Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten. Eerlijk, mensen die niet ontbijten, ik snap dat niet!
Cornflakes en brood net als ons? Nee dat staat meestal niet op het menu, want een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst (hakumi), miso soep (miso suri) en andere kleine bijgerechten zoals yakizakana, tamagoyaki, tsukemono, wakame, ei met furikake en een beetje natto.
Gestoomde rijst, een kom misosoep en een vorm van proteïne zijn namelijk vaak de basis van een Japans ontbijt. Hierbij worden dan verschillende bijgerechten gegeten, zoals gestoomde groenten, nori (gedroogd zeewier) of Japanse 'tsukemono'. Dit zijn ingemaakte groenten en fruit.
In Japan wordt met name Amerikaans brood gegeten, vrijwel altijd wit en in dikke plakken. Dat betekent dan weer niet dat Japanners geen goede bakkers zijn: de beste pizza's en baguettes ter wereld komen uit Tokyo. Maar brood speelt geen rol van betekenis in het dagelijks dieet.
Het Japanse dieet staat bekend als een van de gezondste ter wereld. Het traditionele Japanse ontbijt met rijst, vis en groenten wordt vaak genoemd als voorbeeld van een ideale, voedzame, uitgebalanceerde ochtendmaaltijd.
Hoewel Japanners koffie drinken, is thee voor de meeste mensen de drank van hun keuze in de ochtend . En niet alleen dat: groene thee wordt ook gedronken tijdens de middagpauzes en wordt altijd geserveerd om bezoekers te verwelkomen. Groene theesoorten met een lager cafeïnegehalte (zoals kukicha en genmaicha) zijn een populaire avonddrank.
Specialiteiten in Japan zijn sushi, teppanyaki en tempura. Andere populaire gerechten zijn takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) en ramen (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees).
Proef een stukje Japanse culinaire geschiedenis met een bezoek aan Ginza Kimuraya. Hoewel het land misschien beter bekend staat om rijst dan om gerechten gemaakt met tarwe, heeft het zijn eigen heerlijke wereld van brood gecreëerd, allemaal dankzij de onvermoeibare inspanningen van Kimura Yasubei en zijn zoon, Eizaburo.
Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees.
In Japan is het normaal om eieren rauw te eten, bijvoorbeeld in gerechten als; tamago kake gohan (rauw ei over rijst), rauw ei gemixt met sojasaus op warme rijst en sukiyaki (rauw ei gemixt met vlees en groentes). Dit is mogelijk omdat we toegewijd zijn aan het produceren van veilige Japanse eieren (TAMAGO).
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk.
Zuivel vaker op ontbijttafel
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt.
Eten en drinken
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12.
Tamagoyaki is een opgerolde omelet gemaakt door dunne lagen gekruide geklopte eieren te rollen . Het is een populair ontbijtproduct en biedt een goede bron van proteïne. Tsukemono verwijst naar een verscheidenheid aan ingemaakte groenten. Ze voegen een pittig en verfrissend element toe aan het ontbijtspread.
De echte Japanse thee
Geen koffie bij een Japans ontbijt, maar thee. Groene thee. Vaak in de prachtigste kommetjes. De zachte smaak van groene thee past dan ook veel beter bij de andere smaken van het ontbijt.
De kunst van het eten met stokjes
Zo is het in Japan en China erg onbeleefd om je stokjes rechtop in je bord te laten steken. Dit doet namelijk denken aan een ceremoniële maaltijd, waarbij je offers brengt aan de doden. Leg ze dus steeds mooi naast je bord.
Het traditionele Japanse dieet is rijk aan minimaal bewerkte, verse, seizoensgebonden voedingsmiddelen . Het bevat zeer kleine hoeveelheden toegevoegde suikers, vetten of dierlijke eiwitten en promoot vis, zeevruchten, rijst, noedels, zeewier, soja, fruit en groenten.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Traditioneel Japans dieet vol vis, soja, groenten en groene thee. Lage percentages obesitas en overgewicht. Hoge inname van omega-3 vetzuren.
In Hokkaido komen bruine beren voor. Maar ook in bosrijke, bergachtige gebieden en in de de lager gelegen gebieden vind je de Aziatische zwarte beer (Ussuri) oftewel kraagbeer. Echter vind je in Japan ook roofdieren zoals vossen, steenmarters, wezels, hermelijnen, nertsen, dassen en de “tanuki” of wasbeerhond.
Hoewel brood vaak yoshoku wordt genoemd – een gerecht in westerse stijl – heeft het een lange geschiedenis in Japan, die teruggaat tot de aankomst van Portugese handelaren in de prefectuur Nagasaki halverwege de 16e eeuw. Het Japanse woord voor brood – pan – weerspiegelt deze oorsprong en stamt af van het Portugese 'pão' .
Typisch Japanse groenten op een rijtje zoals: okura, gobo, mezuna, daikon, takuan, edamame, kabocha, lotuswortel, shungiku en meer.
Wagyu is een Japans zwart runderras dat één van de meest smaakvolle soorten rundvlees levert. Wagyu-vlees is prijzig, maar toch is dit exclusieve Japanse rundvlees steeds vaker op Nederlandse menukaarten terug te vinden. Het botermalse vlees smaakt fantastisch en is razend populair.
Sushi , misschien wel Japans beroemdste culinaire exportproduct, verschilt aanzienlijk van regio tot regio. In Tokio is de nigiri-stijl gangbaar, een plakje vis op een bergje azijnrijst, terwijl sushi in Osaka meestal geperst wordt en verschillende ingrediënten bevat, zoals azijnmakreel.
Teishoku is a type of Japanese set meal, where all of the dishes in the course are served together as a set.