Een kwart van de jongens koopt een keer of vaker per week snoep zoals drop en repen en een vijfde zoute snacks zoals chips. Meisjes kopen - als ze snacken - het vaakst snoep (14 procent) of zoute snacks (14 procent). Voor warme snacks ligt dat percentage op 13 procent en voor fruit op 12 procent.
Jongeren zijn nauwelijks bezig met wat ze eten. Ze kiezen wat ze lekker vinden of wat ze van hun ouders voorgeschreven krijgen. Het ontbijt wordt vaker individueel genuttigd, en wat gegeten wordt is vaak standaard. Bij andere maaltijdmomenten wordt vaker afgewisseld, zowel bij lunches, tussendoortjes als diner.
Jongeren komen de hele dag door in aanraking met voeding; de drie eet- en snackmomenten op een dag. Als jongeren in de pubertijd komen, ontwikkelen ze een ander eetpatroon. Ouders, vrienden en de omgeving spelen hierbij een belangrijke rol. Jongeren gaan voeding op een andere manier beleven.
Geef ze het liefst iets uit de Schijf van Vijf, dus wat groente, fruit of een belegde volkoren boterham, tosti van volkorenbrood met 30+ kaas of volkoren knäckebröd. Willen ze toch iets te snoepen, houd het dan klein. Een koekje of een dropje bijvoorbeeld.
Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden per dag voor een kind van 14 tot 18 jaar: Groente (vers of diepvries): 250 gram. Fruit: 2 porties. Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje.
Naast snoep en chocola is ijs ook erg populair onder vrouwen. Een ander toetje dat goed in de smaak valt is yoghurt. Magere yoghurt bevat weinig calorieën en daar letten vrouwen op. Ook smoothies staan hoog op de ranglijst.
Eet samen aan tafel, op vaste momenten
Dus: maak er een gewoonte van! Jongeren hebben een drukkere agenda en zijn minder thuis dan wanneer ze kind waren. Elke maaltijd samen eten is misschien niet meer mogelijk, maar maak afspraken wanneer er samen gegeten wordt en praat met elkaar.
Nederlandse jongeren denken te weinig aan gezond eten. Dat blijkt wel uit hun groente- en fruitconsumptie: ze halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden in geen velden of wegen. Met alle gevolgen van dien: ongezond eten kan leiden tot obesitas en diabetes.
De puberteit houdt in de lichamelijke verandering waar de mens in terecht komt. Hormonen, groeispurt, etc. Logisch eigenlijk dat veel pubers daardoor meer trek hebben. En juist in snacks en veel ongezonde tussendoortjes.
In 2021 zijn kinderen van 4 tot 12 jaar gezonder gaan eten. Van deze kinderen eet bijna 51 procent vijf dagen per week fruit. Ten opzichte van 2020 is het aantal kinderen dat voldoende fruit eet gestegen. Toen ging het om ruim 46 procent van de 4- tot 12-jarigen die vijf dagen per week voldoende fruit at.
Eet gevarieerd en eet volop verse groenten en fruit Door regelmatig aanbieden raken kinderen gewend aan de smaak. Pas na 15 keer proeven went een nieuwe smaak! Beperk het snoepmoment tot 1 keer per dag en geef kleine hoeveelheden. Behalve in snoep, komt veel suiker voor in frisdranken en yoghurtdrank.
Een ontbijt levert 10-15% van de energie en voedingsstoffen die pubers dagelijks nodig hebben. Daarmee is het een onmisbaar begin van de dag. Een gezond ontbijt voor tieners bestaat o.a. uit belegd volkorenbrood of ontbijtgranen, magere of halfvolle melkproducten en fruit.
Het maakt daarbij niet uit of je aan gewichtheffen doen, een rondje in de buurt loopt, gaat zwemmen, of gaat rennen op een loopband; als je iedere dag ongeveer een uur lang beweegt en meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, zul je afvallen.
Mannen eten meer vlees dan vrouwen. Mannen krijgen gemiddeld 115 gram vlees binnen en vrouwen 81 gram. Ook gebruiken mannen vaker bewerkt vlees. Het verschil bij het gebruik van vis is met 1 gram minimaal en ook qua eieren is met gemiddeld 2 gram verschil per dag het verschil minimaal.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Blijf gewoon gezond eten als je op je gewicht wilt letten. Eet tussendoor fruit en groente in plaats van koekjes of chocolade, drink water in plaats van frisdrank of sap, beweeg minstens een uur per dag en laat de televisie en computer wat vaker uit.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.