Gezondheid kent dus drie dimensies: een fysieke, mentale en sociale. En uiteraard beïnvloeden ze elkaar. In de literatuur wordt dit ook wel het biopsychosociaal model van gezondheid genoemd. Gezondheid moet daarom gezien worden als een holistisch begrip.
Een begrip bestaande uit zes dimensies genoemd door patiënten/ervaringsdeskundigen; Lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.
Zingeving is de vierde pijler van werkgeluk. Zingeving houdt in dat je voelt dat je bijdraagt aan iets dat groter is dan jijzelf én dat past bij wat jij belangrijk vindt.
Bij 'Lichaamsfuncties' draait het om je eigen ervaring van gezondheid, fitheid, en bewegingsvrijheid. Dit omvat thema's zoals slaap, voeding, conditie en beweging. Deze worden beïnvloed door jouw leefstijl.
Wat zijn mijn vitale organen? Jouw vitale organen zijn de organen in jouw lichaam die je nodig hebt om in leven te blijven; het hart, de nieren, de lever en de longen. Als één of meerdere van deze organen niet goed functioneren kan dat levensbedreigend zijn.
Deze zijn achtereenvolgens: het plezierige leven, het goede leven, het hebben van positieve relaties, het zinvolle leven en iets bereiken in je leven. In de hoofdstukken die erop volgen, werkt de auteur deze pijlers verder uit.
Machteld Huber introduceerde het concept positieve gezondheid in Nederland in 2012. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.
De zevende dimensie is verbonden met het zevende chakra, het kruinchakra genoemd. Het is het chakra dat voor eenheid staat. En het zevende energielichaam wordt het causale lichaam genoemd, welke gaat over het één zijn met de schepper.
Gezondheid wordt beïnvloed door verschillende soorten factoren, we noemen ze gezondheidsdeterminanten. Het Health Field Concept (Lalonde, 1974) vat deze in 4 categorieën samen: biologische factoren, voorzieningen in gezondheidszorg, leefstijl en omgeving.
Factoren die invloed hebben op het ontstaan van een ziekte of het beloop ervan noemen we determinanten. Vijf belangrijke determinanten van de gezondheid zijn ongezonde voeding, weinig bewegen, problematisch alcoholgebruik, psychosociale arbeidsbelasting en slechte luchtkwaliteit.
De definitie stamt uit 1948 en luidt als volgt: 'Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekten of gebreken. ' Waar de WHO geen rekening mee had gehouden, is dat de definitie ook een afbakening is.
Sociaal-emotioneel welbevinden staat voor een positieve geestelijke gezondheid, bepaald door optimisme, geluk, vitaliteit, veerkracht, gevoel van betekenis hebben, eigenwaarde, ervaren van ondersteuning uit de omgeving en het goed weten om te gaan met de eigen emoties.
Hij ontwikkelde het PERMA-model, waarbij de letters staan voor Positive emotions (positieve emoties), Engagement (betrokkenheid), Relations (relaties), Meaning (betekenis) en Accomplishment (succeservaring). Door positieve aandacht te besteden aan deze 5 gebieden, kun je welbevinden, geluk en optimisme stimuleren.
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Wat zijn de belangrijkste dingen in jouw leven? Aan welke zaken spendeer jij tijd en waarom eigenlijk? Weet je wat je wilt bereiken in jouw leven en indien ja, wat is dat dan? Heb je soms het gevoel dat je geen tijd hebt om de dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen?
Geluk gaat meestal om het hier en nu, terwijl zingeving duurzamer is en meer over de langere termijn gaat. Hoewel verbindingen met anderen belangrijk zijn voor zowel geluk als zingeving, gaat het bij geluk om het ontvangen van anderen, terwijl zingeving (ook) gaat over het helpen van andere mensen.
Levensvragen zijn vragen over de zin en bedoeling van ons leven. Deze vragen vertellen je over de behoeften, wensen en mogelijkheden van de cliënt.
Ademhaling, circulatie, pijn, temperatuur en bewustzijn. Elke zorgprofessional moet de vijf vitale functies kunnen meten bij een cliënt. Dat is van belang om de gezondheidstoestand in stabiele situaties te volgen.