Bij een darmobstructie heb je aanvallen van pijnlijke krampen en hoor je veel darmgeluiden. Na enige tijd moet je braken. Hoe dichter de obstructie bij de mond ligt, hoe vroeger je moet braken, en hoe verder van de mond af, hoe later. In geval van een obstructie in de dikke darm is de buik opgezet.
Als behandeling van de oorzaak niet mogelijk of gewenst is, kan behandeling van de klachten uitkomst bieden: de poep zacht maken door vloeistof via de anus in de darm te laten lopen (klysma) de maag leeg maken/houden met een slangetje via de neus (maaghevel)
Wanneer de darminvaginatie lang duurt, kan het ingestulpte deel van de darm afsterven. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar dat deel van de darm ernstig wordt belemmerd. Er ontstaat dan een tekort aan zuurstof waardoor dit deel van de darm kan afsterven. Hierdoor ontstaat een levensbedreigende situatie.
Een obstructie wordt ook wel een darmafsluiting genoemd. Voedsel kan het lichaam dan niet als ontlasting verlaten. Hierdoor kunnen ernstige klachten en een levensgevaarlijke situatie ontstaan.
Een mens kan leven zonder dikke darm. Alle voedingsstoffen worden in de dunne darm al opgenomen. De dikke darm zorgt er voornamelijk voor dat de ontlasting wordt ingedikt. Dit gebeurt door middel van vochtonttrekking.
een opgezette buik; braken, het braaksel wordt steeds donkerder van kleur en lijkt steeds meer op ontlasting; het wegblijven van ontlasting en winden; geen darmbewegingen en geen darmgeluiden, er is sprake van een “stille buik”.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Wat is een darmperforatie? Een darmperforatie is een gaatje in de darmwand waardoor de inhoud van je darm in je buikholte lekt. Als je darminhoud in je buikholte komt, zorgt dit voor een ontsteking van je buikvlies. Een perforatie van je darm kan grote gevolgen hebben wanneer het niet snel behandeld wordt.
Bij een ileus liggen je darmen stil of zijn ze helemaal afgesloten, bijvoorbeeld door een tumor of uitzaaiing. Daardoor kan je lichaam geen voedingstoffen en vocht meer opnemen. De oorzaak is niet altijd te behandelen.
Als het zuurstoftekort langer dan zes tot acht uur duurt, sterft de darm af. De darm gaat dan lekken (perforatie) en dit leidt tot een buikvliesontsteking (peritonitis). Een stolsel in één van de aderen van het maagdarmstelsel kan ook voor een acute afsluiting zorgen (veneuze trombose).
Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Een ileus is een plotselinge (acute) stoornis in de passage van de voedselbrij door de darm, omdat ergens de normale doorgang belemmerd wordt. Het gevolg is dat de voedselbrij in de darm stagneert, waardoor er ernstige klachten optreden. Een ileus kan zowel in de dunne als in de dikke darm optreden.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Testen op halitose
U kunt door met u tong over de rug van uw hand gaan en hieraan te ruiken testen hoe u adem ruikt (let erop dit niet na het poetsen van de tanden te doen). Dit geeft een aardige indicatie van uw mondgeur. Doet u dit bijvoorbeeld na het nuttigen van een kopje koffie dan zou u de koffie moeten ruiken.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
De oorzaak van een slecht ruikende adem ligt bijna altijd in de mond. Bacteriën zetten er immers voedselresten, dode cellen en slijmen om tot zwavelgassen, die verantwoordelijk zijn voor de slechte geur.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Uw endeldarm kan goed geleegd worden: als er telkens ontlasting achterblijft, heeft u regelmatig een gevoel van aandrang om te ontlasten. U kunt sneller incontinent worden omdat u ongemerkt ontlasting verliest bij dagelijkse activiteiten. U kunt uw ontlasting goed ophouden.
Een volvulus van de dunne darm veroorzaakt plotselinge aanvallen van hevige buikpijn (kolieken), misselijkheid, braken en een opgezette buik. Een volvulus van het sigmoïd geeft buikpijn en een opgezette buik. Daarnaast is het wegblijven van de ontlasting en winden een belangrijk signaal.