Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
Schapen eten voornamelijk gras, aangevuld met hooi. Het is heel belangrijk dat je zorgt voor vers, mals gras en kwalitatief hooi. Daarmee weet je zeker dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Vul de voeding van je dieren af en toe aan met krachtvoeder.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild. 'Mits een kookproces kunnen ook varkens er een behoorlijke voederwaarde uithalen', aldus het ILVO.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Dieren moeten altijd de beschikking hebben over voldoende vers drinkwater. De NVWA zegt dat een paar keer per dag water aan een dier aanbieden niet voldoende is. Dieren moeten verkoeling kunnen opzoeken op schaduwplekken of in een goed geventileerde stal. Dit staat volgens de NVWA in het Besluit Houders van Dieren.
Aan groeiende dieren mag men ca. 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer), omdat ze meer nodig hebben; Zogende dieren hebben zelfs nog meer nodig, hier geldt als richtlijn: ca. 40 gram per kg lichaamsgewicht per dag aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer).
Snoeiafval en herkauwers
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Het voeren van mais is niet verstandig i.v.m. het vervetten van de ooien. Hierdoor kunnen problemen rondom het aflammeren ontstaan. Na het aflammeren is het wel zeer goed mogelijk om maïs te voeren.
Er zijn extreme langslapers zoals de vleermuis, buidelrat, luiaard en goudhamster met 15-20 uur slaap per dag. En kortslapers, zoals de olifant, de koe, het schaap en het paard, met een slaaptijd van 3-4 uur per dag.
Door de hoeveelheid regen in de afgelopen weken hebben schapen moeite een droge ligplaats te vinden. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren verhoogt dat de gevoeligheid voor klauwproblemen. Ook is het drogestofgehalte van het gras door de neerslag erg laag.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Voor de staloppervlakte reken je minstens 1,5 tot 2 m² per schaap, liever 4 m². Verder zorg je voor extra ruimte om (uitneembare) aflamhokjes te plaatsen. Reken daarvoor 2 tot 4 m² per hok. Zorg dat de hokjes altijd in verbinding staan met de kudde, zodat ooi en lam hun soortgenoten blijven zien.
De voerbehoefte per dag is 1260 VEM, 128 g DVE en een OEB van circa 0. De voeropnamecapaciteit is ongeveer 1,4 kg droge stof, het ruwvoer wordt onbeperkt gegeven. De schapenbrok bevat 900 VEM en 105 g DVE per kg. De voeropname uit krachtvoer en ruwvoer is een gemiddelde over de laatste 3 4 weken.
Laat de ooien 2 à 3 weken voor het dekken op een schrale weide lopen en voer in die fase niet bij. Verplaats ze naar een verse (rijke) weide en voer 250g Schapenbrok Lacto per ooi per dag bij in de dekfase. Flushen kan het aantal lammeren per schaap met gemiddeld een half lam vergroten.
Een schaap is een zoogdier. Het is een echt boerderijdier. Een schaap zegt ""Bèêè"". een geit zegt "Mèêèh".
De jaarlijkse kosten per ooi bedragen voor een schapenhouder zo'n 200 tot 220 euro, zo berekent vakblad Management&Techniek. De voerkosten bedragen zo'n 136 euro per jaar, dat is ongeveer 65% van de totale kosten.
Schapen worden niet zwaarder als ze in de regen staan. Dit komt omdat er in het wol van een schaap wolvet (lanoline) inzit. Door het wolvet gaat het water langs zijn vacht en blijft het niet zitten. Zo wordt het schaap niet nat.
Een volwassen schaap drinkt tot 10 liter water per dag. Een automatisch drinksysteem of grote drinkbakken met proper water zijn dus nodig. Een liksteen voor schapen zorgt voor extra vitaminen en mineralen.
Kan ik een schaap iets leren? Schapen leer je niet makkelijk iets aan. Toch is het mogelijk om op hun dagelijkse patroon in te spelen. Ze zijn echte gewoontedieren en vinden een vast dagritme prettig.
Schapen leven het liefst in een kudde. Schapen die alleen leven, zijn eenzaam en ongelukkig.
Een schaap kan een leeftijd van 15 tot 20 jaar halen, maar dit komt in de praktijk zelden voor: meestal worden ze veel eerder geslacht. Op hoge leeftijd verliest een schaap zijn tanden en kiezen waardoor het niet meer goed kan eten.