Honden hebben vlees of vis nodig om in goede gezondheid te verkeren. Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs!
1. Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Een richtlijn voor de ideale hoeveelheid voer per dag is zo'n 25 gram per kg lichaamsgewicht zolang ze nog in de groei zijn. Volwassen honden kunnen toe met 10 gram per kg lichaamsgewicht. Zoals hierboven echter al staat beschreven, is dit maar een indicatie.
Veel eten in één keer opschrokken kan leiden tot maag- en darmproblemen. Als je niet zeker weet hoe vaak je je hond te eten moet geven, bespreek het dan met je dierenarts. Laat je hond eten op een rustige plaats, weg van de huiselijke drukte.
Honden zijn vaak allergisch voor tarwe, dus dat dient liefst vermeden te worden in hondenvoer. Maar groenten, zoals pompoen en zoete aardappel zijn prima bronnen van koolhydraten en heel gezond voor je hond. Ook fruit is gezond. Maar honden kunnen ook goed mais, aardappels en rijst verteren.
Is kaas gevaarlijk voor honden? Als honden konden lezen, dan werden ze nu razend blij: ze mogen af en toe bést een blokje kaas. Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes).Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken.
Ja, een hond mag brood eten, maar het doet niet veel voor ze. Honden kunnen brood niet helemaal verteren; ze nemen er geen voedingsstoffen uit op. Het is dan ook vooral vulling voor de maag. Af en toe een stukje is prima, maar het is zeker geen maaltijd voor je hond.
Rijst kan juist gistingsdiarree veroorzaken en moet dus zeker niet worden gebruikt bij een hond met diarree. Vroeger werd nog weleens geadviseerd om honden gekookte kip met rijst te geven bij diarree, omdat dit licht verteerbaar zou zijn.
Je kunt je hond zijn eerste maaltijd in de ochtend geven, de tweede in de middag of rond etenstijd en de laatste maaltijd vlak voordat je naar bed gaat. Voor een goede vertering en een betere benutting van de voedingsstoffen is voldoende rust voor en na de maaltijd belangrijk.
Een hond drinkt gemiddeld 50-60 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Om water te kunnen drinken vouwt een hond zijn tong om tot een soort lepeltje, zie het filmpje hieronder. Een hond drinkt meer bij inspanning en warm weer.
Hoe weet ik of mijn hond genoeg eten krijgt? Als je wil weten of je hond wel genoeg te eten krijgt, dan is zijn gewicht een goede indicator. Zo zal een hond die te weinig eet, al snel ondergewicht ontwikkelen en andere gezondheidsproblemen zoals weinig energie, doffe huid en vachtverlies.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Appels zijn een heerlijke traktatie voor honden. Ze bevatten vitamine C, vezels en antioxidanten die het immuunsysteem van je hond kunnen versterken. Het is echter belangrijk om de appel in kleine stukjes te snijden en de zaden en de kern te verwijderen, omdat deze giftig kunnen zijn voor honden.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Een hond kan net als een mens best een paar dagen overleven zonder te eten, al is het wel belangrijk dat het dier goed blijft drinken. Geen reden tot paniek dus!
Gekookte runderhart. Gekookte runderreepjes. Knakworst (geen varkensvlees dus kip of rund)Een tube smeerkaas, leverworst of zalmpasta waar de hond aan mag likken als beloning.
Op zich mogen honden zowel gekookte als rauwe eieren eten. Veelal wordt afgeraden om rauwe eieren te geven aan je hond omdat ze een bron van Salmonella kunnen zijn. Ook kunnen eieren als ze slecht worden andere bacteriën laten groeien. Maar ook rauw kan een ei een goede toevoeging zijn op het dieet van je hond.
Sperziebonen zijn peulvruchten
Deze boontjes moeten hiervoor beschermd worden. Dit gebeurd door de aanmaak van saponinen, een 'gifstofje'. Nu is het niet zo dat je hond direct ziek wordt als hij deze saponinen binnenkrijgt.
Alcohol kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken. Geef je hond dus geen slokje. De cafeïne in koffie (en tevens te vinden in cola, thee en energiedrankjes) is zeer slecht voor een hond en kan in een hoge hoeveelheid dodelijk zijn.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.