1. Geranium macrorrhizum 'Ingwersen's Variety' Naast de bleekroze bloemen in mei en juni heeft deze geranium fraai groen blad dat zich langzaam uitbreidt en vaak rood wordt in de herfst. Een van de sterkste geraniums, ideaal voor droge schaduw en bakken.
Geraniums laten overwinteren is in principe heel eenvoudig.De planten worden met pot en al op een koel, licht plekje gezet. De temperatuur moet ongeveer 10 tot 14° C zijn. Onder de 10° C zou het echter niet moeten komen. Snoeien in de herfst is niet noodzakelijk, omdat dat ook nog in de lente kan plaatsvinden.
Het beste kunnen Pelargoniums overwinteren op een zo licht mogelijke plek bijvoorbeeld vensterbank, kas en serre. De temperatuur is van minder belang, zolang het minimaal vorstvrij is en overdag maar boven de 4 graden komt. Belangrijker is eigenlijk een plaats met een zo laag mogelijke luchtvochtigheid.
Geranium 'Rozanne' is de langst bloeiende blauwe Geranium! Dit is de beste blauwe Geranium. Rozanne bloeit rijk en onafgebroken van mei/ juni tot eind oktober. Hoogte 40cm, groeit breeduit.
In een mediterrane tuin met een zonnige ligging zijn Geranium cinerea, Geranium 'Patricia' en Geranium renardii goed keuzes. De eerste vanwege de mooie bloeikleur en de tweede vooral vanwege het bijzondere viltige blad.
Kunnen ze tegen vorst? Anders dan nichtje de tuingeranium of ooievaarsbek, zijn Pelargoniums niet winterhard. Geraniums kunnen dus niet tegen vorst. Vandaar dat ze pas na half mei naar buiten kunnen.
De geranium, ook wel ooievaarsbek, is een winterharde plant. In de volksmond wordt met de geranium vaak het eenjarige plantje hangend aan de balkons bedoeld. Maar dit is eigenlijk de pelargonium. Met geranium bedoelen wij de ooievaarsbek, een meerjarige plant.
Om een lange, prachtige en maandenlange bloei te krijgen, moeten regelmatig uitgebloeide bloemen en verwelkte bladeren verwijderd worden, en de planten teruggesnoeid worden. Uitgebloeide of bruine plantendelen worden eruit geknipt of eruit gebroken en bij het bioafval gedaan.
Snoei je geranium direct na de bloei
Voor de meeste geldt dat direct na de bloei (rond juli) ze teruggesnoeid moeten worden. Wanneer je vroegbloeiende soorten direct na de bloei sterk terug snoeit zullen ze nog een keer bloeien. Stel het snoeien van bladverliezende en vorstgevoelige geraniums uit tot het voorjaar.
Pak de bloemsteel net onder de bloemen vast met je duim en wijsvinger. Knijp in de steel en breek hem met je duimnagel, en haal dan de dode bloem weg.
De bloemen bestaan ook in veel verschillende tinten en zijn meestal dubbelbloemig. Enkelbloemig bloeiend komen ze ook voor en worden dan wel eens “Oostenrijkers of Oostenrijkse hanggeranium” genoemd omdat je ze daar ter plaatse in de zomer meterslang vanaf de balkons naar beneden kan zien hangen.
Geranium planten
Geranium cinereum en Geranium sanguineum willen graag volle zon en droge grond. Geranium x cantabrigiense en Geranium phaeum kunnen veel schaduw verdragen. Bijna alle soorten Geranium groeien en bloeien prima in de volle zon of halfschaduw.
Geranium macrorrhizum is een halfwintergroene, snelgroeiende ooievaarsbek met een bodembedekkende, matvormende habitus. De bladeren zijn lichtgroen, ietwat kleverig en zeer aromatisch. In de herfst kleuren ze mooi bronsrood. Deze geranium bloeit rijkelijk van mei tot eind juli met kleine enkelvoudige rozerode bloemen.
De plant is een bodembedekker, met 5 planten per vierkante meter raakt de grond goed bedekt. De plant groeit breeduit en weeft zich tussen andere planten in de border. Deze geranium is winterhard, verliest in de winter zijn blad en wordt ongeveer 40 cm hoog.
Diepe schaduw of volle zon, nat of droog, voor elke plek in de tuin is wel een Geranium te vinden. Voor enkele soorten is zelfs droge schaduw geen probleem. Sommige Geraniums kunnen 'eindeloos' blijven doorbloeien. Die eigenschap draagt bij aan hun immense populariteit.
Het is vooral een kwestie van regelmatig watergeven. Wanneer je de uitgebloeide bloemen verwijdert, maakt de geranium continu nieuwe bloemknoppen aan. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding.
geraniums. De knalrode 'boerengeraniums', de Franse geraniums met hun enorme bloemen in allerlei tinten, de hanggeraniums die in de loop van de zomer een waterval van bloemen produceren: ze behoren allemaal tot de enorme familie met de latijnse naam Pelargonium.
Franse Geranium, zusje van de 'gewone' Geranium
Maar pas op: nachtvorst kan deze dame niet verdragen, dus zet haar pas buiten als het daar een beetje aangenaam is.
De plant kan gerust een paar dagen zonder water, dus een spontaan weekend weg is geen probleem. Om een rijkelijke bloei op lange termijn te garanderen, moeten geraniums regelmatig en royaal water krijgen.
De planten verdragen geen temperaturen onder 6 °C. Zonale-geraniums groeien het liefst in vrij droge lucht. Bescherm ze daarom buiten tegen een teveel aan regen.
Geranium 'Rozanne' is uitstekend te combineren met andere tuinplanten met een afwijkende bloemvorm zoals Agastache (dropplant), hoge Campanula (klokjesbloem), Echinacea (rode zonnehoed), een aantal soorten Salvia (salie), Monarda (Bergamotplant), Phlox (Vlambloem), sommige Persicaria (Duizendknoop).
De bloeitijd is van mei t/m november. In deze periode bloeit geranium 'Rozanne' onafgebroken met blauwpaarse bloemen met een wit hart.
Eenvoudige verzorging
Zet of hang ze in hun pot of bak op een plek waar ze minstens vier uur direct zonlicht per dag krijgen. Je kunt ze ook in de volle grond van je tuin planten. Geef vooral planten in potten of bakken regelmatig water. In de tuin droogt de grond minder snel uit dan de potgrond in potten.