De regenworm trekt de bladeren in de grond om ze daar te verteren. Hij zet zich af met kleine scherpe haartjes, die op ieder segmentje van zijn lichaam staan.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
De eenvoudigste manier om je ondergrondse veestapel op peil te houden is zorgen dat er jaarlijks wat compost in de borders en gazon komt. Maar ook niet elk voor- en najaar alle bladeren uit je tuin halen helpt. Mocht je te weinig wormen in je tuin hebben, dan kun je zelf speciale wormen hiervoor kopen en uitzetten.
Regenwormen vermijden het eten van de uitwerpselen van hun soortgenoten. Ze eten soms wel uitwerpselen van andere dieren, omdat deze veel verteerbare stoffen bevatten. Ook de weke delen van dode dieren worden gegeten, ook van andere regenwormen.
De duizendpoot, een roofdiertje onder de gronddiertjes, lust best een regenworm. Ook vogels zoals merels en grutto's eten graag wormen.En wat te denken van marterachtigen zoals de das.
Wat kan er in een wormenbak? Al je groente en fruit afval, koffieprut, papier, theezakjes en bladeren. Ben voorzichtig met zuur afval zoals citrusvruchten. Olie, zuivel, vis en vlees kan er niet in.
Bewaar je compostwormen op een koele plek
IN viswinkels bewaren ze wormen wel 2 maanden in de koelkast. De compostwormen gaan dan in een soort van winterslaap. Zorg dat je de zak uit de zon houdt, liefst op een koele plek. En zorg dat je de zak weer goed dichtmaakt als je klaar bent met vochtig maken en/of voeren.
Wormen houden niet van licht en blijven in ieder geval IN de bak. Zorg dat je wormenhotel in de zomer niet in de volle zon staat. En dat de aarde in de bak lekker vochtig is.
"De eerste groep bevindt zich in het bovenste deel van de grond tot 10 centimeter diepte, de tweede groep zit daaronder tot zo'n 40 centimeter en de pendelaar maakt verticale gangen tot wel drie meter diep."
De wormen kunnen prima tegen de kou. Ze eten alleen weinig tot niks. Onder de 4 graden gaan de wormen in een soort winterslaap. Ze zullen niet direct dood gaan.
Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm.
Wat we weten is dat de wormen onder de 10 graden bijna niets meer eten.Onder de 4 graden gaan ze zelfs in een soort winterslaap. Dat betekent dus dat je gedurende die echte koude vorstperiodes je wormen minder tot niets mag voeren.
Als het regent komen wormen naar boven om ondergelopen tunnels te ontvluchten. Het kan ook zijn dat ze het gewoon prettig vinden om tijdens een regenbui even aan de oppervlakte te komen. Meeuwen en sommige andere vogels maken daar handig gebruik van.
LEEFTIJD: In het wild kan een gewone regenworm enkele jaren oud worden.In het laboratorium kan hij zelfs de leeftijd van 9 jaar halen!
Het hele jaar door
De wormen liggen tegen elkaar aan en wisselen spermacellen uit. De paring duurt drie tot vier uur. Regenwormen kunnen zich in principe het gehele jaar door voortplanten.
Oorzaak van wormen bij mensen
Besmetting met wormen kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op dier of omgekeerd en van mens op mens. Je kunt bijvoorbeeld een worminfectie oplopen als er eitjes op je handen aanwezig zijn en je je handen vervolgens in je mond stopt.
Een wormenbak kan je zowel buiten als binnen plaatsen. Buiten zoek je een goed beschutte plaats zodat de bak beschermd is tegen vorst, wind en zon. Binnen geniet een plaats met een gelijke temperatuur van ongeveer 19°C de voorkeur. Een garage, kelder of berghok kan perfect dienst doen.
- De riek of schep hard heen en weer bewegen! - Altijd vragen aan je ouders of juf of meester of het wel mag! PAS OP: voordat je de regenworm oppakt, wacht dan eerst totdat hij helemaal uit de bodem is gekomen.
Wanneer je regenwormen in de koelkast bewaard kunnen ze zo'n 7 dagen zonder eten. In de koelkast is het koud waardoor ze in een sluimerslaap komen. Buiten de koelkast kunnen ze tot 5 dagen zonder eten.
Wormen staan aan de basis van de voedselketen. Ze worden gemiddeld 1 tot 2 jaar oud en zitten vreemd in elkaar (in vergelijking met een zoogdier :-)). Ze zijn ongewerveld en bestaan uit segmenten. Ze zijn hermafrodiet, hebben dus mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken.
Zet het wormenhotel op een schaduwrijke plek, niet in de felle zon.In de winter is vorst een gevaar en dan zorgt bubbeltjesplastic of een dekentje ervoor dat de wormen niet doodvriezen. Een wormenhotel is niet groot en daarom enorm geschikt voor een kleine tuin of balkon. Compostwormen eten graag gft-afval.
Wormen hebben zuurstof nodig. Een constante toevoer van frisse lucht door de grond zorgt er voor dat de wormen kunnen ademen en dat de bak niet gaat stinken. Een normale wormenbak ruikt naar aarde. Stank komt voor wanneer het voedsel gaat rotten onder anaerobe condities.
Wat mag je in een wormenhotel doen
In principe kun je al het gft afval aan je tijgerwormen geven. Bijvoorbeeld: Schillen van fruit en groenterestjes, theeblaadjes en koffiedik + ongebleekte filter, maar ook eierschalen. Eierdozen, karton en het papier van de keukenrol.