Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
Nederlanders eten drie keer per week aardappels
Dat vlees komt het vaakst van het varken, in de vorm van gehakt. De groente op ons bord bestaat het vaakst uit tomaat, ui en bloemkool. Verder trakteren we onszelf graag op een bord rijst of pasta, dat staat zo'n een tot twee keer per week op het menu.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
Recepten met pasta zijn met stip de favoriet van de Nederlander in 2020. Daarnaast kiezen Nederlanders graag voor bowls (zoals sushi- of burrito bowls) of voor balans recepten; maaltijden boordevol groenten. Dit jaar is er 23% meer gezocht op 'bowl recepten' dan in dezelfde periode in 2019.
Stamppot boerenkool is verkozen tot nationaal gerecht van Nederland. Nederland heeft vanaf nu een heus nationaal gerecht: stamppot boerenkool. Deze kost is verkozen tot nationale dis in een peiling van Quest. De 'boerenkoolstamp' versloeg daarmee andere typisch Nederlandse gerechten zoals snert en kapsalon.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten. Wat zijn gezonde tussendoortjes?
In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen. Dit proces kan mogelijk bijdragen aan versnelde veroudering en gezondheidsklachten.
Bestek likken in Rusland
De Russen vinden het simpelweg onbeleefd wanneer je de laatste restjes van je mes en vork aflikt. Maakt niet uit hoe lekker het eten is!
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
Een officieel diner dat door een staatshoofd wordt gegeven, noemt men een staatsdiner of staatsbanket; alleen genodigden mogen hieraan deelnemen. Vaak wordt bij een staatsbezoek een staatsdiner aangeboden. Een ander woord voor het avondmaal is het 'souper'.
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.
Nederlanders staan bekend als oplossingsgericht en weten van aanpakken. Die mentaliteit heeft wel een keerzijde: als het vervolgens even anders loopt dan we hadden bedacht, gaan we snel over tot klagen. Kan iets dat kapot is niet snel worden gerepareerd? Dan raken we geïrriteerd.
Hollandse Dranken: Mist u de typisch Nederlandse dranken ook zo in het buitenland? Wij leveren bijvoorbeeld Douwe Eberts koffie, Senseo koffie, Taxi vruchtensap, Roosvicee, Karvam Cevitam, Dubbel Frisss en nog veel meer Hollandse dranken wereldwijd.
Nederlanders staan bekend als een volk dat eenmaal buiten de landsgrenzen goede fooien geeft. Nederlanders geven ook gul aan goede doelen. Een Nederlander is ook niet te beroerd om in de kroeg een rondje te geven. Nederlanders zijn wél spaarzaam.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes. Dagelijks vinden zes miljoen (!)
Fries Suikerbrood
Een Friese specialiteit, die bij veel mensen zo in de smaak valt, dat veel bakkers in het land suikerbrood zijn gaan bakken.
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
De Nederlandse keuken globaliseert met de komst van Caribische Nederlanders, Surinamers, Indonesiërs en mensen van rond de Middellandse Zee. Zij veranderen mede de aloude houding van Nederlanders ten opzichte van voedsel: maaltijden hoeven niet meer slechts voedzaam en goedkoop te zijn.
STAMPPOT BOERENKOOL
We trappen de lijst af met een echte Nederlandse klassieker: stamppot boerenkool! Wist je dat dit de meest gegeten stamppot is in Nederland? Dé ultieme Hollandse kost bestaat uit kruimige aardappelen, boerenkool, een scheutje melk, spekjes en jawel: een rookworst.