Couscous en tajine zijn de meest typische Marokkaanse gerechten. Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden.
Eten in Marokko: Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Tajine is een stoofpot van aardappelen, verscheidene soorten groenten en vlees in de gelijknamige aardewerken schotel, waarbij een hoge keramische kegel op een ronde schaal staat.
Couscous
Een van de populairste Marokkaanse gerechten is couscous. Traditioneel wordt het gemaakt van tarwepasta, die met de hand wordt gerold en gesneden. Het wordt gestoomd met gestoofd vlees en seizoensgroenten. Tijdens het serveren wordt de couscous bedekt met vlees, waarna er groenten bovenop of op de randen van de piramide worden gelegd.
Andere populaire gerechten zijn: kiptajine met olijven en citroen, harirasoep, alle soorten tajines (stoofpot van groenten, peulvruchten, vlees of vis), bissara (spliterwtensoep), mhemsa of berkoukhesh (parelcouscous met kruiden, specerijen, groenten en vlees), pastilla (filodeeg gevuld met vis, zeevruchten of kip), ...
De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven. Kinderen gebruiken vaak zoet beleg zoals chocoladepasta, jam of honing. Bij het ontbijt drinkt men koffie, maar ook muntthee, karnemelk of fruitsap.
Ontbijt: Marokkanen zullen vaak ontbijten met thee wat dadels en brood, een gekookt ei of olijven. In de hotels worden veelal versies van het Franse ontbijt geserveerd met stokbrood en jam en eventueel croissants of cakes. Vrijwel altijd is er verse jus d' orange te krijgen.
Lunch , de grootste maaltijd van de dag, bestaat uit meerdere gangen. Het kan soep, rauwe of gekookte salades, tajine en vers of gedroogd fruit bevatten. Als dessert eten ze kleine, dichte rondjes anijsbrood.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd. Het grootste deel van het fruitoppervlak in Marokko wordt door olijfbomen in beslag genomen.
Alles wat halal is, kunnen moslims zonder beperking consumeren of doen. Bijvoorbeeld: vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten eten. alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten eten.
Pastilla, Couscous, Rfissa, Tajine, Méchoui... De Marokkaanse culinaire kunst weerspiegelt een veelheid aan invloeden die tot een rijke traditie hebben geleid. De gerechten zijn zeker lekker, maar ook Marokkaans gebak heeft zijn zegje te doen. Gazelle-hoorns, Briouates met honing, Ghriba...
Hoewel Marokkaans eten over het algemeen niet pittig is, worden er wel pittige ingrediënten gebruikt, maar dan met mate. Pittig paprika- of chilipoeder in bissara bijvoorbeeld, of harissa, een pasta van gepureerde chilipepers en olie met knoflook en specerijen erdoorheen.
De Marokkanen houden van vlees en er wordt kip, lams- of rundvlees gegeten. Bij het eten komt ook weer het brood op tafel, dit wordt gebruikt om mee te eten of om op te deppen. Er is veel verse vis te verkrijgen, vooral in de kustplaatsen van Marokko, waar men nog traditioneel de vis vangt.
De nationale drank van het land is de muntthee, die anders dan wij gewend zijn, bestaat uit groene (gunpowder) thee met enkele muntblaadjes en veel suiker. In Marokko worden goede wijnen geproduceerd, welke u zeker eens moet nemen.
Havermout harcha is een voedzame en moderne variant van de traditionele Marokkaanse griesmeelkoek. Perfect als ontbijt of snack, met een heerlijke zachte textuur en een gezonde basis van havermout!
Vlees en vis tajines met groenten komen veel voor in de Marokkaanse keuken. Lamsvlees gekookt met dadels en ander gedroogd fruit is een bekende traditionele tajine en een heerlijk Marokkaans gerecht. Citroen en olijven worden ook vaak toegevoegd aan de tajine. Een tajine(-schotel) maken is niet moeilijk.
Marokko is geen grote producent of exporteur van bananen , hoewel lokaal geteelde producten nog steeds de Marokkaanse markt domineren. Het land produceert jaarlijks tot 350 duizend ton bananen en importeert ook tussen de 22 en 28 duizend ton van deze vruchten uit Latijns-Amerikaanse landen en eilanden in de Atlantische Oceaan.
Voordat je eet of drinkt, moet je bismillah zeggen (in de naam van Allah (swt)) en na het eten moet je Alhamdullilah zeggen. Dit is een zeer goede gewoonte om in jezelf te verankeren, en door dit te doen, is Allah (swt) tevreden met een persoon die dit doet, krijgt een persoon goede daden en eet shaytan niet met hem.
Omdat Marokko overwegend islamitisch is, is het een islamitische gewoonte om geen varkensvlees te eten . Als je nu in een hotel met een eigen restaurant verblijft, kun je varkensvlees op het menu vinden. Maar wees er over het algemeen op voorbereid om geen varkensvlees te eten. In plaats daarvan vind je eiwitten zoals geit, lam, kip en veel groenten en vers fruit.
Het kraanwater in Marokko is van slechte kwaliteit. We raden je daarom aan mineraalwater uit flessen te drinken, ook voor het poetsen van je tanden. Pas daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groente en fruit.
Een prijs van een maaltijd ligt gemiddeld rond de 10 euro. Een biertje kost tussen de 3 en 5 euro, een fles wijn ongeveer 15 euro en frisdrank 1,50 euro.
Marokkaanse donuts, plaatselijk bekend als sfenj, worden gebakken in olie die al dan niet vers is. Daarom is het beter om gefrituurd voedsel zoals sfenj en zelfs churros te vermijden. Donutwinkels zijn in bijna elke straat te vinden en je herkent ze snel aan de geur van olie en de mensen die met donuts in hun hand komen en gaan.
Shawarma is een van die gerechten die mensen in Marokko proberen en zich afvragen waarom het niet algemeen erkend wordt als een van de beste sandwiches die er zijn. Ruik het gekruide vlees dat kookt vlak voordat uw ober er genoeg afsnijdt om uw sandwich te vullen. Soms voegen ze een pittige saus of groenten toe aan de shawarma.
De kok presenteert de lunch en vertrekt. De gastheer zal 'Bismillah' (de naam van Allah) aankondigen, iedereen herhaalt zijn groet. Dan begint het eten. Als je vol zit, blijf dan knabbelen.