voor zijn bekje en knijp er een beetje in. Op een gegeven moment snapt het konijn hoe hij/zij uit de waterfles moet drinken en dan pas het waterbakje weghalen. In de winter kan het drinkwater van buitenkonijnen bevriezen.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Door stress, pijn door een haak of een scherpe punt op de kiezen kan er een wondje in het slijmvlies van de bek ontstaan. Hierop zien we regelmatig dat konijnen meer gaan drinken. Een andere oorzaak van veel drinken is verveling / aangeleerd gedrag / verslaving aan de drinkfles.
Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Als je een nestje konijnen wilt bijvoeren, hoef je niet de volledige hoeveelheid melk te voeren. Voor het bijvoeren volstaat 1x per dag een extra voeding, van ca 10% van het lichaamsgewicht. Ga je bijvoorbeeld een konijntje bijvoeren van 170 gram, geef dan ongeveer 17 ml melk.
Je moet konijnen geen melk geven om te drinken. Volwassen konijnen zijn lactose-intolerant en melkproducten zijn slecht voor de spijsvertering van het konijn. Babykonijnen moeten ook geen koemelk krijgen, omdat dit heel anders is dan de melk die ze van hun moeder krijgen.