Een lange broek en een shirt of blouse met lange mouwen biedt je de meeste bescherming tegen de zon. Het liefst draag je katoen, zijde of ander natuurlijk materiaal. Dit is ademend en neemt vocht op, wat wel zo prettig in de hete woestijn.
Belangrijke elementen in de woestijn zijn zon, droogte en het stof. Ruime kleding gemaakt van katoen of zijde heeft de voorkeur in de woestijn. Bandana's en/of hoofddoeken kunnen ervoor zorgen dat stof niet doordringt en worden tevens gebruikt tegen transpiratie.
De kleur van de kleding zorgt er ook voor dat de kans om opgemerkt te worden in de woestijn veel groter wordt (bijvoorbeeld in het geval iemand verdwaald is), omdat een zwart bewegend voorwerp veel beter contrasteert met de lichte kleuren van de woestijn.
Voedsel is niet het belangrijkste om te overleven in een woestijn. Water is veruit het belangrijkst! En kleding om je lichaam te beschermen tegen de zon en insecten. Vooral je hoofd en nek moeten bedekt zijn.
Goede schoenen zijn erg Het is belangrijk dat ze goed zitten en niet van je voeten kunnen glijden wanneer je op de rug van de dromedaris zit (dus geen instappers en slippers). Denk bijvoorbeeld aan wandelschoenen, sneakers of sportsandalen.
Om te bidden moet je je wassen met water, maar als bedoeïenen geen water bij zich hebben of alleen genoeg om van te drinken, mogen ze zich wassen met zand.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Het effect van kleuren
Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd. Anderzijds is het zo dat bepaalde kleding beter wordt gewaardeerd dan andere.
Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat. Kies voor luchtdoorlatende materialen die losjes om je lichaam vallen, zoals katoen, linnen, chiffon en zijde en laat zwaardere, winterse materialen zoals suéde, tweed en leer lekker op de plank.
Rood wordt ervaren als de warmste kleur en blauw als de koudste kleur.
Kledingkleur bij warm weer
Een wit shirt geeft meer verkoeling omdat het licht van wit de zon weerkaatst. Ook kleding met een heldere kleur zou meer warmte tegenhouden. Zo houdt een felgeel shirt je koeler dan een lichtgeel shirt.
Katoen is een ademende stof, neemt snel vocht op en verstikt de boel niet, waardoor het lekker luchtig blijft en geurtjes wegblijven. Ideaal dus voor deze warme temperaturen.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
De kleur van een ster verwijst naar zijn oppervlaktetemperatuur. Een rode ster is relatief koel met een oppervlaktetemperatuur van minder dan 3.000 graden Celsius. Onze zon is een gele ster: op het oppervlak heerst een temperatuur van meer dan 6.000 graden. En blauwe sterren zijn de heetste, 10.000 graden en meer.
Sterren met een temperatuur van rond de 5000K hebben een oranje-achtige gloed, die naar geel verloopt voor hetere sterren. Rond 6000K zijn de sterren geel/wit van kleur. Sterren heter dan dat, rond 8000K, zijn wit. Hele hete sterren, met een oppervlaktetemperatuur van 10.000K of meer, zijn blauw-wit van kleur.
Met zonwering kunt u het door de zon opwarmen van het huis beperken. zijn. Het is mogelijk om tot wel 90% van de energie van de zon te weren. Dit kan leiden tot een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden.
Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen.
Als je vervolgens geen handen wast, maar daarna wel je mond, neus of ogen aanraakt, dan hebben bacteriën de mogelijkheid om via de slijmvliezen het lichaam binnen te komen. Slechte bacteriën en andere ziektekiemen kunnen een infectie veroorzaken zoals verkoudheid en griep.
Hoe overleeft u de temperaturen? U zou beter in de nacht actief kunnen zijn in de woestijnen, de meeste dieren zijn dan ook nachtdieren in de woestijn. Op de dag is het van belang een beschutte plek te vinden en te zorgen dat het lichaam bedekt blijft anders zult u zeer snel verbranden.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren. Zo koelen je spieren niet te veel af.