Zo begint het aanslagnummer altijd met het fiscaal nummer of burgerservicenummer (BSN) (bijv.1234.12.123), gevolgd door een letter en een cijfercombinatie. Hieronder vind je een overzicht van de betekenissen achter de verschillende letters en cijfers.
De code van een aanslag, ook wel aanslagnummer genoemd, begint altijd met een BSN (Burger Service Nummer) of met het Fiscaal nummer (bij ondernemingen), gevolgd door een letter. Deze letter geeft aan om wat voor aanslag het gaat.
Op de aanslag staat onder andere de belasting u verschuldigd bent. Dit is gebaseerd op uw belastbaar inkomen en op de heffingskortingen die u krijgt.Ook staat er op hoeveel u al hebt betaald.
U kunt het betalingskenmerk van uw aanslag inkomstenbelasting, bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) of terug te betalen toeslag ook vinden in uw 'Overzicht betalen en ontvangen'. Hierin staan al uw aanslagen inkomstenbelasting en bijdragen Zvw die u nog moet betalen. En al uw terug te betalen toeslagen.
De hoeveelste aanslag het is, bijvoorbeeld. De cijfers 0 tot en met 5 geven aan dat het om de eerste tot en met de vijfde voorlopige aanslag gaat. Het nummer 6 geeft aan dat het om een definitieve aanslag gaat. De getallen 7 tot en met 9 geven aan dat het om de eerste tot en met de derde navorderingsaanslag gaat.
Het btw-identificatienummer begint met de landcode (NL voor Nederland, BE voor België...), gevolgd door 9 cijfers, een B en nog twee cijfers (01 t/m 99). Vanaf januari 2020 zijn de 9 cijfers van het btw-nummer van eenmanszaken niet meer gelijk aan de negen nummers van het omzetbelastingnummer.
Op aanslagen en aangiftes van de belastingdienst zijn vaak codes (betalingskenmerk) te vinden. Deze codes geven informatie over het soort aanslag en de periode waarop deze betrekking heeft.
Het eerste nummer van de laatste vier betreft de jaaraanduiding, daarna volgen 2 cijfers voor de periode aanduiding en het laatste cijfer betreft de status van de aanslag.
Het NL-betalingskenmerk bestaat uit minimaal 7 en maximaal 16 cijfers. Bij een lengte van 7 cijfers, bevat het NL-betalingskenmerk geen controlecijfer of andere controle-informatie. Bij een lengte van 16 cijfers bevat het NL-betalingskenmerk alleen een controlecijfer.
Een betalingskenmerk is een unieke code van cijfers en letters wat ook wel een gestructureerde mededeling wordt genoemd. Je kent het vast wel van een acceptgiro, of van een belastingaanslag van de Belastingdienst, waarbij een aangifte-, aanslag-, of beschikkingsnummer het betalingskenmerk is.
Moet u nog 1 of meer aanslagen betalen waarvan de betalingstermijn is afgelopen?Dan boeken we het bedrag af van 1 van die openstaande aanslagen. U krijgt binnen 8 weken een brief van ons van welke aanslag wij het bedrag hebben afgeboekt.
De snelste manier om te zien of u belasting terugkrijgt, is door de aangifte in te vullen. U kunt de gegevens gebruiken die wij daarin vooraf invullen. Controleer alle gegevens en verbeter ze als dat nodig is. Vul uw aangifte verder helemaal in en u ziet meteen wat u terugkrijgt.
Hoe maak ik geld over aan de Belastingdienst? Het betalingskenmerk bestaat uit 16 cijfers en is verplicht.
Op de Belastingaangifte staat vaak een aanslagnummer. Dit aanslagnummer geeft inzicht over de soort aanslag en de periode van de aanslag. Eerst wordt uw BSN / sofinummer genoemd, een letter en cijfer voor het jaar van de aanslag en een voortgangscijfer.
Kreeg u een herinnering, aanmaning, dwangbevel of hernieuwd bevel? Dan staat daar het bedrag op dat u moet betalen. Zet het aanslagnummer in de omschrijving. Dit nummer staat op uw belastingaanslag.
Het betalingskenmerk is de omschrijving die gebruikt wordt bij het overmaken van de transactie. Vaak vraagt de ontvangende partij om het factuurnummer en eventuele klantnummer te vermelden bij het betalingskenmerk.
U kunt uw inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, huur-, kinderopvang- en zorgtoeslag en kindgebonden budget betalen met iDEAL. Aanslagen die u moet betalen en toeslagen die u moet terugbetalen, vindt u in het Overzicht betalen en ontvangen. U kunt ze daar betalen met iDEAL.
Betalingskenmerk: 16 tot 25 tekens
Je kunt nog steeds gebruikmaken van het huidige betalingskenmerk, ook wel acceptgirokenmerk.
Het omzetbelastingnummer voor een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) of eenmanszaak is in principe zijn burgerservicenummer met de toevoeging B01 (of als het een tweede of derde bedrijf betreft B02, B03 etc.) Daarnaast heeft een ondernemer ook een btw-identificatienummer.
Het omzetbelastingnummer (ob-nummer) bestaat uit je BSN wanneer je een eenmanszaak hebt, of het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) wanneer je voor een andere rechtsvorm hebt gekozen. Dit wordt ook wel het fiscaal nummer of RSIN nummer genoemd.
Het btw-nummer bestaat uit je ondernemingsnummer, met “BTW BE” ervoor. Bijvoorbeeld: BTW BE 0123 456 789.
Negatieve inkomstenbelasting (Engels: negative income tax) is een progressieve inkomstenbelasting waarbij mensen beneden een bepaald inkomensniveau overheidshulp krijgen in plaats van belastingen te betalen.