Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry). En natuurlijk is rode port niet te vergeten bij het dessert.
Welke wijn bij pavlova met rood fruit? Bij zo'n verleidelijke taart hoort een verleidelijke wijn: wat dacht je van een glas rosé champagne, wel demi sec!Of een Moscato d'Asti past uitstekend. Wat onbekender maar ook aanraders: een Californische Orange Muscat of een Italiaanse Brachetto d'Acqui.
Wijn en spijs voorbeelden met dessertwijn:
Sauternes met blauwe kaas of foie gras. PX met chocolademousse/taart, karamel pudding of notentaart. Port met blauwe kaas. Moscato d'asti met tiramisu, fruit of tarte tatin.
Welke wijn bij Lemon Meringue taart? Bij een lemon meringue pie met z'n mooie zoet-zure smaak, schenk je een dessertwijn met dezelfde eigenschappen. Kies voor een Sauternes, Tokaij Azu of een Riesling Beerenauslese.
Taart, Vruchten, Crèpes of ander zoet Dessert
Denk hierbij aan een Demi-sec, Rosé, Sec of Doux champagne. Door de frisse tonen van de Rosé of de lichtzoete tonen van de Demi-sec zijn deze perfect bij een taartje of crèpe bijvoorbeeld.
De beste zoete wijnen (zoals Sauternes, de top uit Loire en Duitsland) doen het vaak veel beter bij fruit dan bij ijs, gebak of andere mierezoete hapjes. Naast desserts met chocola passen slechts enkele zeer krachtige (vaak rode) zoete wijnen. De meeste desserts in de traditionele zin overschaduwen dessertwijnen.
Moscato d'Asti is een licht bruisende wijn met weinig alcohol (4,5-6,5%) en een heerlijke zoete smaak. De wijn is ideaal als dessertwijn.
Meeste dessertwijnen 8 tot 10 graden
De meeste soorten dessertwijnen kun je het beste koel drinken = 8 tot 10 graden. Donkere dessertwijnen, zoals de Banyuls en dessertwijnen die aan sherry/port doen denken kunnen het beste op 12 tot 16 graden gedronken worden.
Glazen wijn uit fles - Dessertwijn
Dessertwijnen worden ook geserveerd in kleinere glazen met een delicatere schenking, maar je krijgt eigenlijk ongeveer 8 glazen wijn per (standaard) fles. In sommige gevallen, zoals bij Port, waar het alcoholpercentage nog hoger is, kun je 10 glazen per fles krijgen!
Meringue is zowel vanbuiten als vanbinnen droog en stevig en hierdoor minder kwetsbaar dan pavlova. Maar het grootste verschil is toch wel de topping: pavlova wordt traditioneel geserveerd als een taart met een topping van slagroom en vers fruit, terwijl meringue slechts uit gedroogd schuim bestaat.
Omdat dessertwijn zo heerlijk is en niet alleen bij het dessert. Meestal zijn het zoete witte wijnen, soms rood en soms mousserend maar eigenlijk altijd zoet. Dessert wijn is niet alleen maar zoet maar heeft ook de kenmerkende zuren en aroma's waardoor de smaak evenwichtig is en de wijn haar diepgang krijgt.
Een dessertwijn is een versterkte wijn. Hiermee worden wijnen bedoeld die meer suikers, alcohol of aroma's bevatten. Een dessertwijn is vaak erg zoet, omdat het veel (rest)suikers bevat. Dit komt onder andere door de druiven die voor dessertwijnen worden gebruikt.
Sterke dranken zoals cognac en whisky zijn ook goede keuzes om te combineren met pure chocolade. De complexe smaken van de dranken passen goed bij de complexiteit van de pure chocolade.
Bij het dessert
Kies je voor een licht, fris en fruitig dessert dan zou je kunnen kiezen voor een fruitbier. Hou je niet zo van fruitbier dan zijn een Zwaar Blond of een Tripel uitstekende alternatieven. Neem bijvoorbeeld Brouwersnös Mooien Muiter, een Grolsch Kruidige Tripel of vandeStreek Turf 'n Surf.
Rode wijn is vaak gebaat bij wat extra zuurstof. Bij rode wijn is het glas dus groter en breder dan bij wit of rose. Zo kan er voldoende zuurstof bij en ontwikkelt de wijn zich in het glas. Om goed te kunnen walsen en zo de wijn wat extra lucht te geven is het belangrijk dat ook de bol van de kelk breed genoeg is.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Dat kan, maar niet te lang, want je witte wijn wordt er smakeloos van. Ook rode wijn wordt er niet beter op als je 'm in de koelkast bewaart.
De smaak van Moscato d'Asti is zoet. De zoete smaak komt aan de wijn, omdat de wijnmaker de vergisting van de wijn vroegtijdig stopt. Hierdoor worden niet alle suikers afkomstig uit de Moscato druif omgezet in alcohol.
De Asti Martini is een heerlijke mousserende wijn, uitsluitend gemaakt van de Muscat druif. In de mond rijk en zoet van smaak met tonen van nectarines, honing en mango en zachte bubbels. Deze Italiaanse champagne is uiterst geschikt als aperitief, bij feestelijke gelegenheden of in combinatie met desserts.
Asti is een vaak mousserende witte wijn afkomstig uit Noord-Italië. Deze wijn is gemaakt van de moscato bianco of muskaatdruif, waardoor Asti een heerlijke, complexe, zoete smaak krijgt.
Eenvoudig gezegd: witte wijn wordt geserveerd met wit vlees, rode wijn met rood vlees. Lichte wijnen worden aangeraden bij kruidige gerechten en vis, sterke wijnen bij stevige gerechten. Bij een kaasplank past witte wijn het beste. Ook de volgorde van de wijnen is heel belangrijk.
Een goede wijn wordt gekenmerkt door zuivere, precieze, mooi gedefinieerde, niet-artificiële geuren en smaken. Vreemde luchtjes en chemische aroma's horen in een wijn niet thuis. Een andere belangrijke eigenschap is evenwicht. Een goede wijn geeft je een sensatie van harmonie.
Enkele namen die tot de verbeelding spreken zijn Sauternes, Eiswein, Trockenbeerenauslese en Eszencia. Het zijn wijnen met een edele zoetheid en soms wel meer dan 150 gram suiker per liter. Ze kunnen gedronken worden bij hoog zoete desserts, maar ook bijvoorbeeld bij foie gras.