Het opgehaalde textiel wordt in sorteercentra gescheiden op wat bruikbaar en niet bruikbaar is. Goede kleding gaat naar tweedehandswinkels toe, of naar andere landen. Het overige textiel wordt verwerkt tot nieuwe producten. Dat zorgt voor meer duurzaamheid in de textielindustrie.
Bijna 70% van het ingeleverde textiel kan opnieuw als kleding worden gedragen.Een deel daarvan gaat naar kringloopwinkels in Nederland.De rest krijgt een bestemming in het buitenland.
De kledingstukken die nog gedragen kunnen worden, worden door het sorteercentrum weer doorverkocht. Aan tweedehandswinkels bijvoorbeeld, die de parels eruit pikken. De kleding die hierna overblijft wordt verkocht, bijvoorbeeld aan Oost-Europa, en daarna wordt er een sortering gemaakt om naar Afrika en Azië te sturen.
Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn.
Door fashion te hergebruiken of te recyclen, kunnen we dat omkeren”, belooft H&M op hun website. Op drie manieren gaan ze met onze oude kleding aan de slag, zeggen ze: ze brengen het weer op de markt als tweedehands kleding, of ze recyclen het tot nieuwe materialen of versnipperde textielvezels.
In 2020 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
We hanteren een zerotolerance-aanpak voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid.
Het produceren van kleding is slecht voor het milieu
En bij het verven van kleding worden er heel veel chemicaliën gebruikt. Bovendien wordt voor de productie van kleding vaak gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, wat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen en klimaatverandering.
Als je spijkerbroek niet vies is of stinkt, kun je deze gewoon blijven dragen. Winterjassen was je één keer in het seizoen.Mutsen, sjaals en handschoenen was je tijdens koude periodes één keer per maand.Pyjama's kun je wel vier keer dragen.
Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd.
Bij binnenkomst wordt de kleding grof gesorteerd, dat wil zeggen; kleding, schoenen en tassen in een kar en woning textiel (gordijnen, kussens, beddengoed, e.d.) in een andere kar. Is de kar vol dan wordt deze naar het magazijn voor de textiel sortering gebracht en gaan er weer lege karren mee terug.
Moeilijk recyclebaar
Recycling van textiel naar textiel is meestal te ingewikkeld.” Dat komt doordat veel textiel uit verschillende vezels bestaat die moeilijk te scheiden zijn. Dat zien we al bij spijkerbroeken, die naast katoen en polyester ook elastaan bevatten om het rek te geven.
Duurzame stoffen van gerecycled katoen
Het recyclen van katoen gebeurt op de volgende manier: Productie afval en/of ingezameld gedragen textiel wordt ingezameld en gesorteerd op kleur. De precisie waarmee dit gedaan wordt, maakt het mogelijk om heldere kleuren garens te produceren zonder deze bij te verven.
Overschotten en wegwerpproducten. Een deel van deze kleding wordt vervolgens met korting aangeboden, sommige stukken gaan terug in de voorraad. Wat hierna overblijft, wordt gedoneerd aan een goed doel of vernietigd door het te verbranden of vervezelen. Er wordt helaas vaak gekozen voor die laatste optie.
Versleten kleding in de kledingcontainer
Ook kunnen vezels gebruikt worden om nieuwe kleding van te maken. Kapotte kleding mag je dus gewoon weggooien. Zelfs je oude sokken of ondergoed. Zorg er alleen wel voor dat het schoon (zonder verf- of olievlekken) en droog is.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende. Dat is goed voor de stof en zo draag je met het wassen van je onderbroeken ook nog iets bij voor het milieu.
De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
De totale industrie draagt bij aan zo'n 32% van de totale uitstoot van de broeikassen. Eén van deze vervuilers is de chemische industrie. De chemicaliën die voor deze vervuiling zorgen worden gebruikt in producten als plastic en kunstmest.
Inzameling van textielafval
In 2019 is 554 kiloton textiel als afval weggegooid of als tweedehandsartikel geëxporteerd. In 2019 werd via de gemeenten 86 kiloton textiel gescheiden ingezameld.
Voor de meeste kleding is het erg slecht als je het in de wasmachine gooit. De stoffen vervormen, de kleuren veranderen, en de kleding slijt snel. De CEO van Levi's zegt zelfs dat hij zijn eigen jeans al 10 jaar niet gewassen heeft.
Wie weer een nieuwe broek of een nieuwe schoenen bij de Spaanse kledingketen Zara wil kopen, kan zich beter even achter de oren krabben. Het bedrijf is namelijk – wederom – in opspraak gekomen vanwege slavernij en kinderarbeid.
Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze fabrieken regelmatig om de productieketen te controleren.