De regionale keuken van Latium; pecorino, puntarelle, bruschetta, carbonara, spaghetti all'amatriciana, bucatini, spaghetti alla puttanesca, gnocchi, Saltimbocca alla Romana, streekgerechten, recepten en meer.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Eten – Er is zo veel keuze in Rome dat je eigenlijk iets hebt voor ieders budget. Een snelle hap (pizza, een lekker broodje, een opgewarmde lasagne) kost doorgaans niet meer dan €5 à €10. Als je naar een restaurant gaat betaal je natuurlijk wel meer.
Een lokaal biertje kost gemiddeld €2,10, een pizza kost gemiddeld €6,00 en een hoofdgerecht in een restaurant kost gemiddeld €18,80. In de grote, toeristische steden liggen de prijzen hoger dan in de kleine dorpen. Een biertje op een terras in Rome kost ongeveer €5,00.
Pizza's zijn over algemeen het goedkoopst. Een simpele margarita kost €5 tot €10, een pizza met iets meer beleg kost tussen €7 en €15. Pasta's beginnen bij €10, en afhankelijk van de ingrediënten kunnen ze tot ongeveer twintig euro kosten. Een dessertje kost bijna overal €4 tot €7.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
Omdat ze twee keer ontbijten, gaan Italianen gemiddeld later dan wij lunchen. En dat “gaan lunchen” mag je letterlijk nemen, ze eten meestal buiten de deur 's middags. Tussen 13.00 en 15.00 gaan ze dan ergens een lichte warme maaltijd nuttigen, met water of wijn erbij en gevolgd door een espresso.
Fettuccine Alfredo
Hij maakte het gerecht met fettuccine (brede lintpasta), boter en Parmezaanse kaas voor het eerst in 1920, om te zien of het bij de gasten van zijn restaurant, Alfredo alla Scrofa, in de smaak viel.
Focaccia is een andere broodsoort die Italianen graag bij de maaltijd eten. Een plat, met olijfolie besprenkeld brood uit de steenoven, waarvan bakkers het dikke deeg uitrollen en met de hand indrukken. Vandaar dat je er altijd die putjes in ziet.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Als er iets belangrijk is voor Italianen, is het hun familie. Dus als er iemand dode familieleden begint te beledigen, weet je dat het menens is. Met deze traditionele Romeinse uitdrukking deel je mee dat de ontvanger afstamt van voorvaders met een dubieus moraal. Dat zeg je dus niet zomaar tussen neus en lippen door!
Inclusief in Italië
Dan hoeft u wederom niet vaak na te denken over het geven van fooi. In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u 'servizio incluso' ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar mag wel met 5 à 10 procent.
Het leven in Rome mag dan niet zo duur zijn als in Londen, Parijs of New York, het is en blijft wel de hoofdstad van Italië. En dat maakt dat het duurder is dan andere Italiaanse steden. Toch kun je jouw uitgaven heel goed in de hand houden tijdens een stedentrip. Simpelweg door te leven zoals de locals ook doen.
Volgens onderzoek van ADAC blijkt dat Italië met een gemiddelde overnachtingsprijs van € 48,35 voor 2 volwassenen en één kind van 10 jaar het duurste kampeerland van Europa is.