Kies bij geitenkazen en schapenkazen zoals Broccio, Crottin, Pélardon, Selles sur cher, Valencay… voor soepele witte en fruitige wijnen zoals een Chablis, Pouilly- Fumé, Pouilly- Fuissé, of een Sancerre.
Pouilly Fumé is over het algemeen een frisse zeer strakke en elegante witte wijn van de Sauvignon druif zonder houtopvoeding met een wat rokerig parfum uit het Loiregebied. Pouilly-Fuissé is meestal een vrij volle witte toast met honing Chardonnay wijn uit de Bourgogne, waar houtopvoeding tot een kunst is verheven.
Al jaren woedt de discussie of een Sancerre of een Pouilly-Fumé lang kan worden bewaard of niet. Hier is geen eenduidig antwoord mogelijk. Moderne exemplaren, met een gisting op lage temperatuur (rond de 15, 16 graden) en van wijngaarden met een flinke opbrengst, gaan zeker niet al te lang mee.
Pouilly-Fumé is een knisperfrisse witte wijn uit Pouilly-sur-Loire dat op de rechteroever in het Loiredal ligt, tegenover Sancerre. Hier worden droge witte wijnen gemaakt van het druivenras Sauvignon Blanc.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Goudgele prachtwijn uit Saint-Véran, gemaakt van de druif chardonnay. Op de rijke grond in het zuidelijke puntje van Bourgogne en na langdurige rijping levert die druif een intense en fraaie wijn af. Met een delicate neus van citrus en witte vruchten als perzik en peer.
Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Een wijn die overigens uitstekend past bij lokale geitenkaas Crottin de Chavignol. Het gebied heeft ongeveer 2.400 hectare met Sauvignon druiven. Een Sancerre wijn is een droge, geurige wijn met veel aroma's en een hoge zuurgraad.
Pouilly-Fuissé is een appellatie voor witte wijnen afkomstig uit het zuiden van Bourgogne waar de Chardonnaydruif wordt geteeld (niet te verwarren met de appellatie Pouilly-Fumé in de vallei van de Loire waar de Sauvignon Blanc druif wordt geteeld).
Lichte, jonge, frisse kazen, combineren goed met frisse wijnen als sauvignon blanc uit de Loire, chenin blanc uit de Vouvray, een frisse chardonnay als chablis, of een frisse rosé uit de Provence, ook bubbels als Champagne en crémant doen het goed met deze kazen.
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
Meursault kent geen grand cru wijngaarden, maar wel 105 hectaren premier cru, waarvan Perrières, Genevrières, Charmes en Gouttes d'Or het beste zijn. De doorsnee AOP Meursault kunnen vrij gewoontjes zijn, maar er zijn ook goede niet premier cru wijngaarden, zoals Les Clos de la Barre of Tessons.
Deze wijnen zijn echte krachtpatsers en combineren het beste met gerechten met pit. Denk aan een Thaise curry, maar ook maar ook een krachtige maaltijdsalade met blauwe kaas. Een klassieke combinatie in de Elzas is een Gewurztraminer met munsterkaas, vaak geserveerd met wat kummel erbij.
Pouilly-Fuissé wijnen worden uitsluitend gemaakt van chardonnay druiven en zijn daarom alleen in het wit verkrijgbaar.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Voor witte wijnen worden de druiven Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt. Voor rode wijnen is het de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay en Malbec. De rosé wijnen worden gemaakt van Gamay, Pineau d'Aunis, Pinot Gris en Pinot Noir.
Pouilly-Fumé is een Franse droge witte wijnsoort met een AOC-classificatie. De Pouilly-Fumé wordt gemaakt van de Sauvignon blanc druif en heeft een bouquet van mineralen en rook. Dit komt door de speciale bodem in het gebied.