De lunch is in Duitsland de hoofdmaaltijd van de dag. De Duitsers eten dus over het algemeen warm, 's middags. Ook op scholen eten de kinderen warm en de volwassenen eten een warme maaltijd op hun werk. Men begint vaak met een soepje.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Typisch tafelen in Duitsland
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Duitsers daar hebben vaak een voorliefde voor de Italiaanse-, Spaanse-en ook de Griekse- of Turkse keuken. Daar zal dus ook meer het brood of de Duitse witte harde broodjes, belegd worden met Mortadella, Chorizo, salami, of Sucuk, een gedroogde worst waar vooral de vele Turken die in Duitsland wonen gek op zijn.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Eten in Duitsland is erg goedkoop. Je kunt buiten de deur eten voor ongeveer 2-4 EUR (grote worsten en braadworst). Maaltijden bij veel van de bierhallen in het hele land kosten slechts 9-15 EUR. Kant-en-klaar broodjes kosten ongeveer 5 EUR.
Voor een traditionele Duitse spirit moet je Schnaps hebben. Een heldere sterke drank met vaak een wat lichte fruitsmaak. Niet zo gek ook, want de drank wordt gemaakt van vergiste vruchten en wordt gebotteld zonder toegevoegde suikers. De meest gebruikte vruchten hiervoor zijn appels, peren, pruimen en kersen.
Een normaal biertje van de tap kost ongeveer 3 tot 4 euro, maar veel van de speciaal biertjes zijn een stuk prijziger. Berlijn, Duitsland : Een biertje kost hier op het terras in het centrum: € 4.00. In de rest van Duitsland ligt het peil een stuk lager, en is Duitsland over het algemeen een vrij goedkoop bier land.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Let er ook even op wat je gaat krijgen als je een Frikandel bestelt. In Duitsland krijg je namelijk een gehaktbal en dat noemen ze dan een Frikadelle.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving. Daarom zijn ook in Nederland veel Duitse producten populair. “Made in Germany” producten zijn misschien wat duurder, maar gaan niet zo snel stuk.
Bereiding Duitse borrelplank
Verdeel de pretzels, augurkjes in plakjes sneden, de zilveruitjes, een bakje mosterd, de rookkaas, leverworst, het gegrilde gehakt in stukken gesneden, de Schwarzwalder ham en de Duitse salami ham op een mooie en grote borrelplank.
De meeste Nederlanders denken bij typisch Duits eten en drinken vooral aan bier, braadworst, schnitzel en zuurkool. Maar het omvat zo veel meer. Er zijn in Duitsland bijvoorbeeld ontzettend veel regionale gerechten. Voor de Duitsers is eten een soort van traditie en dat merk je aan hun eetgewoontes.
Bier is veruit de populairste drank in Duitsland en onlosmakend verbonden met de Duitse cultuur. Duitsland is de grootste bierproducent en -consument van Europa en staat op de derde plaats in de wereld met een consumptie van 107 liter per inwoner per jaar.
Het oudste recept voor de bekende Duitse worst dateert uit 1432 en werd gevonden in Thüringen. De Thüringer Bratwurst wordt door heel wat mensen gezien als de lekkerste en is veruit de populairste variant. Enkele andere bekende worsten zijn onder meer de Bockwurst, de Frankfurter, de Göttinger en de Regensburger.
DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
Eigenlijk is het een tussenmaaltijd met huisgemaakte worst, gerookte forel of ham en korstig brood uit het Zwarte Woud. Om correct te zijn hoort er ook nog een Wässerli, een vruchtenbrandewijntje bij, maar tegenwoordig beschouwen zelfs de bewoners van het Zwarte Woud de vesper eerder als avondmaaltijd.
De accijnzen op alcohol zijn in Duitsland lager dan in Nederland. Zeker bij sterke drank kan het prijsverschil hierdoor behoorlijk oplopen, tot wel 30%! Dat is al snel een tientje per fles. Maar ook bier en wijn is goedkoper.
Daarnaast staat Duitsland natuurlijk bekend om zijn Nürburgring, de Zoo van Berlijn, Fantasialand, Europark Duitsland, het Oktoberfest en de vele kerstmarkten die er ieder jaar gehouden worden. Duitsland is bij veel toeristen erg geliefd om zijn prachtige natuurgebieden.