Niet iedere parkiet leert praten. De ene parkiet doet het wel, de andere zal het niet doen. Het maakt niet uit of het een mannetje of een vrouwtje is. Parkieten die graag kwetteren en geluidjes maken leren het praten sneller dan de wat stillere soortgenoten.
Meestal als je je vogel vraagt op te stappen begint hij met één voetje. Vraag je vogel om een “voetje” en doe alsof je hem laat opstappen. Zodra hij met zijn pootje je hand raakt haal je je hand weg en beloon je hem.
Stembanden. Papegaaien hebben geen stembanden, maar maken geluiden doormiddel van een orgaan dat voorin de luchtpijp zit: de syrinx. Doordat dit orgaan trillingen veroorzaakt, kunnen de vogels op deze manier verschillende (harde en zachte) geluiden tegelijkertijd maken, waardoor ze woorden kunnen zeggen.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Je moet leren aanvoelen hoe snel je kunt gaan. De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Hiervoor moet u uw parkiet roepen, dus kies een makkelijk te onderscheiden woord of fluittoom die u nergens anders voor gebruikt. Het kan iets simpels zijn zoals 'kom' of 'vlieg'. Gebruik niet de naam van uw vogel terwijl u hem roept, dit zorgt voor verwarring.
Zeg dingen als "Waar is je eten?" of "knappe jongen!" als hij op uw vinger springt. Uw parkiet zal zo de verschillende geluiden gaan associëren met bepaalde activiteiten en tijdstippen. Reageer op lichaamstaal van uw parkiet met woorden - kalmeer hem als hij gestrest is, praat zachtjes met hem als hij ontspannen is.
Mannetjes zijn betere praters dan vrouwtjes (al kan het sommige vrouwtjes ook worden geleerd). Een parkiet die heeft geleerd om op uw vinger te komen zitten en helemaal bij u op zijn gemak is, kan makkelijker worden aangeleerd om te praten dan een minder tamme vogel.
Parkieten maken allerlei geluiden: tsjirpen, kwetteren, fluiten, trilgeluiden en nabootsingen van geluiden die ze hebben opgevangen (zoals stemmen van mensen). Vaak zingen parkieten samen, om vast te stellen of alles goed is en iedereen veilig is. Zingen is altijd een goed teken.
Hoe communiceren vogels nog? Vogels praten ook met hun gedrag, bijvoorbeeld om belagers of soortgenoten weg te houden. Denk maar aan ganzen die een alarmhouding aannemen (kop omhoog, hals smal en lang). Of een fuut die zich groot maakt, door de veren op te zetten, wanneer een belager te dicht bij het nest komt.
Je papegaai leert nog steeds de woorden. Wanneer hij de woorden uitspreekt kan je hem belonen. Je kan ook je acties verbaal maken. Doe alsof je papegaai een mens is en zeg hallo als je binnenkomt en doei als je weer weggaat.
Knuffelen is een duidelijke indicator dat je parkiet je leuk vindt en een band met je wil. Als je vogel zachtjes tegen je hand neust, rond klimt over je lichaam, je verzorgt en tegen je nek wrijft, dan weet je dat je parkiet je leuk vindt en zich veilig voelt bij je. Kijk naar de vleugels van je vogel.
Als de parkiet gewend is aan zijn omgeving kan hij toenadering zoeken door bijvoorbeeld zijn veren uit te zetten en heel lief het kopje scheef te houden. Stel hem niet teleur, hij verwacht namelijk een aai.
Re: Rent heen en weer over zitstok
Let er wel op dat je hem geen aandacht geeft wanneer hij dit gedrag vertoont. Dan gaat hij denken dat wanneer hij dit doet, hij aandacht krijgt. Dus aandacht geven wanneer hij 'normaal' doet en negeren wanneer hij heen en weer loopt.
Als het donker is geworden in de avond hangen we de doek half over de kooi zodat hij gewoon mee kan doen als hij dat wil en als hij niet wil kruipt hij zelf naar boven waar het donkerder is. Als we naar bed gaan hangen we de doek helemaal over de kooi.
Kanaries vinden interactie met mensen leuk. Laat uw kanarie helemaal aan zijn omgeving wennen. Het dier moet zich volledig op zijn gemak voelen voordat de kans bestaat dat hij handtam kan worden gemaakt. Dit is alleen mogelijk als u slechts één vogel (mannetje of vrouwtje) in een kooi houdt.
Vogels voeren
Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer ze bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en fruit. Geef geen vloeibare olie, margarine of zoute producten; dit is niet goed voor vogels en kan gevaarlijk zijn.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Als je een knuffelige vogel hebt die van menselijk contact houdt, zal het waarschijnlijk helemaal niet veel moeite kosten om je vogel zijn kop te laten zakken om je aan het krabben te krijgen. Sommige vogels, zoals papegaaien, grasparkieten en parkieten, zijn erom bekend om graag en veel met mensen om te gaan.
Veel huisvogels slijten hun leven niet alleen in een beperkte ruimte, maar leven ook nog eens alleen.. Bovendien heeft het individueel houden van vogels geen voordelen. Individueel gehouden dieren worden geestesziek, ze voelen zich alleen en verlaten – tammer worden ze in tegenstelling tot de algemene opvatting niet.