Deze klachten kunnen uiteraard ook een andere oorzaak hebben. De enige manier om vitamine D-tekort aan te tonen is dan ook door middel van een bloedonderzoek.
Is er te weinig vitamine D, dan geeft dat vooral een probleem met de botten. Bij kinderen kunnen de botten anders groeien. Ouderen kunnen zwakkere botten krijgen en sneller een bot breken. Een kind met veel te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten.
Met een vitamine D zelftest kom je direct te weten wat de hoeveelheid vitamine D in jouw lichaam is. Deze bloedtest is een zelftest die je eenvoudig thuis met een vingerprik kunt afnemen. Het sample wordt vervolgens onderzocht in een ISO 15189 gecertificeerd medisch laboratorium.
Een vitamine D-bloedtest meet doorgaans de bloedspiegel van 25-hydroxyvitamine D3 (calcidiol of ook wel 25(OH-D)).
Samenvatting. Vitamine D-tekort wordt niet langer alleen maar gerelateerd aan het optreden van osteomalacie, rachitis en osteoporose. Er bestaat een causaal verband met de spierfunctie en met het functioneren van ons afweersysteem.
Herstellen van een vitamine D tekort
Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 3 maanden om een laag niveau op peil te brengen, maar bij een veel te laag niveau duurt dit langer. Ook het seizoen, leeftijd, kleur van de huid en hoeveel vitamine D je binnenkrijgt hebben hier invloed op.
Wat gebeurt er bij teveel vitamine D3? Bij teveel vitamine D3 kan er een overschot aan vitamine D3 in het lichaam ontstaan.Dit overschot is schadelijk voor het lichaam. Bijvoorbeeld schade aan hart, nieren en bloedvaten.
Volgens de Consumentenbond is vitamine D3 de beste vitamine D. Die vorm zit in die van Nutribites. Je lijf kan deze vorm 87 procent keer sneller gebruiken dan vitamine D2. De vitamine D3 van Nutribites komt uit de natuurlijke bron wolvet.
Het komt namelijk bijna niet voor. Als je een vitamine D-supplement van 75 mcg per dag of meer inneemt, is het echter wel aan te raden dat je dit combineert met vitamine K2. Dit minimaliseert de mogelijke negatieve effecten van teveel vitamine D in je lichaam.
U herkent een vitamine D-tekort onder andere aan: Vermoeidheid en tekort aan energie. Spierpijn. Zwakkere botten.
Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Een vitamine D tekort wordt ook wel in verband gebracht met problemen met de ogen (droge ogen of problemen met zien), psychische klachten, duizeligheid en problemen met de huid, zoals acne.
U kunt vitamine D op veel plekken krijgen. Onder meer bij de apotheek, de drogist en in de supermarkt. Dit kost gemiddeld tussen de € 7 en € 8 per jaar.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen. Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie.
De Vitamine D van Kruidvat is slecht uit onze test gekomen. Zo is hij te hoog gedoseerd, bevat hij onnodige vulstoffen en is de prijs aan de hoge kant. Verder is dit een vitamine D supplement zonder olie, hierdoor moet je de tabletten altijd combineren met een vette bron van voeding voor een goede opneembaarheid.
Die is effectiever dan vitamine D2 (ergocalciferol). Neem tabletjes in met een maaltijd.Dan wordt vitamine D beter opgenomen. Bij vitamine D die al opgelost is in olie, in capsules of druppels of oliebasis is dat niet nodig.
Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen 'voldoende'. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een passend advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of diëtist.
Volwassenen kunnen bij een tekort aan vitamine D onder andere last krijgen van spierzwakte, spierpijn, botpijn en botbreuken door verzwakte botten. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan in de huid, onder invloed van UV-licht. Een gebrek aan vitamine D zal niet zo snel ontstaan, behalve bij: Kinderen tot 4 jaar.
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!
Vitamine D2 is dus geen lichaamseigen stof. Dat maakt ook dat deze vorm van vitamine D wat minder efficiënt is voor je lichaam. Vitamine D3 is effectiever dan vitamine D2, omdat vitamine D3 beter opneembaar is door het lichaam.
In Europa is er consensus over een minimum vitamine D-waarde van 50 nmol/L en een streefwaarde van 75 nmol/L. Alles onder de 50 is te bestempelen als een tekort.
Vitamine D is ook belangrijk omdat er veel auto-immuunaandoeningen van de schildklier bestaan. Een gezonde vitamine D-status is o.a. belangrijk om dit te voorkomen, dan wel in goede banen te leiden.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Als u een tekort hebt aan vitamine D dan kan dat invloed hebben op uw geestelijke gezondheid. Zo kunnen, onder andere, depressie, stress, wispelturigheid en angsten, worden beïnvloed of versterkt als u niet genoeg van de zonnevitamine in uw lichaam hebt[74,75].