Chardonnay & Spijs De volle, stevige houtgerijpte chardonnay is dol op vette, romige en rijke gerechten. Vis van de grill, pompoenrisotto, quiche, recepten met kip, gevogelte, varkensvlees, kreeft en een heleboel kaassoorten.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
De klassieke Sauvignon Blancs uit Frankrijk bevatten vaak minerale tonen. Deze zijn het beste in balans als ze worden gematcht met simpele gerechten, zonder teveel kruiden. Perfecte match bij sushi, tomaten (van soep tot salade) en schaal- en schelpdieren.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Chardonnay is een van de meest bekende druivensoort in de wereld. Een heerlijk zachte witte wijn die qua smaak van vol gerijpt en boterzacht gaat tot een fris en fruitig wijn. Zowel de droge als de zoete variant van de chardonnay geniet van een hoge populariteit onder de wijndrinkers.
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Ga voor kleine hapjes, het is niet de bedoeling dat alle gasten na één hapje al genoeg hebben. Beetje zonde. Kies bijvoorbeeld voor bruschetta, mini quiche, stokbrood met smeersels en kaasjes, bitterballen, nachos… Alles is mogelijk!
Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry. Wanneer er ook chorizo op de borrelplank ligt, dan is een volle rode wijn de beste keuze. Een Spaanse rode wijn voor bij deze Spaanse worst is een erg goede combinatie.
Chardonnay & Spijs
De volle, stevige houtgerijpte chardonnay is dol op vette, romige en rijke gerechten. Vis van de grill, pompoenrisotto, quiche, recepten met kip, gevogelte, varkensvlees, kreeft en een heleboel kaassoorten.
Voorbeelden: Camembert / Brie / Pierre Robert / Chaource / Brillat Savarin is lekker bij Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Zuid-Franse Chardonnay en Italiaanse houtgerijpte witte wijnen.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak. De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden.
Chardonnay die op eiken is opgevoed is rijk en vol warme smaken als vanille, boter en zelfs karamel. In een koel klimaat is komt dit terug als een boterzachte chardonnay vol citrustonen. In een warm klimaat proef je juist meer tropische fruittonen.
Chardonnay, de koningin van de witte wijnstokken, is bekend om haar veelzijdigheid en aanpassingsvermogen. Het geeft ons zowel stille wijnen van wereldklasse als bruisende smaken vol levendigheid. Onze mousserende Chardonnay wijnen onthullen het beste van deze nobele druivensoort.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
Chardonnay wijnen hebben meestal een wat lagere zuurgraad dan sauvignon blanc en bevatten zoeter fruit zoals mango en ananas.Ze hebben vaak een romige en zachte smaak. Sauvignon blanc heeft vaak meer 'groene' aroma's zoals citrusvruchten, groene appel en limoengras. Ze hebben een frisse, pittige en kruidige smaak.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Cave de Cabrières Terres de Saint-Ségur Blanc 2020 - 75CL - 13% Vol. Cave Saint Maurice Climat Cevenol Bio Blanc 2021 - Chardonnay - 75CL - 13,5% Vol. Vivera Altrove Bianco - Chardonnay, Insolia & Cataratto 2021 - 75CL - 13% Vol. Weingut Weiler Blanc de Noir trocken 2021 - 75CL - 12,5% Vol.
Veelal vallen meer peperige toetsen op in combinatie met hints van andere kruiden en citrus. Wil je een lichtere meer toegankelijke wijn, dan is de pinot gris ideaal. Wanneer je juist een frisse wijn met meer pit en kruiden wilt, kies dan voor de sauvignon blanc.